11.02.2022 | Skupina C
11.02.2022 | Sk. C
4 - 1
(3:0, 0:0, 1:1)

Slafkovský skóroval už neskoro. Slováci prehrali aj proti Švédom

Anton Lander sa teší po strelenom góle v zápase Slovensko - Švédsko na ZOH 2022 v Pekingu.
Anton Lander sa teší po strelenom góle v zápase Slovensko - Švédsko na ZOH 2022 v Pekingu. (Autor: TASR)
Sportnet, TASR, SITA|11. feb 2022 o 11:55 (aktualizované 11. feb 2022 o 12:44)

Švédsko dnes zdolalo Slovensko na ZOH Peking 2022, pozrite si priebeh a konečný výsledok.

Hokej na ZOH Peking 2022 - skupina C

Slovensko - Švédsko 1:4 (0:3, 0:0, 1:1)

Góly: 59. Slafkovský (Nemec) - 12. Nordström (Bengtsson, Friberg), 19. Wallmark (Pudas, Tömmernes), 20. Friberg (Holm, Nordström)

Rozhodovali: Romasko (Rus.), Schrader (Nem.) - Obwegeser (Švaj.), Oliver (USA), vylúčení: 6:6 na 2 min., presilovky: 0:1, oslabenia: 0:0

Diváci: 653

Slovensko: Tomek (21. Rybár) - Čerešňák, Čajkovský, Nemec, Marinčin, Kňažko, Gernát, Rosandič - Jurčo, Hrivík, Cehlárik - Holešinský, Hudáček, Takáč - Kelemen, Krištof, Zuzin - Regenda, Roman, Slafkovský - Pospíšil

Švédsko: Hellberg - Bengtsson, Fantenberg, Folin, Holm, Pudas, Tömmernes, Lennström - C. Klingberg, Lander, Bromé - Olofsson, Wallmark, Holmberg - Rydahl, De La Rose, Everberg - Friberg, Krüger, Nordström - Linus Johansson

PEKING. Slovenskí hokejisti prehrali aj svoj druhý zápas na ZOH 2022 v Pekingu. V piatok podľahli Švédom 1:4 a v skupine C zostávajú bez bodu na poslednom štvrtom mieste.

Svoje vystúpenie v základnej fáze zakončia nedeľným duelom s Lotyšskom (5.10 SEČ).

Slováci sa opäť trápili v koncovke. Jediný gól Slovenska strelil až v 59. minúte 17-ročný Juraj Slafkovský. Asistoval mu rovesník Šimon Nemec.

Slafkovský je stále jediným slovenským strelcom na olympijskom turnaji. V Pekingu zaznamenal už tri presné zásahy.

Slováci v bránke s Matejom Tomekom a bez suspendovaného Marka Daňa síce boli smerom dopredu aktívni, no rovnako ako v prvom súboji s Fínskom (2:6) doplatili na nedôrazné bránenie a diery v defenzíve.

Už po prvej tretine prehrávali vo Wukesong Sports Centre s favoritom 0:3. Tomeka od druhej tretiny vystriedal medzi žŕdkami Patrik Rybár, ktorý do konca neinkasoval ani raz.

Severania pridali v 58. minúte zásluhou Carla Klingberga gól do prázdnej bránky pri neúspešnej slovenskej power play.

Juraj Slafkovský sa teší so spoluhráčmi po strelenom góle v zápase Slovensko - Švédsko na ZOH 2022 v Pekingu.
Juraj Slafkovský sa teší so spoluhráčmi po strelenom góle v zápase Slovensko - Švédsko na ZOH 2022 v Pekingu. (Autor: TASR)

Zverenci trénera Craiga Ramsayho síce súpera prestrieľali 41:29, no nedokázali duel zdramatizovať, keď opäť nevyužili ani jednu početnú výhodu.

Slováci ťahali proti Švédom za kratší koniec v siedmom vzájomnom zápase za sebou.

Švédi dosiahli na ZOH 2022 druhé víťazstvo a so šiestimi bodmi priebežne vedú tabuľku. V nedeľu o 9.40 SEČ zvedú boj o prvenstvo v "céčku" s rivalmi z Fínska.

Tabuľka skupiny C

Z = zápasy, V = Výhry, VP = Výhry po predĺžení, PP = Prehry po predĺžení, P = Prehry, B = Body

Priebeh zápasu Slovensko - Švédsko na ZOH 2022

I. tretina:

Slováci začali aktívne a už v 3. minúte mal sľubnú streleckú pozíciu Roman, Hellberg zasiahol ľavým betónom.

Ramsayho zverenci mali streleckú prevahu, no rovnako ako v prvom dueli s Fínmi doplácali na okná v defenzíve a zlé rozoberanie protihráčov.

V bránke bol Matej Tomek a v prvej dvadsaťminútovke inkasoval trikrát. V 12. minúte ho prekonal Joakim Nordström, keď skóroval do odkrytej bránky po peknej prihrávke od obrancu Lukasa Bengtssona.

