Toto sú boby? Po prvej jazde sa mi rozžiarili oči. Chcem ísť znovu!

Bobistka Viktória Čerňanská.
Bobistka Viktória Čerňanská. (Zdroj: Osobný archív V. Čerňanskej.)
Jana Sedláková|11. feb 2022 o 07:00

Viktória Čerňanská sa najskôr venovala atletike, dnes je najmä bobistka.

Som Viktória Čerňanská a z rýchlosti nemám strach. Ako prvá žena v histórii budem na boboch reprezentovať Slovensko na zimnej olympiáde v Pekingu. Budem súťažiť v novej kategórii ženské monoboby.

Toto je môj príbeh.

Športu sa venujem od šiestich rokoch. Začala som s gymnastikou. Bola som neposedné dieťa. V obývačke som ako päť či šesťročná robila kotúle a stojky na hlave. Mamina ma teda prihlásila na gymnastiku, aby som si tam vybila energiu.

Z prípravky som prešla do pokročilejšej skupiny a začala som súťažiť. Najviac ma bavili prostné, ale venovala som sa aj iným náčiniam. V gymnastike som bola v mládežníckych kategóriách niekoľkonásobná majsterka Slovenska, vyhrala som aj medzinárodné súťaže.

Potom som však mala horší úraz, keď mi museli operovať lakeť. Odvtedy som už mala z toho trochu strach. Tak som začala hľadať iný šport, ktorý by ma bavil.

Prechod k atletike

Nový šport som si našla náhodou. Máme rodinný hausbót a zistila som, že môj sused je tréner atletiky. Tak som sa vyskúšala atletiku.

Keď som začala s atletikou, bola som veľmi všestranná, trénovala som viacboj, môj tréner sa navyše špecializoval práve na viacboj. Povyhrávala som majstrovstvá Slovenska v sedemboji či päťboji.

Potom som sa však chcela venovať konkrétnym disciplínam. Najviac ma bavil beh cez prekážky, skok do diaľky a skok o žrdi, v každej disciplíne som bola majsterka Slovenska. Myslím si, že aj v atletike som získala viacero pekných umiestnení.

Od atletiky k bobom

Práve moje výsledky v atletike mi pomohli k tomu, že som dnes bobistka. Ako som sa teda dostala k bobom? Môjho trénera oslovil Slovenský zväz bobistov, že hľadajú medzi atlétmi nádejných mladých bobistov, lebo sú dobre stavaní a bobový štart je podobný atletickému.

A keďže som ročník narodenia 2002, ponúkli mi, že by som sa mohla skúsiť kvalifikovať na olympijské hry mládeže v Lausanne 2020. Tam sa začala moja cesta bobovej reprezentantky.

Keď som išla prvýkrát na boby, takmer nič som o tom športe nevedela. Môj prvý výjazd bol na trati v nórskom Lillehammeri. Až v Nórsku som prvý raz videla naživo boby a zistila som, ako sa riadia.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Peking 2022»Program a výsledky»Boby»Toto sú boby? Po prvej jazde sa mi rozžiarili oči. Chcem ísť znovu!