Olympiáda Peking 2022: Vlhovej ani Fialkovým sa nedarilo (minúta po minúte)

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová na olympijských hrách 2022.
Slovenská lyžiarka Petra Vlhová na olympijských hrách 2022. (Autor: TASR)
Sportnet|6. feb 2022 o 23:00 (aktualizované 7. feb 2022 o 18:25)

Zimné olympijské hry minúta po minúte (live). Sledujte online zimnú olympiádu z dňa 3 (7.2.2022) v Pekingu 2022.

18:25 Minútu po minúte sme ukončili. Ďakujeme za pozornosť
17:59 Slovenská biatlonistka hovorila o zime

Henrieta Horvátová na víťaznú Nemku Denise Herrmannovú nakoniec stratila až vyše osem minút. Dvadsaťdvaročná pretekárka ešte nezažila preteky v takých chladných podmienkach.

Henrieta Horvátová počas vytrvalostných pretekov žien na 15 km v biatlone.
Henrieta Horvátová počas vytrvalostných pretekov žien na 15 km v biatlone. (Autor: TASR)
17:06 Prví v medailách sú Švédi

Medailová bilancia po 3. dni: Švédi v Pekingu zatiaľ brali len tri medaily, každá z nich však mala najcennejší odlesk. V pondelok dostala Švédov na čelo poradia Sara Hectorová, ktorá sa stala víťazkou obrovského slalomu žien.

15:43 Šimoňáková je na dosah finálovej jazdy

Nemka Natalie Geisenbergerová je po prvých dvoch jazdách líderkou súťaže sánkarok na ZOH 2022 v čínskom Pekingu.

Skúsená 35-ročná Mníchovčanka ako obhajkyňa zlata v stredisku Jen-čching bola po prvom kole druhá, lepšia bola len jej krajanka Julia Taubitzová, keď stanovila nový rekord trate. V druhom však Taubitzová urobila v dolnej pasáži veľkú chybu a do cieľa sa dokĺzala mimo sánok, klesla teda až na dvanástu priečku.

Po prvom kole bola Šimoňáková na 27. pozícii, v porovnaní s vedúcou Taubitzovou dosiahla o 1,779 s horší čas. Druhé kolo 24-ročnej Slovenke vyšlo lepšie, rodáčka zo Spišskej Novej Vsi sa dostala pod jednu minútu a na Geisenbergerovú stratila 1,428 sekundy.

Znamenalo to posun o dve pozície nahor na priebežný 25. stupienok. Od elitnej dvadsiatky Slovenku delí 666 tisícin sekundy.

Katarína Šimoňáková.
Katarína Šimoňáková. (Autor: TASR – Martin Baumann)

Pokračovanie súťaže je na programe v utorok 8. februára 2022 od 12.50 h SEČ.

15:28 MOV sa nechce vyjadriť k tomu, či Šuaj Pcheng hovorí pravdu

Čínska tenistka Šuaj Pcheng sa v dejisku ZOH 2022 stretla s prezidentom Medzinárodného olympijského výboru (MOV) Thomasom Bachom. Spolu s členkou MOV Kirsty Coventryovou navštívili curlingový zápas domáceho výberu s Nórskom.

Hovorca MOV Mark Adams sa na svojej pravidelnej tlačovej konferencii v pondelok nevyjadril k tomu, či organizácia verí, že tenistka hovorí slobodne a pravdivo: 

"Sme športová organizácia, naša úloha je zostať s ňou v kontakte a, ako sme už v minulosti vysvetlili, viesť diplomaciu v tichosti a na osobnej úrovni. Myslím si, že robíme všetko, čo je v našich silách."

15:10 Taliansko a Nórsko sa pobijú o zlato

Taliansko v pondelkovom semifinálovom zápase turnaja miešaných dvojíc v curlingu na zimných olympijských hrách v Pekingu zdolali svojich švédskych súperov jednoznačne 8:1.

Tandem v zložení Amos Mosaner a Stefania Constantiniová tak ostáva na ZOH bez prehry a vo finále sa stretne s Nórmi, ktorí si poradili s Veľkou Britániou 6:5.

Pre krajinu z Apeninského polostrova bude curlingová medaila prvá z tejto disciplíny. Ich súperi obhajujú bronz z Pjongčangu 2018.

Finále je na programe v utorok o 13.05 SEČ, súboj o bronz o 7.05 SEČ.

15:02 Zlato pre Maďarsko sa nekoná, šortrekára diskvalifikovali

Čínsky šortrekár Žen C'-wej získal zlatú medailu v pretekoch na 1000 m, je už jeho druhá na tohtoročných hrách v Pekingu, prvú získal v štafete. Striebro si odniesol jeho krajan Li Wen-lun, bronz získal maďarský reprezentant Shaoang Liu.

