Hlavné menu

Nenechať sa deprimovať absenciou gólov a bodov

Marcel Eperješi|4. aug 2016 o 02:00

Prešovčania stále čakajú na prvý presný zásah.

Novej vláde sa necháva podľa nepísanej zásady  sto dní na to, aby sa zorientovala a potom sa do nej hodno pustiť. Ktovie, koľko času treba nechať nováčikovi v najvyššej súťaži, aby  sa usalašil medzi elitou? Nuž, Tatran Prešov odohral dosiaľ vo Fortuna lige tri kolá, v doterajších vystúpeniach získal iba jeden bod a nestrelil ani jeden gól. Na  prvé víťazstvo teda zelenobieli stále čakajú.

Možno aj absencia gólovej koncovky hamuje nováčika. D. Leško, ktorý pred rokom v prvej časti druholigového ročníka v tíme Šarišanov exceloval a bol kanonierom celej súťaže, sa po odchode do Senice – čo je do istej miery aj pochopiteľné – zasekol v koncovke a hoci sa vrátil znovu do materského klubu, ešte sa musí zorientovať. Čaká sa aj na strelecké prebudenie Tubonemiho, ktorý síce raz skóroval – proti Michalovciam, ale zásah mu nebol uznaný. To isté sa týka i Katonu, či nových tvárí v Tatrane (Streňo, Kubus). Možno k efektivite neskôr prispeje aj Dupkala, ktorý si po operácii obnovuje potenciál fyzických a duševných síl, ale hlavne dopuje futbalové sebavedomie. Isté je, že strieľať góly v silnejšej konkurencii je podstatne zložitejšie než v minulej sezóne, hoci aj vtedy Prešovčania neraz prehajdákali rad vyložených možností . „Musíme sa naučiť byť údernejší a vyťažiť zavše i z minima maximum,“ riekol pred časom tréner Stanislav Varga. Tieto jeho slová naberajú čoraz viac na aktuálnosti.

 Inak, zrejme dosť zainteresovaných  pred vstupom do zápolení tušilo, že pre východniarov to nebude lízanie medu. Hlavne v úvode, pokiaľ sa mladíci bez skúseností z najvyššej súťaže aspoň ako-tak oťukajú. „Máme ešte čo zlepšovať, súperi odhaľujú naše nedostatky a slabšie stránky, ale chlapci sú pracovití a bojovní. Na tom sa dá stavať a dúfať, že v naj bližšom zápase konečne obstojíme naplno. Ideme od zápasu k zápasu, to je naša filozofia ešte od minulého ročníka a v nej pokračujeme,“ pridal postrehy S. Varga. Zámerom je poučiť sa z chýb, ako konštatoval po zápase v Žiline asistent trénera Ján Karaffa. Navyše kolektív má napriek negatívnej bilancii aj niektoré svetlé momenty, na ktorých sa dá stavať. Každý – aj keď len čiastkový úspech v zápase či všeobecný pozitívny impulz – je nástrojom na motivačné snaženie Prešovčanov. Aj po nástupe ku kormidlu aktuálneho trénerského dua po vypadnutí z I. ligy to Tatranu vonkoncom nešlo a motal sa na chvoste tabuľky. A predsa sa krôčik po krôčiku vyšvihol hore a vybojoval postup. Odraz z dna je aj momentálnym  krédom, prehry či straty bodov nesmú deptať, ale mali by byť návodom na ešte tvrdšiu tréningovú prácu. “Absencia skúseností sa nedá jednoducho preskočiť, vymazať. V doterajšom priebehu sme predviedli aj statočné výkony a nemal som čo chlapcom vyčítať, ak neberiem do úvahy chýbajúci strelený gól. To však neznamená, že sme spokojní s tým, čo sme ukázali, lebo niektoré veci, napríklad riešenie brejkových situácií v niektorých prípadoch, sme mohli zvládnuť aj lepšie. Pokiaľ však budeme pokračovať tým smerom, akým sme sa uberali napríklad v Ružomberku, ale hlavne doma s Michalovcami, tak góly i body určite prídu,“ naznačil odhodlanie a príklon k sympatickej, hoci nateraz planej hre,  tréner Stanislav Varga.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: