Kanada na MS v hokeji 2024
Kanada
MS v hokeji 2024
23.05.2024, Playoff | Štvrťfinále
6 - 3
2:1, 1:0, 3:2
Slovensko na MS v hokeji 2024
Slovensko

Kanada? Golonka od hnevu takmer preskočil mantinel, pohotový Bondra, či zákerný Getzlaf

Brankár Jaroslav Halák, obranca Milan Jurčina a kanadský útočník Sidney Crosby počas semifinále ZOH 2010.
Brankár Jaroslav Halák, obranca Milan Jurčina a kanadský útočník Sidney Crosby počas semifinále ZOH 2010. (Autor: TASR)
Boris Vanya|22. máj 2024 o 17:20

Pamätné zápasy proti Kanade.

PRAHA. Malé Slovensko verzus veľká Kanada. Viacero zápasov proti tímu z kolísky hokeja si fanúšikovia pamätajú dodnes vďaka napínavému priebehu či emóciám, ktoré vyvolali.

Vo štvrtok o 16.20 h nastúpi slovenský tím proti Kanaďanom vo štvrťfinále MS v hokeji 2024.

ZOH 1994: Slovensko - Kanada 3:1

Slovensko figurovalo na hokejovej mape sveta len niekoľko mesiacov. Účasť v Lillehammeri si vybojovalo v olympijskej kvalifikácii v Sheffielde.

Partia okolo kapitána Petra Šťastného však senzačne vyhrala skupinu - aj vďaka víťazstvu 3:1 nad Kanadou.

Dva góly dal Jozef Daňo (druhý do prázdnej bránky pri kanadskej power play), jeden obranca Róbert Švehla.

Za Kanadu skóroval už po 66 sekundách Paul Kariya, v tom čase 19-ročný talent, ktorý hral ešte dva mesiace pred olympiádou univerzitnú ligu NCAA.

Zverencov Júliusa Šuplera vo štvrťfinále zastavili Rusi, Kanaďania sa dostali až do finále, kde prehrali na nájazdy so Švédmi.

V siedmej sérii najskôr 20-ročný Peter Forsberg predviedol dnes už ikonickú fintu proti Coreymu Hirschovi a potom Kariya neuspel v minisúboji s Tommym Salom.

MS 1996: Slovensko - Kanada 3:3

Premiéra Slovenska v elitnej kategórii a hneď proti krajine označovanej za kolísku hokeja. Vo viedenskej Stadthalle bolo vyše päťtisíc fanúšikov, ktorí vytvorili Slovákom domáce prostredie a v polovici zápasu boli vo vytržení po góloch Sekeráša a Reného Puchera.

Kanaďania síce troma gólmi otočili, ale v čase 57:57 stanovil výsledok Daňo.

„Prvý zápas nám vyšiel. Dosiahli sme dobrý výsledok vo výbornej atmosfére. Do Viedne prišlo veľa slovenských fanúšikov,“ spomínal brankár Jaromír Dragan.

V kanadskej bránke bol Martin Brodeur, v útoku korčuľoval Jeff Friesen či už spomínaný Paul Kariya.

Slováci po dobrom štarte prehrali s Rusmi, Američanmi a v nešťastnom zápase aj s Rakúšanmi. Na turnaji obsadili 10. miesto, čo stálo trénera Šuplera funkciu.

Svetový pohár 1996: Kanada - Slovensko 3:2

V roku 1996 sa stretli najlepší hráči planéty na Svetovom pohári, ktorý bol pokračovateľom Kanadských pohárov a Slovensko bolo pri tom.

V zámorskej skupine sa stretlo postupne s Ruskom, Kanadou a USA. Fanúšikovia v Corel Centre v Ottawe sa nestačili diviť, keď v druhej tretine po góloch Petra Bondru a Ľubomíra Kolníka Slováci otočili skóre na 2:1. V treťom dejstve favorit odvrátil blamáž gólmi Theorene Fleuryho a Stevea Yzermana.

Kanada - Slovensko na SP 1996

Pri slovenskom nápore za stavu 3:2 pre Kanadu rozhodca Mark Faucette ignoroval faul Brendana Shanahana na koleno Pavla Demitru, ktorý, letiac vzduchom ešte zasiahol do tváre hokejkou Richarda Zedníka.

Obaja slovenskí útočníci zostali ležať na ľade, no rozhodca neprerušil hru. Tréner Jozef Golonka od zlosti takmer preskočil mantinel.

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2024»Kanada? Golonka od hnevu takmer preskočil mantinel, pohotový Bondra, či zákerný Getzlaf