Do 5-členného finále sa okrem menovanej trojice dostali aj Shaolin Sandor Liu reprezentujúci Maďarsko a Číňan Wu Ta-ting.

Finále malo dramatický priebeh. Štyri kolá pred koncom boli preteky prerušené po tom, ako sa na ľade objavili príliš veľké ryhy a bola ohrozená bezpečnosť pretekárov.

Bezprostredne po reštarte sa do čela dostali dvaja čínski reprezentanti, no päť kôl pred koncom ich predbehol Shaolin Sandor Liu. Ten napokon prišiel do cieľa s minimálnym náskokom štyroch stotín sekundy pred C´wejom.

Maďarský reprezentant však následne dostal žltú kartu za to, že v cieľovej rovinke rukou zabránil C´wejovi v predbiehaní.

14:56 Slovenskí hokejisti prehrali s Nemeckom

Slovenská hokejová reprezentácia podľahla v pondelkovom prípravnom stretnutí v Pekingu pred štartom turnaja na zimných olympijských hrách s Nemeckom 3:5.

Modelovaný zápas v tréningovej hale sa hral na dve tretiny, plus ďalších päť minút vo formáte 3 na 3. Zápas nemohli pískať rozhodcovia, píšťalku mali v rukách asistenti trénerov na oboch stranách.

Zverenci trénera Craiga Ramsayho vstúpia do olympijského turnaja štvrtkovým súbojom s Fínskom (9.40 SEČ).

14:36 Skokanky diskvalifikovali pre zlé kombinézy

Skokanky na lyžiach Saru Takanašiovú, Katharinu Althausovú a Danielu Iraschko-Stolzovú diskvalifikovali z pondelkovej súťaže miešaných tímov.

U všetkých troch boli dôvodom skokanské kombinézy, ktoré nespĺňali kritéria Medzinárodnej lyžiarskej federácie (FIS). Diskvalifikácia ukončila preteky aj pre ich tímy.

V nedeľu z rovnakého dôvodu vyradili z individuálnej súťaže na strednom mostíku aj nórskeho držiteľa veľkého glóbusu Halvora Egnera Graneruda.

14:35 Slovinci získali zlato v skokoch na lyžiach

Reprezentanti Slovinska vybojovali zlaté medaily v skokoch na lyžiach v súťaži miešaných tímov.

Strieborné medaily si odniesli reprezentanti Ruského olympijského výboru (ROC), bronz získali Kanaďania.

14:14 Fontanová získala jubilejnú medailu

Šortrekárka Arianna Fontanová získala zlatú medailu na ZOH 2022 v Pekingu v pretekoch na 500 metrov. Pre 31-ročnú Talianku to je už 10. medaila z olympijských hier.

Vo finále predstihla Suzanne Schultingovú z Holandska, bronz získala Kanaďanka Kim Boutinová.

14:06 Šimoňáková po prvej jazde na 27. mieste

Slovenská sánkarka Katarína Šimoňáková, ktorá po účasti na ZOH 2018 v Pjongčangu štartuje na svojej druhej olympiáde, sa po zaváhaní v nájazde do predposlednej zákruty zaradila na 27. miesto.

Vlajkonosička slovenskej výpravy na otváracom ceremoniáli zaostávala po prvej jazde za Taubitzovou o 1,779 s. Druhá z celkovo štyroch jázd bude na programe od 14.30 SEČ.

Katarína Šimoňáková.
Katarína Šimoňáková. (Autor: TASR – Martin Baumann)

Na čele sa po úvodnej jazde súťaže jednotlivkýň usadila Nemka Julia Taubitzová. Úradujúca majsterka sveta predstihla v ľadovom tobogane strediska Jen-čching o 57 tisícin sekundy krajanku Natalie Geisenbergerovú. Časom 58,345 s vytvorila nový traťový rekord.

Tretia najrýchlejšia bola Rakúšanka Lisa Schulteová (+0,178).

13:11 Kanaďanky zobrali zápas v respirátoroch s humorom

Kanadské hokejistky odohrali pondelkový duel proti výberu Olympijského výboru Ruska (6:1) s respirátormi na tvárach.

Duel sa navyše začal o hodinu neskôr. Kanaďanky odmietli nastúpiť, pretože Rusky pred duelom nedodali negatívne výsledky testov na koronavírus.

Tie prišli v priebehu stretnutia a ruské hráčky odohrali poslednú tretinu bez prekrytia dýchacích ciest.

"Z dlhodobého hľadiska je to pravdepodobne super príhoda, môžeme povedať, že sme boli na covidovej olympiáde a dokonca sme mali respirátory aj počas zápasu," žartovala po zápase hráčka Kanady Natalie Spoonerová.

