11.02.2022 00:00
Deň 7
Peking 2022
Koniec

Japonec prekvapil novým skokom, fanúšikovia však cítili krivdu

Ajumu Hirano.
Ajumu Hirano. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela, SITA|11. feb 2022 o 16:45

Ajumu Hirano sa stal olympijským víťazom v Pekingu, pričom štartoval aj v Tokiu.

PEKING, BRATISLAVA. Okradli ho o zlato, sú rozhodcovia slepí? Takýto trik ešte nik nedal a dajú mu 91 bodov, niečo mi tu nesedí.

Ajumu Hirano vzbudil svojou jazdou na U-rampe na olympijských hrách veľké vášne. Fanúšikovia cítili, že Japoncovi sa stala krivda. 

Hoci Hirano vo svojej jazde predviedol ako historický prvý raz triple cork (trojité salto – pozn.red.), trik riadne ustál a pridal ďalšie výborné skoky, rozhodcovia ho zaradili až na druhé miesto za Austrálčana Scottyho Jamesa.

Aj fanúšikovia, ktorí preteky sledovali, vyjadrili svoj nesúhlas s bodovaním bučaním.

K zlatu mu pomohol hnev

„Toto nebol trik, ktorý by niekto bežne skákal a celková náročnosť bola vysoká, preto mi to prišlo zvláštne,“ hovoril Hirano pre agentúru AP po pretekoch. 

„Ale našťastie som svoj hnev využil dobrým spôsobom v treťom kole. Vďaka tomu som sa dokázal ešte lepšie sústrediť.“ 

Dvadsaťtriročný Hirano sa stal olympijským víťazom na U-rampe v snoubordingu.

V poslednej jazde dosiahol najvyššie známky. Na predchádzajúcich dvoch zimných hrách získal zakaždým strieborné medaily. Po druhej jazde to vyzeralo, že striebro bude mať do tretice. 

Lenže v poslednej jazde zopakoval rovnaké triky ako v druhej jazde s ešte lepším prevedením a získal vyššie bodové hodnotenie.

„S poslednou jazdou som spokojný. Trénovať triple cork som začal asi pred polrokom. Denne som ho skákal 30 až 40-krát, niekedy aj 60-krát. Pripravoval som si to na iné podujatia, lenže nedarilo sa mi. Mal som veľa pádov. Štvalo ma to,“ vravel Hirano. 

Chcel medailu aj z letných hier

Vysvetľoval, že v súťaži sa chcel presadiť niečím výnimočným, na čo súperi nebudú mať dostatočnú odpoveď. A tou bol nový trik. Navyše extrémne náročný.

Hirano je v prvom rade snoubordista a do svetovej špičky patrí prakticky od štrnástich, kedy sa stal víťazom World Tour na U-rampe a na adrenalínových hrách X-Games získal striebro. 

Okrem toho však jazdí aj na skejtborde. A dokonca sa predstavil na letných hrách v Tokiu v disciplíne park, kde obsadil 14. priečku. Pred olympiádou si pritom trúfal aj na medailu.

Unikátne je už to, že v rozpätí približne pol roka štartoval na dvoch olympijských hrách a na zimnej získal zlato.

V mixzóne sa Hirano objal s legendou snoubordingu a svojim idolom Shawnom Whitom.

White sa lúčil

Američan štartoval na piatej olympiáde, no medailu nezískal. Skončil štvrtý. 

„Musíme ísť spolu niekedy na skejtbord,“ povedal mu po gratulácii 35-ročný Američan.

White na konci súťaže padol na kolená, odložil snoubord a ľavú ruku vztýčil k oblohe. Slzám sa neubránil. 

"Bolo to mimoriadne emocionálne. Ale nechcem plakať. Prial by som si, aby som zajazdil lepšie, ale robil som, čo som mohol. Som hrdý na seba. Mám tri zlaté medaily z piatich možností. To nie je zlé," povedal White o svojom olympijskom rekorde.

Jeho derniéra mala horko-sladkú príchuť, skončila sa pádom.

White sa pokúsil vo svojej poslednej jazde o náročný skok double cork 1440 stupňov, ale nevyšlo mu to. Pred štyrmi rokmi na ZOH v Pjongčangu sa mu to podarilo skočiť vôbec prvýkrát. 

Za celkový dojem sa však dvanásťnásobný víťaz prestížnej série X Games nemusí hanbiť. Triky, ktoré vo svojej kariére predvádzal, mu vyniesli honor jedného z najprogresívnejších jazdcov na U-rampe. 

„Ak by som skončil tretí, tak by som chcel byť druhý a potom zasa prvý. Taká je moja mentalita. Snoubord je moja láska," dodal stále jeden z najlepších snoubordistov sveta.

Pri hodnotení svojej olympijskej kariéry si zaspomínal na všetky tri zlaté úspechy spod piatich kruhov. Zlato vyhral v Turíne 2006, Vancouvri 2010 a Pjongčangu 2018.

„Som si istý, že každý pretekár ho mal veľmi dlho za vzor, bolo veľmi cool proti nemu súťažiť," povedal Švajčiar Jan Scherrer, ktorý skončil v piatkových olympijských pretekoch tretí.

Všetky informácie o ZOH Peking 2022

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Peking 2022»Program a výsledky»Snoubording»Japonec prekvapil novým skokom, fanúšikovia však cítili krivdu