V 19. minúte v presilovke piatich proti trom zvýšil na 2:0 Lucas Wallmark a tretí presný zásah pridal necelých päť sekúnd pred prvou sirénou Max Friberg.

Aj slovenskí hokejisti mali viacero sľubných streleckých pokusov, no Magnus Hellberg si držal čisté konto.

II. tretina:

Po prestávke sa už do bránky nepostavil Tomek, ktorého nahradil Rybár. Slováci začali 2. tretinu presilovkou, v ktorej pekne kombinovali, no v koncovke sa im stále nedarilo, Hrivík nespracoval puk v čase, keď bola odkrytá švédska bránka.

V 28. minúte po aktivite Slafkovského neprepasíroval puk do bránky ani Roman. Slováci však naďalej prepadávali v obrane a vzadu musel hasiť nebezpečenstvo Rybár.

Dobré možnosti na zníženie potom nevyužili Marinčin a Cehlárik, neujali sa ani presilovkové delovky Hudáčka.

Slováci potom zavreli súpera v jeho obrannom pásme, po prihrávke vzduchom od Jurča trafil Hrivík iba lapačku Hellberga. Skóre sa nezmenilo ani po brejku Jurča a dorážke Hudáčka.

III. tretina:

Strelecké trápenie neodklial ani Krištof, ktorý v 45. min pohrozil v oslabení. Slováci sa potom museli brániť štyri minúty pri vylúčení Regendu, Rybár podržal svoj tím najmä pri šanci Linusa Johanssona.

Slováci sa snažili vpredu niečo vymyslieť, severania im však pozorným bránením predbránkového priestoru neumožnili dostávať sa do ďalších šancí a zdramatizovať duel.

Ramsayho tím to v závere skúsil v šestici, ale v power play neuspeli, naopak Klingberg zvýšili do prázdnej bránky na 4:0. Slovákom sa podarilo už len znížiť, 102 sekúnd pred koncom skorigoval na 1:4 Slafkovský.

Hlasy po zápase

Andrej Podkonický, asistent trénera Slovenska: "Tak ako včera sme dobre začali, vytvorili sme si tlak, ale bez gólu sa nedá vyhrať. Mali sme 41 striel, ale chýbala nm efektivita. Chýbala nám agresivita v bránkovisku a lepšie zahrané presilovky."

Libor Hudáček, útočník Slovenska: "Musíme využívať šance a byť dôraznejší v presilovkách, Musíme dať aj tzv. špinavý gól. Ja som mal tiež šance, musíme nájsť recept na góly. Musíme to zahodiť za hlavu a napraviť to proti Lotyšom."

Patrik Rybár, brankár Slovenska: "Bol som pripravený. Čakal som už včera, že budem chytať, ale napokon sa rozhodli pre Maťa Tomeka. Cítil som sa dobre, nemal som čo stratiť. Mohli sme to ešte otočiť, keby sme premenili šance."

Juraj Slafkovský, autor jediného gólu Slovenska: "Musíme robiť menej chýb, ak chceme vyhrávať. Zatiaľ nám to vpredu veľmi nepadá, verím, že to zlomíme v pravý moment. Cením si každý gól, ktorý som strelil v národnom drese. Proti Švédom sme mali ešte viac striel ako v zápase s Fínskom, no jednoducho nám to nepadá."

Samuel Takáč, útočník Slovenska: "K víťazstvu nám chýbalo viac strelených a menej inkasovaných gólov, to je hlavná príčina prehry. Samozrejme, bola to pre mňa česť a zodpovednosť, že som dostal šancu na ZOH, žiaľ, nepodarilo sa nám vyhrať. Naša úspešnosť v presilovkách je nulová, my hráči, ktorí v nich nastupujeme, musíme zobrať na seba zodpovednosť a viac strieľať. Musíme si to rozobrať a dúfam, že nám to v ďalších zápasoch padne."

Peter Cehlárik, útočník Slovenska: "Musíme zlepšiť veľa vecí. Po prvej tretine bol stav 0:3, to sa potom ťažko dobieha. Presilovky nám stále neujdú. Musíme sa viac tlačiť do bránky, posielať pred ňu viac hráčov. V presilovkách máme trochu problém, nevyužili sme ani jednu v dvoch zápasoch. Musíme si pozrieť veci, ktoré sme urobili zle a pred ďalším stretnutím to vylepšiť."

Šimon Nemec, obranca Slovenska: "V obrane nastalo určite zlepšenie oproti štvrtkovému zápasu, tri inkasované góly v prvej tretine je však veľa, stav 0:3 sa už ťažko otáča. Môj osobný výkon sa hodnotí ťažko, keďže sme prehrali. Švédi rýchlo napádali, hádzali si to za nás a dávali puky na obrancov, ktorí rýchlo strieľali. To bol pre nás najväčší problém."

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»ZOH 2022 Hokej»Slafkovský skóroval už neskoro. Slováci prehrali aj proti Švédom