V Pekingu získala zlato, v decembri však 15-ročná Ruska dopovala

Ruská krasokorčuliarka Kamila Valijevová.
Ruská krasokorčuliarka Kamila Valijevová. (Autor: TASR/AP)
TASR|11. feb 2022 o 05:15

O jej pokračovaní rozhodne Športový arbitrážny súd.

PEKING. Iba 15-ročná ruská krasokorčuliarka Kamila Valijevová mala pred ZOH 2022 pozitívny dopingový test. O jej štarte v súťaži žien, ktorá sa začne 15. februára, rozhodne Športový arbitrážny súd.

Valijevová v Pekingu pomohla Ruskému olympijskému výboru k zisku zlatých medailí v tímovej súťaži. Ako prvá žena počas súťaže skočila kombináciu dvoch štvoritých skokov.

Predstavitelia Medzinárodnej testovacej agentúry (ITF) potvrdili, že Valijevová mala pozitívny dopingový nález vlani v decembri počas ruského šampionátu.

RBC vo štvrtok informovala, že v jej vzorke našli stopy po zakázanej látke trimetazidín. Liečivo sa používa pri liečbe angíny či závratoch, ako aj pri dlhodobej liečbe ischemickej choroby srdca.

Figuruje však na zozname nedovolených podporných prostriedkov Svetovej antidopingovej agentúry (WADA), lebo zvyšuje prietok krvi.

Na januárových majstrovstvách Európy v estónskom Tallinne vybojovala Valijevová zlato a získala prvú veľkú medailu medzi dospelými.

Prídu o zlato? Dôležitý je rýchly proces

Situáciu môže komplikovať fakt, že Valijevová ešte nedovŕšila 16 rokov. Má tak status chránenej osoby a nemôže byť oficiálne označená ako osoba, ktorá porušila antidopingové pravidlá.

Akreditované laboratórium v Štokholme informovalo o pozitívnom teste Valijevovej deň po skončení tímovej súťaže. Ruská antidopingová agentúra (WADA) jej okamžite zastavila činnosť, ale v stredu suspendáciu zrušila.

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) sa preto obrátil na Športový arbitrážny súd, ktorý rozhodne, či Valijevová bude môcť štartovať v individuálnej súťaži.

V rovnakej veci sa na arbitráž odvolala Medzinárodná korčuliarska únia (ISU): "Uplatníme svoje právo odvolať sa na CAS vo veci rozhodnutia RUSADA z 9. februára, ktorá zrušila dočasnú suspendáciu športovkyne a požiadame o jej obnovenie," uviedla ISU v oficiálnom vyhlásení.

Rovnako sa na arbitráži rozhodne, či Ruskému olympijskému výboru ostane prvá priečka v tímovej súťaži. Pri diskvalifikácii tímu by zlato pripadlo tímu USA, striebro Japoncom a bronz by získala Kanada.

"Máme rovnaké nezodpovedané otázky, ako všetci ostatní. Je dôležité, aby prebehol rýchly a férový proces, aby zaistil integritu nášho športu a medailisti mohli dostať svoje medaily tam, kde ich vybojovali - v Pekingu," cituje BBC generálneho sekretára Kanadského olympijského výboru Erica Mylesa.

Rusi Valijevovú bránia

Ruský olympijský výbor (ROC) v piatok svoju športovkyňu podporil s tým, že jej zlato z tímovej súťaže by malo ostať v platnosti.

"Valijevová má právo trénovať a bez obmedzení sa zúčastniť na súťažiach, pokiaľ CAS nerozhodne inak," uvádza v oficiálnom vyhlásení ROC, ku ktorému sa pridala aj Ruská krasokorčuliarska federácia.

"O úprimnosti a čestnosti tejto športovkyne nemáme žiadne pochybnosti a urobíme všetko, čo bude v našich silách, aby sme objasnili okolnosti tohto incidentu."

Šéf ROC Stanislav Pozdňakov súčasne vyjadril "vážne pochybnosti" o teste krasokorčuliarky.

"Načasovanie zverejnenia výsledku vzorky vzbudzuje vážne otázky. Vyzerá to, že niekto ju držal až do konca tímovej súťaže," citovali šéfa Ruského olympijského výboru agentúry AFP aj AP.

Všetky informácie o ZOH Peking 2022

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Peking 2022»Program a výsledky»Krasokorčuľovanie»V Pekingu získala zlato, v decembri však 15-ročná Ruska dopovala