Šikanovali ju? Shiffrinová rozprávala, hoci mala mlčať

Mikaela Shiffrinová sa fotí s fanúšikom po super G.
Mikaela Shiffrinová sa fotí s fanúšikom po super G. (Autor: SITA/AP)
Boris Vanya|11. feb 2022 o 14:30

Američanka obsadila v super-G až 9. miesto.

PEKING, BRATISLAVA. Pripomína to nedávny olympijský príbeh gymnastky Simone Bilesovej.

Aj ona bola jednou z najsledovanejších postáv nielen americkej výpravy, ale celej olympiády. Aj ona sa mala vrátiť z hier so zlatou medailovou kolekciou. Ale neustála tlak, čelila psychickým problémom a napokon bola rada aj za jedno striebro a bronz. 

Mikaela Shiffrinová je v podobnej pozícii. Prvý týždeň zimných olympijských hier v Pekingu jej vôbec nevyšiel. Slalom ani obrovský slalom nedokončila, vypadla už v úvode 1. kola. V piatkovom super-G obsadila 9. miesto.

Shiffrinová, ktorá nikdy predtým v super-G na olympiáde neštartovala, začala deň odkazom na sociálnej sieti twitter: „Dnes je super-G a super-G je zábava. Nedokážem vyjadriť, aká som vďačná, že mám príležitosť zamerať sa na nové preteky v športe, ktorý tak milujem.“

Vo štvrtok Americký olympijský výbor vydal prostredníctvom agentúry Reuters stručné vyhlásenie:

„Mikaela a ani jej mama a trénerka nebudú poskytovať v dohľadnej budúcnosti žiadne rozhovory. Ďakujem, že rešpektujete ich rozhodnutie.“

Zamerali sa na jej sklamanie

Bol to tiež dôsledok kontroverzie, ktorú v USA vyvolali televízne prenosy z predchádzajúcich pretekov. Najmä po slalome čelila televízna spoločnosť NBC tvrdej kritike.

Viacero elitných športovcov a množstvo fanúšikov vyčítalo televízii necitlivý prístup k americkej lyžiarskej hviezde, niektorí to označili za šikanu.

Po vypadnutí v slalome Shiffrinová dlho sedela s hlavou v dlaniach na kraji trate a NBC vytrvalo ponúkala zábery na zdrvenú športovkyňu. Podľa divákov sa televízia cielene zamerala na jej sklamanie. 

Keď televízia naďalej ukazovala Shiffrinovú sediacu na snehu namiesto lyžiarok na trati, jeden z komentátorov NBC povedal: „Toto sa bude odohrávať v jej mysli v spomalených záberoch ešte niekoľko rokov. To je také brutálne."

Ďalší komentátor po chvíli dodal: „Keď si spomeniete na sklamania na minulých olympijských hrách v akomkoľvek športe, je ťažké tomu uveriť. Toto bude v rebríčku všetkých olympijských sklamaní, aké si len dokážete predstaviť, veľmi vysoko."

Neviem, ako to zvládnuť

Po pretekoch prišla Shiffrinová medzi novinárov a desiatky minút trpezlivo odpovedala na otázky. Z jej odpovedí bolo jasné, že cíti obrovský tlak.

"Zlyhala som, je dobré si to priznať. Nemám s tým problém. Je mi to veľmi ľúto, ale snažila som sa. Nikdy predtým som nebola v tejto pozícii a neviem, ako to zvládnuť," vravela po slalome. 

Podľa amerických médií sa lyžiarka nedokáže vyrovnať so stratou otca, ktorý zomrel pred dvoma rokmi po nešťastnom páde zo strechy domu.

Shiffrinová ho spomenula aj pondelok po obrovskom slalome:

"Práve teraz by som mu naozaj rada zavolala, aby to bolo pre mňa jednoduchšie. Zrejme by mi povedal, že všetko zvládnem," vravela. 

Zjazd možno, kombinácia určite

Napriek avizovanému mlčaniu Američanka v piatok rozprávala.

"Bola to pre mňa veľká úľava. Pre mňa bol najdôležitejší pocit, že som tie preteky zvládla, o čom som v posledných dňoch už dosť pochybovala. Najprekvapujúcejším zistením pre mňa je, akí láskaví boli ku mne ľudia sledujúc moje neúspechy," povedala po super-G. 

O tom, či bude štartovať aj v utorňajšom zjazde, sa podľa amerického tímu rozhodne na základe troch tréningov od soboty do pondelka. Shiffrinová absolvovala preteky v zjazde naposledy začiatkom decembra.

Zároveň však potvrdila, že bude na štarte štvrtkovej kombinácie, kde patrí spolu s Petrou Vlhovou k najväčším favoritkám na zlato.  

Všetky informácie o ZOH Peking 2022

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Peking 2022»Program a výsledky»Alpské lyžovanie»Šikanovali ju? Shiffrinová rozprávala, hoci mala mlčať