12:55 Vlhovci si nebudú pozerať dnešné video

Petra Vlhová po štrnástom mieste v pondelňajšom obrovskom slalome už myslí na ďalšiu disciplínu. Potvrdil to jej slovenský tréner Matej Gemza počas hodnotenia v Pekingu.

"Ešte po ceste dole si niečo povieme, ale video sa dnes nebude rozoberať, odložíme ho niekde do archívu, túto ranu už nebudeme viac dráždiť. Radšej si pozrieme video zo slalomu, povieme si do čoho ideme, čoho sa vyvarovať, ale obrák už neriešime," povedal Gemza.

12:50 Posledná Slovenka v pondelok v akcii

Blíži sa štart poslednej slovenskej športovkyne v pondelok na olympijských hrách v Pekingu. Prvú a druhú jazdu v sánkovaní absolvuje Katarína Šimoňáková, ktorá niesla spolu s hokejistom Marekom Hrivíkom vlajku Slovenska počas otváracieho ceremoniálu.

12:25 Češka Davidová útočila na medailu

Na zlatú medailu vo vytrvalostných pretekoch v biatlone útočila aj česká reprezentantka Markéta Davidová. Na poslednú streľbu prišla na 4. priečke. Keď trafila prvé štyri terče, mohla skočiť na prvú priečku. Posledný výstrel však minula. Skončila šiesta.  

"Poslednú ranu nedá len blbec. Nemyslím si, že som bola nervózna. Proste to bola moja chyba. Samozrejme, že ma to mrzí, no predviedla som dobrý výkon," hovorila Markéta Davidová pre Českú televíziu. Od bronzu ju delilo 16 sekúnd.

Biatlonové súťaže na zimných hrách pokračujú v utorok vytrvalostnými pretekmi mužov (9.30).

11:54 Dánky s premiérovým olympijským víťazstvom, Česko zdolali 

V prvom pondelňajšom stretnutí B-skupiny Dánky prekvapivo zdolali výber Českej republiky 3:2.

Počas duelu pritom dvakrát prehrávali, nakoniec ho však otočili a dosiahli historicky prvú výhru na zimných olympijských hrách.

Na turnaji účinkuje desať družstiev v dvoch skupinách. Zo silnejšej A-skupiny postúpi do štvrťfinále všetkých päť tímov, z "béčka" pôjdu ďalej prvé tri.

11:20 Herrmannová získala zlato v biatlone

Nemecká biatlonistka Denise Herrmannová vyhrala zlatú medailu vo vytrvalostných pretekoch na zimných olympijských hrách v Pekingu.

V pondelok urobila jedinú chybu na strelnici a triumfovala s náskokom 9,4 sekundy pred Francúzkou Anais Chevalierovou-Bouchetovou.

Bronz putuje do Nórska zásluhou Nórky Marty Olsbu Röiselandovej (+15,3).

Zo Sloveniek sa najlepšie umiestnila Paulína Fialková na 42. mieste (+ 4:58 min), jej sestra Ivona finišovala o štyri priečky nižšie (+ 5:41,5 min). Ďalšia Slovenka Henrieta Horvátová obsadila 68. miesto (+ 8:03,4 min), Veronika Machyniaková prišla do cieľa s 83. najlepším časom z 86 biatlonistiek (+ 11:09 min).

11:15 Paulína Fialková bola v cieli sklamaná

Slovenská biatlonistka Paulína Fialková prišla z úvodnej sedmičky biatlonistiek vo vytrvalostných pretekoch do cieľa ako posledná so štyrmi chybami.

"Štyri chyby sú veľa, lebo podmienky boli oveľa lepšie, aj na trati, aj na strelnici. Dalo by sa to porovnať s bežnými pretekmi vo Svetovom pohári. A tam so štyrmi chybami nemôžete uspieť," zhodnotila v rozhovore pre RTVS.

Paulína Fialková počas vytrvalostných pretekov žien na 15 km v biatlone na ZOH 2022 v Pekingu.
Paulína Fialková počas vytrvalostných pretekov žien na 15 km v biatlone na ZOH 2022 v Pekingu. (Autor: TASR - Jaroslav Novák)
11:01 Holanďanka Wüstová získala zlato na 1500 m

Holandská rýchlokorčuliarka Ireen Wüstová získala v Pekingu zlatú medailu na 1500 m.

Na ľadovom ovále triumfovala v pondelok v olympijskom rekorde 1:53,28 min pred Japonkou Miho Takagiovou (1:53,72) a svojou krajankou Antoinette de Jongovou (1:54,82).

