Kanada na MS v hokeji 2024
Kanada
MS v hokeji 2024
23.05.2024, Playoff | Štvrťfinále
6 - 3
2:1, 1:0, 3:2
Slovensko na MS v hokeji 2024
Slovensko

Frühauf: Tatar je fantastický líder a výborný kapitán. Od každého hráča sme chceli viac

Kapitán Slovenska Tomáš Tatar (vpravo).
Fotogaléria (70)
Kapitán Slovenska Tomáš Tatar (vpravo). (Autor: TASR)
TASR|24. máj 2024 o 09:19

Asistent trénera Craiga Ramsayho ocenil aj asistentov Mareka Hrivíka a Petra Čerešňáka.

PRAHA. Jedným z lídrov slovenskej hokejovej reprezentácie bol na MS v Ostrave a Prahe Tomáš Tatar, ktorý potvrdil, že je výborný kapitán.

Uviedol to asistent trénera SR Peter Frühauf, podľa ktorého sa pozície lídrov správne zhostili aj Tatarovi "asistenti" Marek Hrivík a Peter Čerešňák.

Slovenský tím napokon obsadil 7. miesto, keď prehral štvrťfinálový zápas s Kanadou 3:6.

Slováci čakajú na postup do semifinále od roku 2012, keď sa umiestnili na 2. mieste po finálovej prehre s Ruskom.

Na MS 2024 napokon obsadili 7. priečku, ktorá je odvtedy ich najlepšie umiestnenie a zároveň najlepšie na MS pod vedením Craiga Ramsayho.

Fotogaléria zo zápasu Slovensko - Kanada na MS v hokeji 2024 (štvrťfinále)

Vo štvrťfinále Slováci nezaskočili víťaza základnej A-skupiny Kanadu, ktorá mala náskok prakticky od úvodu zápasu a v 2. minúte viedla 2:0.

"Úvod zápasu bol presne taký, aký sme nechceli. Inkasovali sme dva góly po dvoch chybách. Potom sme sa zdvihli a konečne sme mali aj my trochu šťastia pri našom prvom góle.

Žiaľ, odklonilo sa nám v našej príležitosti pri strele Kelemena do odkrytej bránky. Videl som už zblokovať gólovú strelu, ktorá šľa po ľade, ale vo vzduchu asi ešte nie.

Ak hráte proti Kanade, tak takéto šance musíte využiť. Kanada nám potom odskočila, čím prišli ťažšie chvíľky, ktoré dostali mužstvo dole," zhodnotil Frühauf.

Hráči to nezabalili

Asistenta trénera SR tešilo, že tím sa nevzdal ani napriek nepriaznivému vývoju.

Slovákom hnala vpred 17-tisícová O2 aréna a nabudil ich aj kuriózny gól Petra Cehlárika na 1:2, keď si jeden z Kanaďanov zrazil puk do vlastnej bránky.

Favorit sa v tretej tretine dostal do vedenia 5:1, no aj zásah Miloša Kelemena v 48. minúte dodal Slovákom energiu: "Po našom druhom góle sme boli znovu nebezpeční. Vôbec to nevyzeralo, že sa nám kráti čas, naopak, mal som pocit, že Kanadu môžeme zlomiť.

Opäť sme mali šance, ktoré sme nepremenili. Napokon sa ukázala skúsenosť Kanaďanov, ktorí si to postrážili. Vedeli sme, že ak nezaberieme, tak sa turnaj pre nás skončí. Preto sme tlačili, ale kvalita Kanaďanov sa ukázala.

eď ide do tuhého, dokážu dodržať systém a to aj potvrdili. Ku cti našim hráčom slúži, že to nezabalili a až do šiesteho gólu stále verili, že sa zápas dá otočiť. Žiaľ, už sa nám to nepodarilo." mrzelo Frühaufa.

Zľava asistent hlavného trénera Ján Pardavý, tréner hokejistov Slovenska Craig Ramsay a asistent trénera Peter Frühauf.
Zľava asistent hlavného trénera Ján Pardavý, tréner hokejistov Slovenska Craig Ramsay a asistent trénera Peter Frühauf. (Autor: TASR)

Góly potrebujeme od každého

Slováci začali turnaj prehrou s Nemeckom 4:6, po ktorej prišli štyri víťazstvá - nad Kazachstanom 6:2, USA 5:4 pp, Poľskom 4:0 a Francúzskom 4:2.

Po prehre s Lotyšskom (2:3 sn) si museli počkať na potvrdenie postupovej definitívy, ktorú im zabezpečil triumf USA nad Lotyšskom. S ostravskou skupinou sa rozlúčili prehrou so Švédskom 1:6.

"Víťazstvo nad USA nám dvihlo sebavedomie, no trochu nás zrazili dva večerné zápasy s Lotyšskom a Švédskom. Prvý z nich bol enormne vyčerpávajúci a potom prišla aj prehra so Švédskom," poznamenal Frühauf.

V tímovej produktivite bol najlepší útočník Libor Hudáček, ktorý mal v 8 zápasoch bilanciu 5 gólov a 5 asistencií.

O dva body zaostal Juraj Slafkovský s bilanciou 0+8. Od najproduktívnejšieho Slováka v NHL v sezóne 2023/2024 fanúšikovia očakávali aj góly.

"My sme to nevnímali tak, že od neho potrebujeme góly. Góly potrebujeme od každého. Pozerali sme sa na to, že hrá pre tím a snaží sa. Ak víťazíme, tak víťazíme ako tím.

Samozrejme, že chceme, aby hráči dali góly, no v konečnom dôsledku hodnotíme to, čo odvedú pre tím.

Každý tréner od každého hráča očakáva viac. Nezdolali sme Kanadu, takže automaticky čakáme viac.

"Slaf" je skvelý hráč. Hrá pod obrovským tlakom, ktorý mu nezávidím. Nie je to jednoduché, zvlášť nie v mladom veku.

Je to hráč, ktorý má budúcnosť. A či sme od neho chceli viac? Od každého sme chceli viac."

Tatar je fantastický kapitán v dobrom aj v zlom

Okrem lídra produktivity Hudáčka, najlepšieho v asistenciách Slafkovského či jedného z najlepších brankárov turnaja Samuela Hlavaja bol ťahúň tímu aj Tatar.

Spoločne s Hlavajom a Hudáčkom ho vyhlásili v trojici najlepších slovenských hráčov na turnaji.

Svoj druhý šampionát v pozícii kapitána (siedmy celkovo) zakončil s bilanciou jeden gól, osem asistencií a tri plusové body.

"Tomáš Tatar je fantastický kapitán v dobrom aj v zlom. Vedel vplývať na tím v kabíne a aj na ľade.

Z nášho pohľadu je to fantastický líder, ale pridali sa k nemu aj Marek Hrivík a Peter Čerešňák. Mali sme skvelého kapitána," konštatoval Frühauf.

Pavúk MS v hokeji 2024

Nachádzate sa tu:
Domov»MS v hokeji 2024»Frühauf: Tatar je fantastický líder a výborný kapitán. Od každého hráča sme chceli viac