Články a novinky ObFZ

Zimný seminár rozhodcov a delegátov súťaží ObFZ Michalovce 2019/2020

Ján Mano|8. mar 2020 o 00:00

Komisia rozhodcov  ObFZ Michalovce ho organizovala v sobotu 7.3.2020 v Reštaurácii VYŠKOVÁ  v Michalovciach. Jeho hlavnou náplňou bolo vyhodnotenie jesennej časti  súťaží ObFZ 2019/2020 a príprava ich jarnej časti. Prerokovali sa aj  špecifické problémy v činnosti R a D, poukázalo sa na zistené  najčastejšie nedostatky a problémy, i na požiadavky na R a D v jarnej  časti.

V úvode sa prítomným R a D prihovoril PaedDr. Vladimír Čan (predseda  ObFZ), ktorý ich pozdravil, poukázal na niektoré závažnejšie momenty z  činnosti R a D v jesennej časti, vyslovil presvedčenie o ich odstránení a  poprial veľa zdarných rozhodnutí v jarnej časti SR 2019/2020.

Rozhodcom a delegátom sa postupne prihovorili aj JUDr Vladimír Lisák (člen DK  ObFZ), ktorý poukázal na najčastejšie problémy v popise priestupkov v  elektronickom zápise o stretnutí v ISSF a požiadal rozhodcov o  dôslednejší popis priestupkov, za ktorý rozhodca udelí osobný trest a  tiež Marek Michlovič (predseda ŠTK ObFZ), ktorý informoval prítomných R a D o vykonaných kontrolach vybavenosti futbalových ihrísk so zameraním na stav HP a šatní, vybavenosť sociálnych priestorov a kabíny delegovaných osôb.

V úvode seminára sa prihovoril aj Ján Špivák (predseda KR), ktorý na začiatok pozdravil všetkých R a D, poďakoval za predvedený výkon v jesennej časti, vydal pokyny do seminára a upresnil jeho program. 

Po tejto oficiálnej časti bol formou prezentácie s prítomnými R a D v skupinách vykonaný  kontrolný test z pravidiel futbalu, súťažného poriadku a rozpisu súťaží  ObFZ s použitím videoukážok, ktorú viedol Ján Špivák (predseda KR)

Ďalej v programe pokračoval Ján Mano (lektor vzdelávania KR ObFZ), ktorý  si pripravil analýzu situácií v stretnutiach súťaží ObFZ MI z podaných podnetov FO-FK na výkon R, ako aj hodnotení R delegátmi stretnutia. V nej poukázal aj na situácie, ktoré vzhliadla KR ObFZ z videozáznamov dostupných na futbalnete z VI. ligy mužov.

Ján Mano na záver seminára prezentoval prednášku na tému "Zakázaná hra rukou", v ktorej podrobne vysvetlil správnu aplikáciu tohto pravidla v praxi. Rozhodcom a delegátom zdôraznil správne pochopenie a jednotné uplatňovanie v stretnutiach ObFZ, lebo táto prednáška bude vysvetlená aj funkcionárom FO-FK v dňoch 11.-13.3.2020 na ObFZ Michalovce.

Súvisiaci obsah