11.02.2022 00:00
Deň 7
Peking 2022
Koniec

Fialková mohla bojovať o medailu. Bude ma to mrzieť, hovorila

Paulína Fialková.
Paulína Fialková. (Autor: TASR - Martin Baumann)
Miloslav Šebela|11. feb 2022 o 11:11

Paulína Fialková si v šprinte vybojovala 14. priečku.

PEKING, BRATISLAVA. Málo biatlonistov si to vedelo predstaviť, ale v biatlonovom areáli v Čang-ťia-kchou sa v piatok vietor stíšil takmer na minimum. Prestalo fúkať. 

Biatlonistky tak v rýchlostných pretekoch mohli ukázať svoju reálnu streleckú formu. Bez toho, aby sa vietor pomedzi výstrely pohrával s vietor s vlajočkami. 

Skvelé preteky absolvovala Paulína Fialková. V piatok mala najlepšiu streľbu za celu túto sezónu. Pri streľbe v ľahu trafila všetky terče a mohla zabojovať aj o medailu. 

Ušiel posledný výstrel

Pri príchode na druhú streleckú položku jej patril šiesty najlepší čas, ale na medailové priečky nemala veľkú stratu. Stojka jej však nevyšla najlepšie.

Deväť rán šlo presne, desiata tesne vedľa. 

„Týmto výstrelom si odstrelila šancu na medailu,“ hovoril komentátor na Eurosporte. 

V bežeckej časti výborne bojovala a dosiahla 14. miesto. Ak by mala bezchybnú streľbu zrejme by skončila v najlepšej šestke.

"Bolo toho viac, čo sa mi dnes lepšie vydarilo. Škoda poslednej rany. Pred posledným výstrelom som si pomyslela: Už len túto poslednú ranu si postrážiť. Bolo to tesné. Bude ma to mrzieť," hovorila Fialková pre RTVS.

"Čo sa dá robiť, napriek tomu som sa snažila bojovať. Na tejto strelnici sa dosť chybuje, takže s jednou sa dá ešte relatívne dobre súťažiť. Na trati sa mi išlo lepšie, v poslednom kole to však už bolo cítiť a bola som dosť 'tvrdá', ale bolo to aj tým, že v predchádzajúcich dvoch kolách som do toho dala maximum. Tu nie je priestor na šetrenie sa," hovorila pre TASR.

Štrnásta priečka je pre Paulínu Fialkovú najlepší výsledok na pekinských hrách ale aj druhý najlepší výsledok v tejto sezóne.

Fialková tušila, že výsledok v šprinte je kľúčový pre dobrú východiskovú pozíciu v stíhacích pretekoch a teoretickú šancu na postup do pretekov s hromadným štartom.

V nedeľňajšej stíhačke vybehne na trať so stratou 87 sekúnd na Nórku Röiselandovú.

Paulína Fialková sa priblížila k svojmu najlepšiemu výsledku na olympijských hrách. Pred štyrmi rokmi v Pjongčangu skončila vo vytrvalostných pretekoch na výbornej 5. priečke.

Mladšej zo sestier Fialkových Ivone nevyšla streľba. Štyri chyby sú v rýchlostných pretekoch príliš. Tri terče minula pri streľbe v stoji. Práve stojka ju v tejto sezóne veľmi trápi. V bežeckej časti však v piatok patrila k najlepším. Jej bežecký čas bol štrnásty najlepší.

Celkovo obsadila 41. priečku. Mala na desatinu sekundy rovnaký čas ako česká biatlonistka Markéta Davidová.

Do nedeľňajších stíhacích pretekov sa kvalifikovali zo slovenských biatlonistiek len sestry Fialkové.

Henrieta Horvátová obsadila 72. priečku. Veronika Machyniaková skončila na 88. pozícii.

Čo štart, to medaila

Senzačné preteky absolvovala najlepšia biatlonistka tejto sezóny Marte Olsbuová-Röiselandová. Nórka nielenže trafila všetky terče, ale mala výborný beh.

V Pekingu si vybojovala druhé zlato.

„Boli to perfektne preteky, asi jedny z najlepších v živote. A tým že to vyšlo na olympiáde, ani neviem, čo mám povedať. Bol to skvelý deň," tešila sa Röiselandová.

Na medailu premenila Röiselandová každý štart. Zlato získala spolu s kolegami v miešanej štafete a bronz v individuálnych pretekoch.

Tridsaťjedenročná Nórka sa môže stať najúspešnejším športovcom na ZOH 2022. V Pekingu ju čakajú ešte ďalšie tri štarty.

Navyše v stíhacích pretekoch vybehne s 30-sekundovým náskokom pred súperkami. Bolo by veľkým prekvapením, ak by v stíhačke nepridala ďalšiu medailu.

Striebro si v šprinte vybojovala Elvira Öbergová. Bronz získala Dorothea Wiererová.

Všetky informácie o ZOH Peking 2022

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Peking 2022»Program a výsledky»Biatlon»Fialková mohla bojovať o medailu. Bude ma to mrzieť, hovorila