Kanada na MS v hokeji 2024
Kanada
MS v hokeji 2024
23.05.2024, Playoff | Štvrťfinále
6 - 3
2:1, 1:0, 3:2
Slovensko na MS v hokeji 2024
Slovensko

Slováci potrebujú svoj zázrak na ľade. Ak chcú uspieť, nesmú Kanaďanom ukázať strach

Víťazná radosť slovenských hokejístov v predĺžení v zápase Slovensko - USA v skupine B na MS v hokeji 2024.
Víťazná radosť slovenských hokejístov v predĺžení v zápase Slovensko - USA v skupine B na MS v hokeji 2024. (Autor: TASR)
Boris Vanya|23. máj 2024 o 10:31

Slovenskí hokejisti hrajú štvrťfinále MS vo štvrtok od 16.20.

PRAHA. „Do konca zápasu zostáva päť sekúnd. Veríte na zázraky? Áno! Neuveriteľné...“

Komentátor Al Michaels sa vďaka týmto slovám stal nesmrteľným. Zazneli v závere prenosu zo zápasu medzi USA a Sovietskym zväzom na zimnej olympiáde 1980 v Lake Placid.

Partia amerických mladíkov z univerzít vtedy zdolala "červenú mašinu", ako sovietske mužstvo prezývali 4:3 a otvorila si cestu k senzačnému zlatu. Víťazstvo vošlo do histórie ako "Zázrak na ľade".

Slovenskí hokejisti nastúpia vo štvrtok proti Kanade vo štvrťfinále majstrovstiev sveta v hokeji 2024 v pozícii tímu, ktorému málokto verí.

Ak chcú vyradiť obhajcu titulu a zahrať si v Prahe o medaily, budú potrebovať svoj zázrak na ľade. Zápas v O2 aréne sa začína o 16.20 a vysiela ho naživo TV JOJ.

Pospíšil bude chýbať

Slováci sa presunuli z Ostravy do Prahy v stredu vlakom a podvečer absolvovali v hale tréning. Už bez útočníka Martina Pospíšila, ktorý sa zranil v zápase proti Švédom a turnaj sa pre neho skončil. Pre tím je to citeľná strata.

VIDEO: Expert Ondrej Rusnák pred zápasom Slovensko - Kanada

Pospíšil patril k tomu najlepšiemu, čo v Ostrave korčuľovalo v slovenských dresoch. Bol produktívny, silný v osobných súbojoch, platný na vhadzovaniach a napriek istým obavám pred turnajom hral disciplinovane. 

„Ako môžeme poraziť Kanadu? Tak, že jej hráčov rozhodíme. A práve Martin Pospíšil bol ten, kto by to dokázal najlepšie,“ vysvetlil expert Sportnetu Ondrej Rusnák.

Titul už má aj za morom hodnotu

Kanaďania vnímajú svetové šampionáty trochu inak než Európania. Najmä v prvej fáze turnaja si tradične užívajú lákadlá hostiteľského mesta.

Niektorí trávia čas s rodinou, iní vyrazia do barov a nočných klubov. Neraz prešvihnú večierku, flámujú a druhý deň majú trochu ťažšie nohy. Ale väčšinou im to stačí, aby zbierali do tabuľky body. 

Tento rok nie je žiadna výnimka. Kanaďania bez prehry vyhrali pražskú skupinu. Jeden bod im uchmatli senzačne Rakúšania po neuveriteľnom kanadskom skrate v poslednej tretine (outsider ju vyhral 5:0 a vyrovnal na 6:6), druhý domáci Česi. 

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2024»Slováci potrebujú svoj zázrak na ľade. Ak chcú uspieť, nesmú Kanaďanom ukázať strach