Hlavné menu

Pri zostupe a postupe rozhoduje línia

Šéfredaktor|6. júl 2017 o 00:00

Päť klubov v rámci regiónu sa rozhodlo uprednostniť radšej nižšiu súťaž

Aj tento rok mal riadiaci orgán regionálnych súťaží plné ruky práce s určením menoslovu účastníkov, ktorí sa predstavia v jednotlivých zápoleniach v novej sezóne. Vyskytlo sa totiž niekoľko neočakávaných skutočností, ktoré bolo treba vyriešiť a operatívne na ne zareagovať.

Ešte stále sa napriek definitívnemu zosumarizovaniu účastníkov môže udiať zmena a tá súvisí s prípadnou sankciou pre FC VSS Košice zo strany FIFA kvôli predošlým podlžnostiam voči bývalým hráčom. „Pokiaľ by nastala situácia, že klub by bol preradený z druhej ligy do tretej, v takom prípade by namiesto FC VSS išli do druhej najvyššej súťaže Lipany. Išlo by teda o výmenu ľudovo povedané kus za kus. Ostatné počty by zostali zachované,“ poznamenal vedúci sekretár Východoslovenského futbalového zväzu Marcel Eperješi.

Veľa polemík vyvolalo prihlásenie sa Hanisky len do V. ligy (teoreticky mohla hrať v III. lige) na základe svojich možností. Pušovce – hoci dali prihlášku do IV. ligy – doručili neskôr podnet na ŠTK a chceli by zotrvať  v elitnej regionálnej súťaži, čím sa bude ešte riadiaci orgán zaoberať. Mimochodom, V. Horeš, ktorý odstúpil v priebehu minulej sezóny, sa podľa informácií, ktoré predostrel M. Eperješi, prihlásil do  súťaže v okrese Trebišov. Krásna nepodala prihlášku do regionálnej súťaže dospelých, len v kategórii dorastu a žiakov.  Rozhodnutie Hanisky privítali v Krompachoch, ktoré sa chytili šance a zaradili sa medzi treťoligistov z pozície druhého celku v IV. lige Juh. Je to v súlade s reglementom? „Všetko sa odvíja od toho, že kluby mali nárok na danú súťaž, no neakceptovali to. Pokiaľ ide o zostup z tretej ligy, treba objasniť toto:  Pušovce na základe toho, že z druhej ligy vypadli dva tímy a zo štvrtých líg postúpili dvaja víťazi a Trebišov postúpil do druhej ligy, tak treťoligovú súťaž opustili celky na 14. až 16.mieste. Pušovčania skončili na štrnástej priečke, ktorá je vypadávajúcou a nemali nárok zotrvať v tejto súťaži. Tým, že Haniska bude  piatoligová, sa dopĺňala tretia liga po tejto línii. Z piatej ligy Košicko-gemerskej druhý tím – Kechnec –  dopĺňal IV. ligu Juh a následne zo štvrtoligovej súťaže Juh druhý celok – Krompachy – dopĺňal tretiu ligu.“  V tejto súvislosti sa ozvali predstavitelia Záhradného a nastolili otázku kvalifikácie celkov, ktoré skončili na druhej priečke v jednotlivých skupinách IV. ligy o jednu miestenku v III. lige. „V takom prípade by nebola dodržaná línia postupu a zostupu, lebo niekto by navyše musel vypadnúť z piatoligovej súťaže Košicko-gemerskej. Podobne sa postupovalo vo štvrtej lige v oboch skupinách, takže nejde o žiadny problém, všetko je jasne dané súťažným poriadkom.“

Jedno kvalifikačné stretnutie sa predsa len vyskytlo medzi  (víťazným) Úporom a Palínom. Čo bol dôvod? „Vo štvrtej lige Juh došlo k paradoxu. Kluby, ktoré sa umiestnili na nevypadávajúcich miestach – Hrabušice, Parchovany a Veľký Folkmar -  dali prihlášky o súťaž nižšie. Teda do piatej ligy Podtatrranskej a Zemplínskej. Preto bol oslovený celok na druhej priečke v Zemplínskej skupine na doplnenie súťaže. Išlo o Petrovce nad Laborcom. Spišské kluby v piatej lige Podtatranskej neakceptovali možnosť doplnenie IV. ligy Juh a nastal paradox, že bolo prihlásených 16 tímov do Podtatranskej skupiny. Keďže Spišiaci nemali záujem o štvrtoligové boje, oslovili sme tímy na tretej priečke v piatej lige Košicko-gemerskej a Zemplínskej. Išlo o Čičarovce a Malú Idu. Tieto kluby ponuku akceptovali. V Košicko-gemerskej skupine by bola tiež kvalifikácia, ale z Rožňavy nepostúpil  nikto z prvého, druhého ani tretieho miesta z finančných dôvodov.  Z tímov v rámci Košice-mesto Lokomotíva Košice B postúpila priamo, ale ostatní nespĺňali podmienky pre účasť v piatej lige a tak Seňa z oblasti Košice-okolie dostala priamo požiadavku bez možnosti kvalifikácie doplniť Košicko-gemerskú skupinu. V prípade  zemplínskej oblasti prejavili záujem oba tímy  na druhom mieste z oblastného zväzu Trebišov a Michalovce. Teda Úpor a Palín chceli hrať piatu ligu, preto došlo ku kvalifikácii.“

Zaujalo to, že až príliš veľa celkov sa vzdalo možnosti hrať v takej súťaži, na ktorú mali nárok, ale radšej volili možnosť ísť nižšie. „Hrabušice to urobili aj v minulosti z ekonomických dôvodov. Okrem spomínaného tria zo skupiny JUH v IV.  lige Sever sa tak rozhodol Pakostov, ktorý uprednostnil piatu ligu. Ak berieme do úvahy aj Hanisku, tak dovedna päť klubov bude účinkovať v nižšej súťaží, než na akú mali nárok,“ dodal M. Eperješi.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: