Hlavné menu

Snina dala „umelej tráve“ zelenú

Šéfredaktor|27. feb 2017 o 01:00

Poslanci mestského zastupiteľstva sa stretli na 22. zasadnutí, pričom jednou z tém bola aj výstavba ihriska s umelým trávnatým povrchom.

 

Na úvod primátor mesta Štefan Milovčík spomenul, že futbalovou témou v spojitosti s ihriskom s umelým trávnatým povrchom sa sninskí radní zaoberajú už dlhodobo a nastal čas posunúť riešenie do záverečného diania. Zopakoval už známe skutočnosti v spojitosti s výzvou Slovenského futbalového zväzu (SFZ) a možnosťou využitia dotácie od UEFA (120 000 €), na základe rozhodnutia poslancov Prešovského samosprávneho kraja aj župnú pomoc vo výške 100 000 €. Investičnú akciu výstavby ihriska s umelým trávnatým povrchom zaradil do kategórie potrebných pre rozvoj mesta, najmä v súčinnosti s mládežou. Pre ozrejmenie upresnil, že podmienkou dotácie zo strany SFZ je zakúpenie nimi dodaného „umelého trávnatého povrchu“, na ktorý sa vzťahuje 8-ročná garancia. To všetko boli informácie už z minulosti známe.

Sninskí poslanci mali rozhodnúť, či súhlasia s rozmermi hracej plochy 105 x 68 m (podľa podmienok projektu SFZ), keďže pri ostatnom riešení témy výstavby ihriska s „umelou trávou“ sa zvažovali menšie rozmery (pri svojpomocnej výstavbe, bez dotácií), určiť tiež mali, ako sa budú realizovať základné práce (Verejnoprospešné služby, ktorých 100%-ným vlastníkom je mesto Snina, resp. bude vypísaná verejná súťaž).

 

Poslanec Suchý: „Keď spravíme chybu a nepodporíme výstavbu ihriska s umelým trávnatým povrchom, prídeme o dotáciu, na ktorú už netrpezlivo čaká Svidník. Ak sa nedohodneme, už nikdy ihrisko nepostavíme.“

Poslanec Čop nespochybňoval potrebu výstavby ihriska s umelým trávnatým povrchom, ale zameral sa na ekonomickú stránku. Ako jedno z pomocných riešení pri mestskej spoluúčasti avizoval zorganizovanie benefičného futbalového stretnutia, ktoré by mohlo pomôcť.

Poslanec Aľušík spomenul sumárnych 570 000 €, čo je oproti iným mestám značne navýšená čiastka, na čo reagoval primátor Milovčík, že ak by bola akceptovaná ním navrhovaná lokalita „škvarového ihriska“, suma by bola podstatne nižšia, takto v areáli futbalového štadióna musia v spojitosti s výstavbou ihriska s „umelou trávou“ riešiť aj spevnenie brehu rieky Pčolinka, odstránenie oválu, chov koní v susedstve areálu...

Poslankyňa Reháková vyjadrila názor na podporu Verejnoprospešným službám, najmä v podpore pracovných príležitostí pre Sninčanov.

 

V prvom hlasovaní za výstavbu ihriska s umelým trávnatým povrchom s rozmerom hracej plochy 105 x 68 m boli sninskí poslanci jednotní: 15 ZA / 0 PROTI. Podporili to: Čop, Gerboc, Homza, Kulan, Todáková, Vass, Vološin, Hasin, Kníž, Koco, Šebák, Reháková, Suchý, Cap, Aľušík.

Druhé hlasovanie (na základe návrhu z mestskej rady) pomerom 5 ZA / 6 PROTI / 3 ZDRŽALI SA nepodporilo v prípade stavebných prác verejnú súťaž, takže tie budú podľa pôvodného ustanovenia riešiť mestské Verejnoprospešné služby.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: