Informácie k sezóne 2019/2020

Striedavý štart hráča mládežníckeho družstva

Ján Mano|25. jún 2019 o 00:00

Možnosť uzatvorenia dohody o striedavom štarte hráča mládežníckeho družstva

Dva kluby rozdielnej úrovne súťaží riadených ObFZ a RFZ môžu uzatvoriť dohodu o striedavom štarte hráča vekovej kategórie mládeže za oba kluby, pre ktorú platia tieto zásady: 

Súťažný poriadok futbalu

Článok 28 

Osobitné podmienky pre stretnutia mládeže 

(8) V regionálnej súťaži a oblastnej súťaži môžu uzatvoriť dva kluby rozdielnej úrovne súťaží dohodu o striedavom štarte hráča vekovej kategórie mládeže za oba kluby v danej vekovej kategórii. Počet hráčov, ktorí sú oprávnení na základe tejto dohody o striedavom štarte hráča hrať v kluboch, ustanovuje rozpis príslušnej súťaže.

(9) Dohodu uvedenú v odseku 8 je každý z klubov povinný predložiť prostredníctvom ISSF na schválenie riadiacemu orgánu svojej súťaže najneskôr 7 dní pred začiatkom jesennej časti alebo jarnej časti súťaže, ktorá začína skôr. Dohoda nadobúda platnosť právoplatným rozhodnutím riadiacich orgánov súťaží o jej schválení. Platnosť dohody sa skončí vždy skončením súťažného ročníka. Proti rozhodnutiu riadiaceho orgánu súťaže o schválení dohody nie je odvolanie prípustné.

(10) Klub môže uzatvoriť v jednom súťažnom ročníku len jednu dohodu o striedavom štarte toho istého hráča. Klub môže uzatvoriť v jednom súťažnom ročníku najviac päť dohôd o striedavom štarte hráča pre jedno svoje družstvo.

Článok 31

Striedavý štart hráčky

(1) Dva kluby môžu uzatvoriť dohodu o striedavom štarte hráčky za družstvo dievčat vo vekovej kategórii žiačok v jednom klube a za dru6stvo chlapcov vo vekovej kategórii žiakov v druhom klube. 

(2) Kluby sú povinné pripojiť k dohode uvedenej v odseku 1 potvrdenie príslušného lekára o spôsobilosti hráčky hrať za družstvá dvoch klubov. Dohodu je každý z klubov povinný predložiť prostredníctvom ISSF na schválenie riadiacemu orgánu svojej súťaže najneskôr 7 dní pred začiatkom jesennej časti alebo jarnej časti súťaže, ktorá začína skôr. Dohoda nadobúda platnosť právoplatným rozhodnutím riadiacich orgánov súťaže o jej schválení. Platnosť dohody je najmenej 30 dní. Platnosť dohody sa skončí vždy skončením súťažného ročníka, v ktorom môže hráčka naposledy štartovať v kategórii žiačok. Proti rozhodnutiu riadiaceho orgánu súťaže o schválení dohody nie je odvolanie prípustné.

(3) Klub môže uzatvoriť v jednom súťažnom ročníku len jednu dohodu o striedavom štarte tej istej hráčky. 

(4) Ak hráčka odohrá v súťažnom ročníku stretnutie v kategórii žien, nemôže viac striedavo hrať za družstvo druhého klubu. 

Doplnenia k striedavému štartu hráča mládežníckeho družstva

V ISSF sa doplnila funkcia – žiadosť o striedavý štart /ukončenie striedavého štartu (funkcionalita je popísaná nižšie). Dňa 22.2.2017 bola v ISSF nasadená finálna verzia striedavého štartu aj s potrebnými schvaľovacími procesmi.

Dva kluby rozdielnej úrovne súťaží riadených ObFZ a RFZ môžu uzatvoriť dohodu o striedavom štarte hráča vekovej kategórie mládeže za oba kluby v danej vekovej kategórii.

Klubový ISSF manažér družstva, v ktorom by mal/a hráč/ka štartovať na striedavý štart, zadáva žiadosť v ISSF, hráč musí žiadosť potvrdiť a následne ISSF notifikuje klubového manažéra materského klubu. Materský klub sa musí vyjadriť k striedavému štartu súhlasným stanoviskom, aby mohla byť táto žiadosť schválená tajomníkom ŠTK. Po schválení všetkými stranami žiadosť dostáva na odsúhlasenie/zamietnutie tajomník príslušnej ŠTK. Bez vyjadrenia materského klubu, alebo v prípade žiadosti so zamietavým stanoviskom, nemôže byť táto schválená. 

Tajomník ŠTK na základe SPF, čl. 28 a čl. 31, musí dbať na princípy a ustanovenia týchto článkov. Musí ísť o súťaže rozdielnych úrovní a aby to bolo zrealizované minimálne 7 dní pred začiatkom jesennej alebo jarnej časti súťaže, a to tej, ktorá začína skôr. 

Striedavý štart sa správa ako matričný úkon, takže v prípade ukončenia striedavého štartu v medziobdobí hráč nemôže zaevidovať iný striedavý štart a ani iný transfer. 

Tak isto, ak má hráč zaevidovaný napríklad prestup s obmedzením, nemôže ísť v tom istom ročníku na striedavý štart a pod. v zmysle platných noriem SFZ. 

Nakoľko sú tieto striedavé štarty podľa SPF v kompetencii príslušného riadiaceho orgánu, tak schvaľovací proces musel byť presmerovaný na tajomníkov ŠTK. Ale keďže tieto striedavé štarty úzko súvisia s klasickými transfermi, je nutná kooperácia medzi matrikárom zväzu a tajomníkmi ŠTK. 

Vo všetkých prípadoch takýchto žiadostí je stanovený zovšeobecnený poplatok 5 €. 

V prípade, že žiadosť je v súlade s týmito článkami, tajomník ŠTK žiadosť schváli. 

Funkcionalita: v ISSF / elektronická podateľňa / žiadosť o transfer hráča / typ žiadosti: striedavý štart, registračné číslo hráča, dátum začiatku, dátum ukončenia je vždy posledný deň súťažného ročníka, výber družstva a výber súťaže, v ktorej by mal/a hráč/ka štartovať.“

Každá žiadosť o striedavý štart hráča mládežníckeho družstva sa musí podať elektronickou formou v ISSF v zmysle vyššie uvedených pokynov. 

Súvisiaci obsah