Hlavné menu

Štyri kolá lídrom, aj so skalpom exdruholigistu

Šéfredaktor|14. nov 2017 o 00:00

Nevydarený záver zosunul Sninčanov „až“ na 6. miesto.

Pre MFK SNINA škoda posledných štyroch stretnutí. To určite, lebo nechytiť mesiac ani bodík nie je nič príjemné. Práve tento výsledkový výpadok spôsobil, že pod Sninským kameňom budú v treťoligovej spoločnosti zimovať na 6. mieste.

Málo, resp. v pohode? Koľko ľudí, toľko chutí, isto však futbalový priaznivec pamätá, v akej tabuľkovej pozícii sa nachádzali Sninčania pred rokom, po ôsmom kole. Predposlední... K mužstvu vtedy prišiel Jozef Štafura a podaril sa mu husársky kúsok. Klobúk dolu! Akoby mávnutím čarovného prútika naladil svojich zverencov na víťaznú vlnu. Od prvých tréningov tvrdil, že mužstvo má silu, morálku, charakter, hráčom veril, len bolo treba nájsť správny herný rytmus. Stalo sa. Do kabíny zavítala pani Pohoda aj sa v nej usadila a hrať proti Snine sa stalo pre súperov opäť postrachom. Bol to zápas proti mužstvu, s ktorým získať čo i len bod znamenalo úspech. Rozbehla sa nová sezóna a na tabuľku sa pozeralo úplne ináč, medzi 10. až 12. kolom si sninskí futbalisti dokonca užívali, že všetci ostatní treťoligisti sa im dívajú na chrbát. Logicky si už začala športová verejnosť šuškať či v klube nekujú aj postupové plány a možno sa aj niekto pristihol, že by bolo krásne zabaliť futbalu pod Sninským kameňom k okrúhlej 90-ke práve takýto darček.

  Historický posun do druhej najvyššej slovenskej súťaže by už bolo čosi, ale jedným dychom sa treba postaviť nohami rovno na zem. Dostať sa do druhej či tretej desiatky najlepších mužstiev na Slovensku, to už niečo znamená. Okrem stabilných a silných podmienok z rôzneho uhla pohľadu aj káder, ktorý má atribúty kvantity i kvality. A práve početnosť bojaschopných sninskému veliteľovi v závere jesene chýbala. Lavička sa značne zúžila, v základnej zostave dostávali stále viac a viac príležitostí vlastní mladí odchovanci, ktorí majú rovesníkov v druhej dorasteneckej lige. Samozrejme, najlepšie sa naberajú seniorské ostrohy priamo v majstrovských zápasoch, ale na zisk skúseností je potrebný čas. Futbal sa oklamať nedá.

  Sninskí odchovanci a dvaja ukrajinskí futbalisti – taká je základná charakteristika aktuálneho kádra MFK Snina. Zápasová štatistika určila kostru menami Jozef Skvašík, Oleg Vyshnevskyi (UKR), Maryan Fedorka (UKR), Marián Hreha, kapitán Jožko Lukáč, Peter Hišem, Ľubo Jankaj, Ďuro Popovič a Miroslav Balko. Všetci títo futbalisti strávili na trávniku viac než tisícku jesenných minút, najčastejšie teda tvorili základnú zostavu, ktorú pred stretnutím určil kormidelník Štafura. Brankárska dvojica si dávku podelila pekne fifty-fifty, po osem zápasov, do sninského dresu sa po krátkej odmlke vrátil Peter Diňa a svoju premiéru si užil výborným výkonom proti Lipanom. Exdruholigista na sninskom trávniku ťahal za kratší koniec, postupne zistil, že nik si pred mužstvom, ktoré vypadlo z 2. ligy nesadne na zadok, ak sa chce do úrovne súťaže pod hlavičkou SFZ vrátiť, musí okrem iného v odvete zmazať sedembodové manko na Stropkov.

  Prvú polovicu sezóny odohral kompletne zápasovo, bez striedania, teda od prvej do poslednej minúty, Jožko Skvašík. Špílmacher mužstva, ťahúň, ktorý svojou kvalitou prevyšuje treťoligovú úroveň. Je súčasťou kádra telom i dušou, vie si však priznať aj chybu, ako napríklad po zápase v Plavnici, kde jeho stratu lopty domáci minútu pred koncom využili na vyrovnanie. Stáva sa, nielen v 3. lige. Iba o osemnásť minút menej má na svojom konte Oleg Vyshnevskyi. Ukrajinský „sniper“ vyslal na bránu súpera v jeseni 26 ostrých nábojov, osemnásť treťoligových a osem pohárových. Atmosféru v mužstve si užíval, vyzdvihol aj divákov, ktorí mu najviac síl vliali do nôh v pohárovom zápase proti Fortunaligistovi. Že to nevyšlo s postupom, nevadí, Michalovce sa však strachovali až do rozstrelu a hanbu, že ostanú na štíte treťoligistu zažili v ďalšom kole. Nezvládli Borčice.

  Záver jesene sa už nedá vrátiť späť, mal by sa však stať mementom, aby sa podobná situácia neopakovala, pretože celkový dojem sa zbytočne pokazil. MFK Snina jednoznačne patrí medzi treťoligovú špičku. Trénerovi Jožkovi Štafurovi a jeho asistentovi Pavlovi Diňovi držíme prsty, nech s manažérom Františkom Hancom vyskladajú pevný káder. Sninským futbalistom prajeme odhodlanie a elán do zimnej prípravy. Tentoraz bude už trochu iná, než predošlé. Na vlastnom ihrisku s umelou trávou.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: