Olympiáda Peking 2022: Slovensko malo šancu na medailu, hokejisti sa trápia (minúta po minúte)

Paulína Fialková.
Paulína Fialková. (Autor: TASR - Martin Baumann)
Sportnet|10. feb 2022 o 23:00 (aktualizované 11. feb 2022 o 18:08)

Zimné olympijské hry minúta po minúte (live). Sledujte online zimnú olympiádu z dňa 7 (11.2.2022) v Pekingu 2022.

17:30 Nemci vedú v medailovej bilancii tesne pred Nórskom

V medailovej bilancii krajín na ZOH 2022 v Pekingu je aj po šiestom súťažnom dni na čele Nemecko, ktoré zatiaľ ako jediné získalo sedem zlatých medailí.

V piatok pre Nemcov vybojoval cenný kov skeletonista Christopher Grotheer.

Slovensko vďaka triumfu Petry Vlhovej v olympijskom slalome figuruje v medailovej bilancii v Pekingu po 7. dni na 19. mieste, o ktoré sa delí s Novým Zélandom.

Pozrite si medailovú bilanciu krajín na ZOH 2022.

17:15 Japonec absolvoval dve olympiády za pol roka

Okradli ho o zlato, sú rozhodcovia slepí? Takýto trik ešte nik nedal a dajú mu 91 bodov, niečo mi tu nesedí.

Ajumu Hirano vzbudil svojou jazdou na U-rampe na olympijských hrách veľké vášne. Fanúšikovia cítili, že Japoncovi sa stala krivda. 

Hoci Hirano vo svojej jazde predviedol ako historický prvý raz triple cork (trojité salto – pozn.red.), trik riadne ustál a pridal ďalšie výborné skoky, rozhodcovia ho zaradili až na druhé miesto za Austrálčana Scottyho Jamesa.

17:10 Čerňanská v tréningových jazdách v prvej dvadsiatke

Slovenská bobistka Viktória Čerňanská dosiahla v tretej a štvrtej tréningovej jazde na ZOH v Pekingu 16., respektíve 19. najlepší čas.

Viac sa jej vydarila prvá piatková jazda, v ktorej časom 1:05,98 min zaostala za najrýchlejšou Austrálčankou Breeanou Walkerovou o 1,29 sekundy. V druhej mala na najlepšiu Nemku Mariamu Jamankovú manko 2,53 s.

Viktória Čerňanská.
Viktória Čerňanská. (Autor: TASR - Martin Baumann)
16:45 Švajčiarski curleri s dvoma výhrami, uspeli aj Rusi

Curleri Švajčiarska zvíťazili v treťom vystúpení na olympijskom turnaji v Pekingu nad tímom Ruského olympijského výboru 6:3 a vo večernom dueli uspeli aj proti Kanade 5:3.

Rusi vo svojom druhom piatkovom zápase zdolali Dánov 10:2, keď súboj ukončili už po šiestich endoch. Na čele sú Švédi so stopercentnou bilanciou po troch dueloch.

16:40 Kanadské hokejistky uštedrili Švajčiarkam debakel

Kanaďanky v druhom piatkovom štvrťfinále deklasovali Švédsko 11:0.

Hetrikom sa v drese "javorového listu" zaskveli hneď dve hráčky - Brianne Jennerová a Sarah Fillierová.

16:30 Fíni zdolali Lotyšov a vedú skupinu

Fínski hokejisti zvíťazili aj vo svojom druhom vystúpení v "slovenskej" C-skupine olympijského turnaja v Pekingu.

V piatok zdolali Lotyšsko 3:1 a v tabuľke si držia vedúcu priečku o skóre pred takisto šesťbodovým Švédskom.

Lotyši rovnako ako Slováci stále čakajú na prvý bod na ZOH 2022, vďaka lepšiemu skóre figurujú na tretej priečke.

15:41 Nemec Grotheer dominoval v súťaži mužov v skiatlone

Nemecký skeletonista Christopher Grotheer triumfoval na ZOH 2022 v súťaži mužov.

V konečnom hodnotení mal po štyroch jazdách náskok 66 stotín sekundy pred krajanom Axelom Jungkom.

Tretí skončil Jen Wen-kang a vybojoval historicky prvú medailu pre Čínu v skeletone (+0,76 s).

Súťaž vôbec nevyšla víťazovi Svetového pohára v uplynulom ročníku Lotyšovi Martinsovi Dukursovi, ktorý skončil až na 7. mieste.

15:40 Mlynár už zrejme na ZOH nebude štartovať

Slovenský bežec na lyžiach Peter Mlynár po piatkových pretekoch na 15 km klasicky zrejme končí svoje účinkovanie na pekinskej olympiáde.

Nad tímšprintom visí otáznik, keďže druhý slovenský reprezentant Ján Koristek sa zameriava na záverečnú disciplínu - 50 km voľne.

"Momentálne to vyzerá tak, že ho štartovať nebudeme. Sme tu dvaja chlapi a Janko sa zameriava na päťdesiatku. S trénerom zhodnotili, že by mu to asi narušilo program prípravy," uviedol Mlynár v rozhovore.

15:15 Ukrajinec povedal nie vojne, organizátori ho nepotrestali

Ukrajinský skeletonista Vladislav Herakevič krátko po skončení tretej jazdy ukázal smerom do televíznej kamery papier, na ktorom mal nápis: Nie vojne na Ukrajine.

Politické prejavy sú pritom na hrách zakázané, pripomenula agentúra DPA.

Organizátori upozorňovali olympionikov, aby sa zdržali prejavov aktivizmu a neprezentovali ani politické názory. V opačnom prípade im hrozí odobratie akreditácie a vylúčenie zo ZOH 2022.

Dvadsaťtriročný Heraskevyč sa napriek tomu vyhne trestu od Medzinárodného olympijského výboru (MOV), keďže jeho posolstvo neznevážilo konkrétnu osobu, krajinu či organizáciu.

"So športovcom sme sa na túto tému rozprávali. Bol to z jeho strany všeobecný apel na mier. Pre nás je týmto celá záležitosť uzavretá," informoval MOV.

Heraskevyč prostredníctvom odkazu napísaného na papieri s potlačou ukrajinskej vlajky vyjadril obavu z vypuknutia vojenského konfliktu, keďže Rusko na hraniciach s Ukrajinou údajne zhromažďuje vojakov a vojenskú techniku.

14:40 Hokejista Sanderson sa po negatívnom teste pripojí k tímu USA

Americký hokejista Jake Sanderson sa už môže pripojiť k svojmu tímu na ZOH 2022 v Pekingu. Jeho test na koronavírus vyšiel v USA negatívne.

Obranca Univerzity Severná Dakota mal na predsezónnom kempe celkovo štyri pozitívne testy v sérii a jeho odchod na hry sa výrazne pozdržal.

14:30 Televíziu kritizovali kvôli Shiffrinovej, tá nemala dávať rozhovory

Mikaela Shiffrinová a „ani jej mama a trénerka nebudú poskytovať v dohľadnej budúcnosti žiadne rozhovory. Ďakujem, že rešpektujete ich rozhodnutie,“ odkázal ešte vo štvrtok Americký olympijský výbor prostredníctvom agentúry Reuters.

Bol to dôsledok kontroverzie, ktorú v USA vyvolali televízne prenosy z pretekov slalomu. Viacero elitných športovcov a množstvo fanúšikov vyčítalo televízii necitlivý prístup, niektorí to označili za šikanu.

Napriek avizovanému mlčaniu Američanka v piatok rozprávala.

14:25 Kanadský tréner prišiel o úvod olympiády pre kuriózny dôvod

Tréner kanadskej hokejovej reprezentácie Claude Julien vynechal úvod zimných olympijských hier pre nútenú operáciu.

V nemocnici skončil so zlomenými rebrami a prepichnutými pľúcami, keď počas sánkovačky narazil do stromu, píše TSN.

Kanaďania vstúpili do hokejového turnaja víťazstvom 5:1 s Nemeckom.

14:10 Slovenská skupina pokračuje ďalším zápasom

Lotyšsko a Fínsko práve začínajú ďalší zápas v rámci slovenskej skupiny C hokejového turnaja na zimných olympijských hrách 2022 v Pekingu.

