Hlavné menu

Komisie mali dostatok roboty

Marcel Eperješi|21. dec 2016 o 01:00

Riadiaci orgán nemá žiadne varovné signály z klubov

V prvej časti príspevku o jesenných zápoleniach v regionálnych futbalových súťažiach sme sa vedno s vedúcim sekretárom Východoslovenského futbalového zväzu Marcelom Eperješim dotkli niektorých tém súvisiacich aj s dodržiavaním noriem súťažného poriadku, disciplínou a negatívnymi javmi. Načrtli sme, že nie všetky skutočnosti, ktoré sa vyskytli v rámci zápolení, boli košer a viaceré kluby i jednotlivci na to doplatili rôznymi sankciami.

V tejto súvislosti nás zaujímalo i to, do akej miery musí disciplinárna komisia VsFZ prispôsobovať svoje verdikty normám, ktoré sú všeobecne platné v slovenskom futbale. „Nie sú presne stanovené konkrétne sumy a príslušná disciplinárka vychádza zo svojej pôsobnosti a úrovne súťaží. Pokiaľ ide o tresty pre hráčov alebo zatvorenie ihriska, tak tam sú predpisy rovnaké a vychádza sa z jednotlivých paragrafov, ktoré ustanovujú konkrétnu dĺžku trestu,“ rozhovoril sa Marcel Eperješi. Prezradil, že v uplynulom období sa nevyskytol žiadny exemplárny príklad porušenia noriem, ale zdôraznil, že pokiaľ sa v jednej súťaži prihodili viaceré neprístojnosti, tak je to na zamyslenie. Hoci teda celkove jeseň nevybočila nejako mimoriadne po tejto stránke z doterajšieho úzu, predsa sa ukázali signály, ktoré nútia k tomu, aby bol riadiaci orgán stále v strehu.

Pred jarnou časťou teda prichodí sledovať nešváry, ktoré nemajú miesto v princípoch fair play. A to nielen medzi hráčmi, ale aj funkcionármi či divákmi. Dá sa predpokladať, že tak ako tradične, i v budúcom roku bude jarná odvetná časť súťaží pod prísnejším drobnohľadom zainteresovaných, aby sa zamedzilo čo len náznakom spochybňovania dôvery. Vie sa, že jarná fáza zápolení býva viac vyšpičkovaná vzhľadom na snahu tímov obstáť čo najlepšie, prebojovať sa do vyššej súťaže či uchovať si príslušnosť. Mimochodom, požiadali sme M. Eperješiho o jeho pohľad na fungovanie systému sťažností a námietok voči výkonom rozhodcov. „Komisia rozhodcov mala dostatok roboty. Išlo približne o štyridsať riešení za prvú časť aktuálneho ročníka. Akonáhle to všetko zosumarizujeme, tak potom zavesíme na našu webovú stránku oficiálne námietky aj s rozhodnutím komisie rozhodcov. Nešlo však o viac podnetov než v predošlých rokoch.“ Inak, spolupráca nášho regionálneho zväzu s príslušným partnerom na poľskej strane čo sa týka výmeny rozhodcov už nepokračovala.

Nedalo nám tiež , aby sme nesondovali situáciu v ekonomickej sfére a zaujímalo nás, či VsFZ nemá už teraz dajaké poznatky o slabšej finančnej kondícii niektorých klubov, čo by mohlo viesť neskôr k odstúpeniu zo súťaží alebo neprihláseniu sa do zápolení v novom ročníku, ako sa to v nedávnej minulosti aj prihodilo. „Musím zaklopať na drevo, ale nezachytili sme žiadne takéto varovné náznaky. Takže registrujeme odstúpenie už známych štyroch klubov z tohto súťažného ročníka dospelých a nevieme o žiadnych ďalších problémoch v iných kluboch, ktoré by preto nebodaj nemohli dokončiť ročník.“ V tejto súvislosti sa žiada dodať i to, že kluby, čo sa neprihlásili do zápolení, nemusia začať po opätovnom odštartovaní činnosti v najnižšej súťaži. „Riadiaci orgán môže zaradiť takýto tím minimálne o dve úrovne súťaže nižšie, ale všetko musí prejsť procesom schvaľovania riadiaceho orgánu,“ dodal Marcel Eperješi.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: