Štart amatérskych súťaží? Nemáme poslucháčov. Nik nás neberie vážne, tvrdí šéf SFZ

(Autor: Mário Bóna)
Ivan Mriška|12. apr 2021 o 17:04

Pandemická komisia vraj rozbila športový semafor.

BRATISLAVA. Kedy sa rozbehnú amatérske súťaže? Začne sa aspoň tréningový proces, hlavne detí? To sú otázky, ktoré zaujímajú celú športovú obec na Slovensku.

Situácia s pandémiou koronavírusu sa zlepšuje, preto vláda plánuje postupné uvoľňovanie opatrení.

Termín návratu na športoviská a začiatok tréningového procesu však zatiaľ známy nie je.

„Čakali sme, že v apríli začne platiť športový semafor. Pandemická komisia nám ho však rozbila na 'padrď.' Vraj bol semafor odsúhlasený len na jeden druh vírusu, ale teraz je mutácii viac,“ v diskusii mynitra.sme.sk ozrejmil štátny tajomník pre šport Ivan Husár.

Otvoria tam, kde sa nosí respirátor

„Nič od začiatku pandémie nemá zmysel. Mysleli sme, že sa športoviská otvoria ako prvé, ale nie je to tak. Najskôr idú prevádzky, kde sa dá nosiť respirátor. Pretože keď sa človek zadýcha, je to horšie,“ dodal.

Vo väčšine okolitých krajín sa športuje normálne. Výnimkou je Česko, ktoré však uvažuje o tréningovom procese dvadsiatich ľudí.

Pandemická komisia na Slovensku má najbližšie zasadať v stredu.

„Najväčší problém je, že nemáme poslucháčov. Nikto nás neberie vážne. Všetci si myslia, že futbal je len voľnočasová aktivita. My však zamestnávame štrnásťtisíc ľudí. Futbal a šport celkovo veľa peňazí do spoločnosti vracajú,“ uviedol prezident SFZ Ján Kováčik.

„Keď príde niekto z fabriky, ktorá zamestnáva tritisíc ľudí, problém nie je. Keď ideme za kompetentnými my, je. A to sme v exteriéri a nie v interiéri,“ dodal.

Kritika na sociálnych sieťach

Fanúšikovia, hráči a rodičia znášajú zákaz športu ťažko. Na sociálnych sieťach pribúda množstvo otázok a negatívnych komentárov.

„Počúvame, že zväz vyvíja málo tlaku. Chcem preto všetkých ubezpečiť, že vyvíjame toľko aktivity, že sme už vnímaní ako najväčšie otravy na trhu. Keď ráno nenapíšeme na Facebook, čo sme spravili, neznamená to, že nerobíme nič,“ vysvetlil šéf futbalu na Slovensku, ktorý verí, že sa amatérske súťaže rozbehnú v lete.

„Dúfam, že sa odohrá aspoň polovica súťaží, aby sme mohli zrealizovať postupy a zostupy,“ dodal.

V súvislosti so začiatkom tréningového procesu sa na diskusii skloňoval hlavne mesiac máj. Šéf futbalu na Slovensku prezradil, že zväz hľadá rezervy, ako by pomohol amatérskemu futbalu.

Jedna tretina zo zisku za postup Slovenska na EURO 2020 bude rozdelená pre profesionálny a amatérsky futbal, čo je zaujímavý balík aj pre amatérov. O prerozdelení peňazí rozhodneme spolu so šéfmi regionálnych zväzov,“ uzavrel Kováčik.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Štart amatérskych súťaží? Nemáme poslucháčov. Nik nás neberie vážne, tvrdí šéf SFZ