Zápas sledujeme online.

14:00 Češky za celú tretinu nevystrelili na bránu

České hokejistky si v prvej tretine štvrťfinálového zápasu pekinského olympijského turnaja proti USA (1:4) nepripísali ani jednu strelu na bránku. Stalo sa tak len šiestykrát v histórii ZOH.

Naposledy mali rovnakú štatistiku Talianky, ktoré v roku 2006 v Turíne neohrozili celú tretinu brankárky Švédska (0:11) a Kanady (0:16).

13:53 Schultingová na tisícke obhájila zlato v šortreku

Olympijskou šampiónkou v rýchlokorčuľovaní na krátkej dráhe sa na trati 1000 m na ZOH 2022 v Pekingu stala Holanďanka Suzanne Schultingová. Obhájila tak zlato z Pjongčangu.

Striebro získala Čoj min-džonk z Kórejskej republiky, bronzová skončila Belgičanka Hanne Desmetová.

13:44 Nemec Grotheer smeruje za zlatom, po 3. jazde zvýšil náskok

Nemecký skeletonista Christopher Grotheer si upevnil pozíciu lídra v súťaži mužov aj po tretej jazde na ZOH 2022. Pred svojím krajanom Axelom Jungkom zvýšil náskok o ďalších 15 stotín sekundy na 85.

Na tretiu priečku sa posunul zo štvrtej Rus Alexander Tretiakov. Jeho strata na lídra je 1,08 s, pred štvrtým Číňanom Wen-kang Jenom má náskok piatich tisícin sekundy.

13:10 Lindvik vyhral kvalifikáciu aj na veľkom mostíku

Nórsky skokan na lyžiach Marius Lindvik vyhral kvalifikáciu na veľkom mostíku. Pristál na značke 135,0 m a od rozhodcov dostal známku 136,4 bodu.

Druhý skončil s takmer päťbodovou stratou jeho krajan Halvor Egner Granerud (133,5 m). Tretí bol Slovinec Peter Prevc a štvrtý Stefan Kraft z Rakúšan.

Víťaz Turné štyroch mostíkov Japonec Rjoju Kobajaši, v Pekingu zlatý na strednom mostíku, skončil až deviaty. Líder celkového poradia Svetového pohára Nemec Karl Geiger obsadil dvanáste miesto.

Lindvik vyhral kvalifikáciu aj na strednom mostíku, v samotnej súťaži potom obsadil 7. pozíciu.

13:00 Valábik: Na Slafkovského si budú dávať pozor

Dva zápasy so severanmi a skóre 3:10. Slovenskí hokejisti majú za sebou rozpačitý vstup do olympijského turnaja. Okrem množstva inkasovaných gólov ich trápi aj chabá koncovka.

Bez gólu a bodu sú Peter Cehlárik, Marek Hrivík, Tomáš Jurčo či Libor Hudáček. Naopak, kvarteto forvardov má dokopy na konte 14 mínusových bodov, členovia prvej formácie ich majú 12.

A tak úlohu lídra zatiaľ plní, prekvapujúco, len 17-ročný Juraj Slafkovský. „Derie sa čoraz viac do pozornosti. Súperi si istotne pozrú našu zostavu, pri jeho mene svietia tri strelené góly. Budú si naňho dávať pozor,“ povedal bývalý hokejista Boris Valábik.

12:45 Hromcová a Jančová skončili vedľa seba

Petru Hromcovú a Rebeku Jančovú delilo v dnešnom super-G vo výsledkovej tabuľke len jedno miesto v a sedem stotín sekundy.

Hromcová po komplikáciách s pozitívnymi testami na koronavírus pred odchodom do Pekingu aj po prílete do čínskej metropoly stihla až účasť v superobrovskom slalome. Jenčová si zase po nedokončení obrovského slalomu a slalomu pripísala prvý výsledok pod piatimi kruhmi.

"Na super-G som sa najviac tešila, myslím si, že to bolo veľmi náročné. Ale ani nie až tak trať, ale najmä v hlave. Ale som šťastná, že som to zvládla a že to mám za sebou," povedala Jančová, ktorá pôjde ešte tímovú súťaž, zjazd nie.

