Shiffrinová zažila ďalšie sklamanie, Ledeckej tesne ušla medaila

Americká lyžiarka Mikaela Shiffrinová na ZOH 2022.
Americká lyžiarka Mikaela Shiffrinová na ZOH 2022. (Autor: TASR/AP)
TASR|11. feb 2022 o 05:35 (aktualizované 11. feb 2022 o 12:16)

Vytúžené zlato získala Lara Gutová-Behramiová.

Zjazdové lyžovanie na ZOH Peking 2022

Ženy - super-G:

1.

Lara Gutová-Behramiová

Švajčiarsko

1:13,51 min

2.

Mirjam Puchnerová

Rakúsko

+ 0,22 s

3.

Michelle Gisinová

Švajčiarsko

+ 0,30 s

4.

Tamara Tipplerová

Rakúsko

+ 0,33 s

5.

Ester Ledecká

Česko

+ 0,43 s

6.

Ragnhild Mowinckelová

Nórsko

+ 0,58 s

9.

Mikaela Shiffrinová

USA

+ 0,79 s

38.

Petra Hromcová

Slovensko

+ 6,60 s

39.

Rebeka Jančová

Slovensko

+ 6,67 s

PEKING. Švajčiarska lyžiarka Lara Gutová-Behramiová získala na ZOH 2022 v Pekingu zlatú medailu v super-G. O 22 stotín sekundy predstihla Rakúšanku Mirjam Puchnerovú, bronz si vybojovala ďalšia Švajčiarka Michelle Gisinová.

Slovenské reprezentantky Petra Hromcová a Rebeka Jančová obsadili 38. a 39. priečku, olympijská víťazka v slalome Petra Vlhová neštartovala.

Gutová-Behramiová patrila ako úradujúca majsterka sveta v tejto disciplíne k hlavným favoritkám súťaže. Na trať "Skala" sa vydala s číslom sedem a v hornej a predovšetkým v prostrednej časti išla výborne.

Držala si vhodnú líniu a na poslednom medzičase si vybudovala náskok až sedem desatín sekundy. V najspodnejšom úseku prišla o jeho časť, zostala však v zelených číslach a neprekonala ju už žiadna zo súperiek.

Víťazka nemala žiadnu stratégiu

Vo veku 30 rokov sa dočkala najcennejšej olympijskej medaily. Na konte mala už bronz zo zjazdu v Soči 2014 aj obrovského slalomu na ZOH 2022.

V kariére sa pýši aj dvoma titulmi svetovej šampiónky z minulého roka (bilancia na MS 2-3-3), veľkým glóbusom za prvenstvo v celkovom poradí Svetového pohára 2015/2016, tromi malými sezónnymi trofejami za super-G (2014, 2016, 2021) a 34 víťazstvami v pretekoch prestížneho seriálu.

"Nemala som žiadnu stratégiu, snažila som sa len lyžovať. V minulosti som s tým mala problém, príliš som premýšľala, čo by sa dalo urobiť lepšie.

Teraz iba lyžujem. V cieľových priestoroch som však bola nervózna, že bude niektorá zo súperiek rýchlejšia," citovala Švajčiarku agentúra DPA.

Lara Gutová-Behramiová.
Lara Gutová-Behramiová. (Autor: TASR/AP)

Ledecká: Je to fantastické umiestnenie

Obhajkyňa senzačného zlata z Pjongčangu 2018 Ester Ledecká, ktorá už na tohtoročných hrách v Pekingu obhájila titul v paralelnom obrovskom slalome na snouborde, sa na trať vydala s číslom dva.

S trojdňovým odstupom medzi súťažami v dvoch rôznych športoch to Češke na ďalšiu medailu nevydalo len tesne. Napriek tomu, že nespravila vážnejšiu chybu stratila na Gisinovú trinásť stotín a obsadila piatu pozíciu.

"Myslela som si, že to bola dobrá jazda, ale potom ma začali dievčatá predbiehať. Proste sú rýchle. Aj tak je to fantastické umiestnenie, mala som radosť z mojej jazdy, bavila som sa," povedala Ledecká pre portál idnes.cz.

Nebolo jednoduché zresetovať sa

Rakúšanke Tamare Tipplerovej na štvrtej priečke chýbali na pódium tri stotiny. Američanka Mikaela Shiffrinová opäť zažila pekinské sklamanie.

Po vypadnutiach v prvom kole obrovského slalomu i slalomu začala v rýchlostnej disciplíne nádejne, no v prostrednej a spodnej pasáži nabrala manko, ktoré sa v cieli vyšplhalo na 0,79 s a stačilo na deviatu priečku.

"Už som tu zažila veľa sklamania. Nebolo jednoduché zresetovať, nevedela som, či si trúfam na dnešnú výzvu. Ani som si nemyslela, že je veľká šanca zvíťaziť alebo získať hociktorú medailu.

Je pre mňa veľká úľava, že som sa dostala do cieľa. Nešla som na istotu, ani nič podobné, no moje srdce zaplesalo, že som finišovala," povedala Američanka.

Hromcová po komplikáciách s pozitívnymi testami na koronavírus pred odchodom aj po prílete do Pekingu stihla až účasť v superobrovskom slalome.

O sedem stotín zdolala tímovú kolegyňu Jančovú, ktorá si po nedokončení obrovského slalomu a slalomu pripísala prvý výsledok pod piatimi kruhmi.

"Na super-G som sa najviac tešila, myslím si, že to bolo veľmi náročné. Ale ani nie až tak trať, ale najmä v hlave, pretože predsa len tam boli tri skoky, potom jedna naozaj ťažká zatáčka a brány ako smerom do U-rampy. Plus dolu ten kaňon, ktorý je dosť úzky. Je to dosť náročné na hlavu. Trochu ma mrzí, že práve do kaňonu, do spodnej časti, do roviny som podišla prejazdovú bránu, v ktorej sa rozhodovalo o rýchlosti. Ale som šťastná, že som to zvládla a že to mám za sebou," povedala Jančová, ktorá pôjde ešte tímovú súťaž, zjazd nie.

Hromcovej prípravu na prvý olympijský štart v Číne skomplikovala aj izolácia po príchode. Na letisku v Pekingu bol jej prvý test pozitívny a musela v karanténnej izbe čakať na výsledky ďalších dvoch testov.

"Je mi ľúto, že som vynechala svoje silnejšie disciplína a začínala tou, v ktorej nie som úplne vyjazdená. Mala som z kopca rešpekt. Napokon to nedopadlo až tak zle. Ak by som tu bola ale skôr, bola lepšie aklimatizovaná a mala viac tréningov, mohlo to byť ešte lepšie. Je to už minulosť a nič na tom nezmeníme,“ uviedla Hromcová a dodala:

"Stres z čakania na výsledky testov po prílete do Číny mi nedal spať. Aj doma to už bolo náročné na psychiku, keďže sa môj odlet neustále odkladal. Momentálne ešte bojujem so spánkovým deficitom. Koronavírus môže zastihnúť každého, musíme si na túto dobu zvyknúť a prispôsobiť sa."

Všetky informácie o ZOH Peking 2022

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Peking 2022»Program a výsledky»Alpské lyžovanie»Shiffrinová zažila ďalšie sklamanie, Ledeckej tesne ušla medaila