Kanada na MS v hokeji 2024
Kanada
MS v hokeji 2024
23.05.2024, Playoff | Štvrťfinále
6 - 3
2:1, 1:0, 3:2
Slovensko na MS v hokeji 2024
Slovensko

Chcú hrať ako na domácich MS. Slováci nad Kanadou vyhrali už dve štvrťfinále

Hokejisti Kanady sa tešia z gólu Kaidena Guhleho (v strede) na MS v hokeji 2024.
Hokejisti Kanady sa tešia z gólu Kaidena Guhleho (v strede) na MS v hokeji 2024. (Autor: TASR/AP)
Šimon Čop|23. máj 2024 o 11:10

Chalanom som povedal, že všetko je možné, vraví Libor Hudáček

PRAHA. Veríte v zázraky? Lebo aj tie sa občas dejú. A veríte, že sa stane vo štvrtok v O2 Arene? 

Lebo Šimon Nemec verí. A s ním by to zrejme vyhlásili všetci hráči slovenskej hokejovej reprezentácie pred štvrťfinále majstrovstiev sveta

Slovensko nastúpi proti Kanade. Na zverencov Craiga Ramsayho čaká neprekonaný tím hviezd, za ktorý hrávajú John Tavares, Dylan Cozens, Connor Bedard a ďalší mladší či starší ťahúni tímov z NHL. 

“Javorové listy” patria k topfavoritom na titul. Ale tak to bolo aj pred 12 a pred 22 rokmi, keď cez nich Slovensko prešlo práve v boji o postup do semifinále. 

Hrdinovia Bondra a Handzuš

Píšeme o pamätných víťazstvách, ktoré si mnohí fanúšikovia pripomínajú dodnes. Slovensko získalo na majstrovstvách sveta medailu trikrát, pričom dvakrát muselo vo štvrťfinále poraziť práve kanadskú reprezentáciu. 

V roku 2002 sa stal hrdinom Peter Bondra. Neskorších majstrov sveta naštartoval gólom v poslednej sekunde druhej tretiny a v 45. minúte rozhodol o víťazstve 3:2. 

Tieto momenty dokonca pripomenul aj oficiálny účet Medzinárodnej hokejovej federácie (IIHF) na sociálnych sieťach. Vo svojom glosovacom rebríčku sily skonštatovala, že Slovensko postúpi, ak skóruje Bondra.

VIDEO: Zostrih zo štvrťfinále Slovensko - Kanada na MS 2012

Druhá výhra nad Kanadou vo štvrťfinále sa udiala v roku 2012. Aj vtedy došli Slováci do finále po heroickom výkone s týmto súperom, keď opäť otáčali nepriaznivý stav. Rozhodujúci gól strelil v päťminútovej presilovke Michal Handzuš. 

V súčasnom slovenskom národnom tíme hrajú dvaja pamätníci tejto udalosti. Striebornú medailu z onoho svetového šampionátu majú útočníci Tomáš Tatar a Libor Hudáček.

VIDEO: Zostrih zo štvrťfinále Slovensko - Kanada na MS 2012

Treba viac chcenia

Podľa trénera Craiga Ramsayho sa však inšpirácia dá zobrať z ešte čerstvejšej spomienky – z prehry 5:6 v skupine na domácom šampionáte. Vtedy to vyzeralo na predĺženie, keď dve sekundy do konca rozhodol duel Mark Stone. 

“Všetci budú veriť Kanade, ale ja verím, že môžeme vyhrať. Mnohým tímom sme za posledné roky ukázali, že vieme hrať parádny hokej. Keď si pamätáte, Kanada nad nami v Košiciach zvíťazila gólom v posledných sekundách. To bol skvelý zápas a teraz musíme odohrať rovnaký,” povedal kouč po prehre so Švédskom.

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2024»Chcú hrať ako na domácich MS. Slováci nad Kanadou vyhrali už dve štvrťfinále