Hromcovej prípravu na prvý olympijský štart v Číne skomplikovala aj izolácia po príchode. Na letisku v Pekingu bol jej prvý test pozitívny a musela v karanténnej izbe čakať na výsledky ďalších dvoch testov.

"Je mi ľúto, že som vynechala svoje silnejšie disciplína a začínala tou, v ktorej nie som úplne vyjazdená. Mala som z kopca rešpekt. Napokon to nedopadlo až tak zle," uviedla Hromcová.

12:30 Podkonický: Chýbala nám efektivita aj agresivita

Slováci v zápase vyhrali na strely 41:29. So Švédskom napriek tomu prehrali 1:4.

"Tak ako včera sme dobre začali, vytvorili sme si tlak, ale bez gólu sa nedá vyhrať. Mali sme 41 striel, ale chýbala nm efektivita. Chýbala nám agresivita v bránkovisku a lepšie zahrané presilovky," zhodnotil zápas asistent trénera Slovenska Andrej Podkonický.

"Musíme využívať šance a byť dôraznejší v presilovkách, Musíme dať aj tzv. špinavý gól. Ja som mal tiež šance, musíme nájsť recept na góly. Musíme to zahodiť za hlavu a napraviť to proti Lotyšom," vyzýva útočník Libor Hudáček.

Joakim Nordström a Šimon Nemec. Brankár Matej Tomek takto inkasuje gól.
Joakim Nordström a Šimon Nemec. Brankár Matej Tomek takto inkasuje gól. (Autor: TASR)

Slováci mohli prehrať aj vyšším rozdielom, dobrý výkon predviedol najmä druhý brankár Patrik Rybár, ktorý išiel do hry v druhej tretine: "Bol som pripravený. Čakal som už včera, že budem chytať, ale napokon sa rozhodli pre Maťa Tomeka. Cítil som sa dobre, nemal som čo stratiť. Mohli sme to ešte otočiť, keby sme premenili šance."

12:17 Takáč: Naša úspešnosť v presilovkách je nulová

"K víťazstvu nám chýbalo viac strelených a menej inkasovaných gólov, to je hlavná príčina prehry," zneli prvé slová útočníka Samuela Takáča po prehre so Švédmi. "Samozrejme, bola to pre mňa česť a zodpovednosť, že som dostal šancu na ZOH, žiaľ, nepodarilo sa nám vyhrať."

Slovensku sa strelecky nedarí, hoci mali veľa šancí aj v presilových hrách: "Naša úspešnosť v presilovkách je nulová, my hráči, ktorí v nich nastupujeme, musíme zobrať na seba zodpovednosť a viac strieľať. Musíme si to rozobrať a dúfam, že nám to v ďalších zápasoch padne," dodal Takáč.

Podobne zápas zhodnotil aj útočník Peter Cehlárik: "Musíme zlepšiť veľa vecí. Po prvej tretine bol stav 0:3, to sa potom ťažko dobieha.

Presilovky nám stále neujdú. Musíme sa viac tlačiť do bránky, posielať pred ňu viac hráčov. V presilovkách máme trochu problém, nevyužili sme ani jednu v dvoch zápasoch. Musíme si pozrieť veci, ktoré sme urobili zle a pred ďalším stretnutím to vylepšiť."

12:03 Slafkovský: Cením si každý gól v národnom drese

"Musíme robiť menej chýb, ak chceme vyhrávať. Zatiaľ nám to vpredu veľmi nepadá, verím, že to zlomíme v pravý moment," povedal po zápase so Švédskom autor jediného slovenského gólu Jruraj Slafkovský.

"Cením si každý gól, ktorý som strelil v národnom drese. Proti Švédom sme mali ešte viac striel ako v zápase s Fínskom, no jednoducho nám to nepadá," povedal.

Juraj Slafkovský sa teší so spoluhráčmi po strelenom góle v zápase Slovensko - Švédsko na ZOH 2022 v Pekingu.
Juraj Slafkovský sa teší so spoluhráčmi po strelenom góle v zápase Slovensko - Švédsko na ZOH 2022 v Pekingu. (Autor: TASR)

Asistenciu pri góle si pripísal Šimon Nemec: "V obrane nastalo určite zlepšenie oproti štvrtkovému zápasu, tri inkasované góly v prvej tretine je však veľa, stav 0:3 sa už ťažko otáča. Môj osobný výkon sa hodnotí ťažko, keďže sme prehrali. Švédi rýchlo napádali, hádzali si to za nás a dávali puky na obrancov, ktorí rýchlo strieľali. To bol pre nás najväčší problém."

11:55 Slovenskí hokejisti prehrali aj proti Švédsku

Slovenskí hokejisti prehrali aj svoj druhý zápas na ZOH 2022 v Pekingu. V piatok podľahli Švédom 1:4 a v skupine C zostávajú bez bodu na poslednom štvrtom mieste.

Svoje vystúpenie v základnej fáze zakončia nedeľným duelom s Lotyšskom (5.10 SEČ).

11:50 Slafkovský strelil tretí gól na turnaji

Slovenskí tínedžeri Šimon Nemec ako asistujúci a Juraj Slafkovský ako strelec sa postarali o zníženie stavu v druhom zápase na hokejovom olympijskom turnaji proti Švédsku na 1:4.

Pre sedemnásťročného Slafkovského ide už o tretí gól na turnaji. Strelil všetky góly Slovenska.

Zápas sledujeme online.

11:11 Paulína Fialková prekvapila v šprinte

Málo biatlonistov si to vedelo predstaviť, ale v biatlonovom areáli v Čang-ťia-kchou sa v piatok vietor stíšil takmer na minimum. Prestalo fúkať. Biatlonistky tak v rýchlostných pretekoch mohli ukázať svoju reálnu streleckú formu.

A skvelé preteky absolvovala Paulína Fialková. V piatok mala najlepšiu streľbu za celu sezónu. Pri streľbe v ľahu trafila všetky terče a mohla zabojovať aj o medailu.

Pri príchode na druhú streleckú položku jej patril šiesty najlepší čas, na medailové priečky nemala veľkú stratu. Ušiel jej však posledný výstrel. V bežeckej časti výborne bojovala a dosiahla 14. miesto.

Ak by mala bezchybnú streľbu zrejme by skončila v najlepšej šestke.

11:05 V druhej tretine sa stav nezmenil

Slovenskí hokejisti napriek viacerým dobrým šanciam nestrelili gól, ale ani neinkasovali. Stav po druhej tretine je nezmenený, Švédsko vyhráva 3:0.

Zápas sledujeme online.

10:52 Van der Poel má druhé zlato a svetový rekord

Švédsky rýchlokorčuliar Nils van der Poel vylepšil svoj vlastný svetový rekord na 12:30,74 min a suverénnym spôsobom triumfoval v piatkových pretekoch na 10.000 metrov v Pekingu.

Striebro získal rovnako ako na 5000 m trati Holanďan Patrick Roest, bronz vybojoval Talian Davide Ghiotto.

10:38 Mlynár: Bola to atypická pätnástka

Slovenský reprezentant v behu na lyžiach Peter Mlynár skončil v piatkových pretekoch na 15 km klasicky s intervalovým štartom na 58. priečke s mankom takmer piatich minút.

"Dnešná pätnástka bola dosť atypická už od začiatku. Po štarte sa mi išlo veľmi dobre, ale už keď som videl, že dobieham Švédov, ktorí išli druhé kolo, tak som vedel, že to nebude sranda.

Nakoniec to tak aj bolo. Niekde od šiesteho, siedmeho kilometra telo prestalo fungovať a už to bolo iba o morálke. Od 10 km do cieľa to bol z mojej strany už veľký boj," povedal Mlynár v cieli.

10:35 Rybár mení v bráne Tomeka

Patrik Rybár na začiatku druhej tretiny mení v bráne Slovenska Mateja Tomeka, Slovensko už na olympiáde vyskúšalo všetkých troch brankárov. Celý prvý zápas s Fínskom odchytal Branislav Konrád.

Zápas sledujeme online.

10:20 Paulína Fialková si možno odstrelila medailu

Fantastický výsledok mala na dosah slovenská biatlonistka Paulína Fialková. V šprinte na 7,5 kilometra chybovala až na poslednom výstrele. "Útočila na medailu, ale posledným výstrelom si šance odpálila," poznamenal komentátor Eurosportu.

Preteky sledujeme online.

10:15 Slovensko - Švédsko po prvej tretine 0:3

Nordström v 12. minúte, Wallmark minútu pred koncom a Friberg v poslednej. Slovenskí hokejisti vysoko prehrávajú aj svoj druhý zápas na olympiáde.

Zápas sledujeme online.

Radosť hráčov Švédska.
Radosť hráčov Švédska. (Autor: TASR/AP)
10:05 Švajčiarky a Američanky sú stopercentné

Švajčiarske a americké reprezentantky v curlingu si na olympijskom turnaji v Pekingu udržujú stopercentnú bilanciu aj po treťom stretnutí.

Švajčiarky zdolali tesne Rusky 8:7, USA si poradilo s domácou Čínou 8:4.

10:00 Slovenské biatlonistky sú v akcii

Biatlonistky sú v akcii tiež, idú šprint na 7,5 kilometra. Zo Sloveniek pôjde ako prvá do akcie Paulína Fialková, po nej sa vydajú na trať aj Ivona FialkováVeronika Machyniaková a Henrieta Horvátová.

Sledujete online s nami.

9:45 Niskanen pred Boľšunovom aj Klaebom, Mlynár na 58. mieste

Fínsky bežec na lyžiach Iivo Niskanen získal zlatú medailu v piatkových pretekoch na 15 km klasicky s intervalovým štartom.

O 23,2 sekundy odsunul na striebornú pozíciu šampióna zo skiatlonu Alexandra Boľšunova vo farbách Ruského olympijského výboru (ROC), bronz si vybojoval Nór Johannes Hösflot Klaebo, ktorý zaostal o 37,5 s.

Slovenský reprezentant Peter Mlynár skončil na 58. priečke s mankom +4:55,1 min.

9:40 Česko a Švajčiarsko hrajú o prvé víťazstvo

Paralelne zo zápasom Slovensko - Švédsko hrajú v skupine B aj Česi so Švajčiarmi. Obaja svoje prvé zápasy na turnaji prehrali, českí hokejisti podľahli Dánom (1:2), švajčiarski zase Ruskému hokejovému výboru (0:1).

Zápas sledujeme online.

9:35 Slovenskí hokejisti sú opäť na ľade

Slovenská hokejová reprezentácia hrá necelých 24 hodín po prvom zápase s Fínskom (2:6) proti ďalšiemu škandinávskemu súperovi.

Súperom Slovenska je Švédsko, ktoré vstúpilo do turnaja víťazstvom nad Lotyšskom 3:2.

Tréneri Slovenska premiešali druhú a tretiu formáciu, pre trest chýba Marko Daňo a chytať bude Matej Tomek.

Zápas sledujeme online.

9:09 Toto sú boby? pýtala sa Viktória Čerňanská

Má len devätnásť rokov a bude ako prvá histórii reprezentovať Slovensko v tejto športovej disciplíne. Viktória Čerňanská zažije na boboch premiéru na zimnej olympiáde už o dva dni.

Prečítajte si jej životný príbeh.

Viktória Čerňanská.
Viktória Čerňanská. (Autor: TASR - Martin Baumann)
8:05 Viaceré zmeny v zostave Slovenska

Zostava Slovenska na druhý zápas v rámci C-skupiny na ZOH 2022 v Pekingu proti Švédsku je známa. Oproti úvodnému duelu nastala zmena v bránke a tiež nebude hrať útočník so skúsenosťami zo zámorskej NHL.

7:30 Rusi majú šesť bodov a nula inkasovaných gólov

Hráči Ruského olympijského výboru zvíťazili v druhom vystúpení v základnej B-skupine na ZOH 2022 v Pekingu nad Dánskom 2:0.

Víťazný gól zápasu strelil v 29. minúte Pavel Karnauchov, Rusi spečatili triumf gólom do prázdnej bránky. Druhé čisté konto dosiahol brankár Ivan Fedotov.

7:20 Češky sa o senzáciu nepostarali

Hokejistky USA podľa očakávaní postúpili do semifinále olympijského turnaja v Pekingu. Obhajkyne zlatých medailí v piatkovom súboji zdolali české reprezentantky 4:1, ale do posledných minút sa strachovali o výsledok.

7:00 Chabloz sa podrobil operácii

Švajčiarsky lyžiar Yannick Chabloz sa podrobil operácii ruky, ktorú si zranil pri hrozivo vyzerajúcom páde vo štvrtkovom kombinačnom zjazde. Vo vysokej rýchlosti stratil kontrolu nad svojimi lyžami a skončil v ochrannej sieti.

Utrpel otvorenú zlomeninu ruky, fraktúru zápästia i lopatky. V najbližších dňoch ho prevezú do Švajčiarska, kde absolvuje ďalšie vyšetrenia.

Švajčiar Yannick Chabloz po páde v kombinačnom zjazde.
Švajčiar Yannick Chabloz po páde v kombinačnom zjazde. (Autor: TASR/AP)
6:35 Šanca sa semifinále stále žije

České hokejistky dokonca nad USA v druhej tretine viedli, ale ich náskok trval len niekoľko sekúnd. Napriek tomu majú po 40 minútach stále šancu na postup, čo by pred začiatkom zápasu tipoval len málokto. Skóre je vyrovnané 1:1.

5:55 Češky držia krok s favoritom

Hokejistky Česka bojujú o postup do semifinále na olympijskom turnaji. Pri svojej premiére na ZOH čelia obrovského favoritovi - USA. Obhajkyne zlatých medailí sa však zatiaľ trápia a po prvej tretine je skóre vyrovnané 0:0.

5:20 Zlatá medaila pre Gutovú-Behramiovú

Švajčiarska lyžiarka Lara Gutová-Behramiová zvíťazila v piatkovom super-G. O 22 stotín sekundy predstihla Rakúšanku Mirjam Puchnerovú, bronz si vybojovala ďalšia Švajčiarka Michelle Gisinová, ktorá zaostala 0,30 s.

Američanka Mikaela Shiffrinová finišovala na deviatej priečke s mankom 0,79 s.

4:55 Ruske našli doping ešte pred olympiádou

Ruská krasokorčuliarka Kamila Valijevová mala pred ZOH 2022 pozitívny dopingový test. O jej štarte v súťaži žien, ktorá sa začne 15. februára, rozhodne Športový arbitrážny súd. Informovala o tom agentúra AFP. Valijevová v Pekingu pomohla Rusku k zisku zlatých medailí v tímovej súťaži.

Ruská krasokorčuliarka Kamila Valijevová.
Ruská krasokorčuliarka Kamila Valijevová. (Autor: TASR/AP)
4:50 Američania prekvapili, Švédi sú stopercentní

Americkí reprezentanti v curlingu prekvapujúco zdolali hráčov Veľkej Británie 9:7. Za vyrovnaného stavu získali v predposlednom ende dvojku a následne si v záverečnej časti zápasu udržali nádejný náskok.

Stopercentnú bilanciu si po výhre nad Talianskom 9:3 udržalo Švédsko a prvé víťazstvo oslavuje aj Čína, ktorá si v dramatickom súboji poradila s Dánskom 5:4.

4:05 Na U-rampe triumfoval japonský snoubordista

Japonský snoubordista Ajumu Hirano získal zlatú medailu na U-rampe. Vo finále triumfoval so ziskom 96,00 bodu. Striebro vybojoval Austrálčan Scotty James, bronz putuje do Švajčiarska zásluhou Jana Scherrera.

Trojnásobný olympijský šampión Američan Shaun White skončil pri derniére pod piatimi kruhmi štvrtý. Na zisk cenného kovu mu chýbalo 2,25 bodu.

3:55 Tentokrát bez Vlhovej

Už o pár minút sa začne ďalšia medailová disciplína v zjazdovom lyžovaní. Na štarte super-G žien bude tentokrát chýbať olympijská víťazka zo slalomu Petra Vlhová, ktorá sa koncentruje na súťaž v alpskej kombinácii.

Slovensko bude mať dvojnásobné zastúpenie. O čo najlepší výsledok zabojujú mladé reprezentantky Rebeka Jančová a Petra Hromcová.

3:40 Ubehlo už 50 rokov

Od historicky prvého zlata československých športovcov na zimnej olympiáde uplynulo 50 rokov. Dňa 11. februára 1972 sa o to postaral legendárny krasokorčuliar Ondrej Nepela, zverenec trénerky Hildy Múdrej.

Do japonského Sappora prišiel už ako úradujúci majster sveta a štvornásobný majster Európy v sérii. Bol favoritom a túto rolu potvrdil vo veľkom štýle. Ďalší medailisti za jeho výkonom výrazne zaostali.

Krasokorčuliar Ondrej Nepela na archívnej snímke z roku 1973.
Krasokorčuliar Ondrej Nepela na archívnej snímke z roku 1973. (Autor: archív TASR - Jiří Kruliš)
3:20 Prekvapenie na úkor Britov?

Americkí reprezentanti v curlingu siahajú na prekvapenie. Aj vďaka dobrému výkonu spomenutého Matta Hamiltona vedú nad Veľkou Britániou 5:2. Naopak, úlohu favorita potvrdzujú Švédi, ktorí môžu upraviť svoju bilanciu na 3-0.

1:00 Extravagantný hráč curlingu

Najznámejší americký hráč curlingu Matt Hamilton si so sebou zobral špeciálne topánky, ktorými opäť upútal olympijských fanúšikov.

Už v roku 2018 v olympijskom Pjongčangu zaujal červenou šiltovkou a fúzmi pripomínajúc legendárnu hernú postavičku Super Maria. Napokon mu to prinieslo šťastie a Američania získali vôbec prvú zlatú medailu v curlingu.

Po štyroch rokoch je módna ikona medzi curlermi opäť na scéne. Vlasatý a fúzatý Američan tentokrát zaujal topánkami, ktoré hrajú všetkými farbami.


00:00 Pútavý Chenov príbeh

Jeho rodičia sa narodili v Číne. On sám hovorí po čínsky, hoci nie na najvyššej úrovni. Kto je americký krasokorčuliar Nathan Chen, nový olympijský víťaz?

Nathan Chen.
Nathan Chen. (Autor: TASR/AP)
23:40 Na trať pôjde kvarteto biatlonistiek

Doterajšie nelichotivé slovenské biatlonové výsledky sa bude usilovať vylepšiť kvarteto Paulína FialkováIvona FialkováVeronika Machyniaková a Henrieta Horvátová. O 10.00 hod. je na programe šprint na 7,5 km.

23:25 Hokejistov čaká ďalší favorit

Necelých 24 hodín po prehre 2:6 s Fínskom nastúpia na ďalší duel slovenskí hokejisti. Ich súperom bude znova jeden z topfavoritov turnaja - Švédsko.

"Musíme sa z toho oklepať a poučiť sa. To, že sa dostanú k nám do tretiny a budú nás mlieť, tomu nezabránime, ale možno trošku menej prečíslení a zajtra uhráme dobrý výsledok," hovorí brankár Branislav Konrád.

23:10 Super-G žien, po ňom beh na lyžiach mužov

O 4.00 hod. štartuje super G-žien. Hoci čerstvá olympijská šampiónka v slalome Petra Vlhová sa rozhodla túto disciplínu vynechať, Slovensko v nej bude mať dvojnásobné zastúpenie. O čo najlepší výsledok zabojujú Rebeka Jančová a Petra Hromcová, pre ktorú pôjde o premiéru na tomto podujatí.

O 8.00 hod. sa rozbehnú preteky v behu na lyžiach na 15 km klasicky. Slovensko v nich bude reprezentovať dvojica Peter MlynárJán Koristek.

23:00 Na programe je siedmy deň

Zimné olympijské hry v Pekingu pokračujú siedmym hracím dňom. Nových olympijských šampiónov spoznáme v snoubordingu, rýchlokorčuľovaní, alpskom lyžovaní, behu na lyžiach či biatlone.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Peking 2022»Program a výsledky»Olympiáda Peking 2022: Slovensko malo šancu na medailu, hokejisti sa trápia (minúta po minúte)