Tridsaťpäťročná Wüstová obhájila zlato z Pjongčangu 2018 a na tejto trati si vybojovala už tretí titul olympijskej šampiónky, keď sa radovala aj vo Vancouveri 2010. V Soči 2014 pridala striebro a v Turíne 2006 bola bronzová. Celkovo svoju rekordnú zbierku spod piatich kruhov rozšírila už na tucet medailí s bilanciou 6-5-1.

10:44 Zdolal rakovinu, teraz súperov na olympiáde

Snoubordista Max Parrot získal zlatú medailu v disciplíne slopestyle. O svojom prvenstve rozhodol už druhou z troch finálových jázd. Dostal za ňu známku 90,96 a ako jediný prenikol cez 90-bodovú hranicu.

Dvadsaťsedemročný Kanaďan je šesťnásobný víťaz Winter X-Games, na ZOH bol pred štyrmi rokmi v Pjongčangu strieborný.

O desať mesiacov neskôr sa dozvedel, že mu diagnostikovali Hodgkinov lymfóm, čo je druh rakoviny lymfatických uzlín. Podstúpil 12 chemoterapií v priebehu šiestich mesiacov.

"Prežíval som skutočnú nočnú moru. Myšlienky na snoubording ma poháňali vpred, sníval som o tom, že sa ešte vrátim k súťaženiu," komentoval Parrot.

Liečba sa vydarila a kanadský snoubordista postupne naberal na sile. Na prestížnych pretekoch Winter X-Games domninoval v rokoch 2019 aj 2020 v disciplínach big air aj slopestyle. A teraz pridal aj najväčší - olympijský triumf.

"Max zdolal rakovinu a je krásne vidieť, ako sa mu teraz darí," podotkol Parrotov bronzový krajan Mark Morris.

10:15 Vo Vlhovej tíme nie je dôvod na radosť

Po tom, ako slovenská lyžiarka Petra Vlhová skončila štrnásta v pondelňajšom obrovskom slalome, zavládlo sklamanie aj v jej tíme.

„Dnes to nebol náš dobrý deň, Peťa nepodala výkon, na ktorý sme zvyknutí. Sme z toho smutní a rozhorčení,“ povedal Vlhovej slovenský tréner Matej Gemza.

„Je to trochu sklamanie, lebo ambície boli určite vyššie. Nevyšlo to podľa predstáv, nie je veľa dôvodov na radosť,“ doplnil kondičný tréner Šimon Klimčík.

10:10 Shiffrinová hodnotí nečakané vypadnutie

Mikaela Shiffrinová vydržala na trati prvého kola obrovského slalomu iba sedem bránok a jej nádeje na tretie olympijské zlato zmizli po 11 sekundách. 

Ešte dlho potom, čo vypadla, stále s palicami zapichnutými v snehu mimo trate a hľadela na miesto, kde chybovala. Až po dvanástich minútach zišla dolu.

"Je ťažké to hodiť za hlavu, najmä pre mňa. Nad takými nešťastnými momentmi väčšinou dlho premýšľam," vravela Shiffrinová pre NBC.

10:00 Slovenské biatlonistky v akcii

Pre slovenské biatlonistky Paulína Fialková, Ivona Fialková, Henrieta Horvátová a Veronika Machyniaková sa práve začali vytrvalostné preteky na 15 kilometrov.

Paulína Fialková pôjde na trať už ako šiesta v poradí, zo 49. miesta vyrazí jej sestra Ivona Fialková, 78. bude na rade Henrieta Horvátová a 87. Veronika Machyniaková.

Preteky sledujeme online.

9:44 Riiber vynechá súťaž na strednom mostíku

Nórsky reprezentant v severskej kombinácii Jarl Magnus Riiber nebude pre koronavírus štartovať v stredajšej súťaži na strednom mostíku.

Dvadsaťštyriročný Nór mal pozitívny test vo štvrtok a bol prvým členom nórskej výpravy, ktorý musel nastúpiť do karantény. Dúfa však, že stihne obe podujatia na veľkých mostíkoch v utorok (15. februára) a vo štvrtok (17. februára).

Karanténa na tohtoročných ZOH trvá v prípade nákazy ochorením covid-19 desať dní, pokiaľ sa nakazený skôr nepreukáže dvomi negatívnymi PCR testami v priebehu 24 hodín.

9:25 Vlhová sa už koncentruje na slalom

Petra Vlhová vyzerala po obrovskom slalome pomerne vyrovnaná. Aj napriek tomu, že na zimných olympijských hrách nezískala v obrovskom slalome medailu.

Skončila na štrnástom mieste. Pred štyrmi rokmi v Pjongčangu skončila v rovnakej disciplíne trinásta.

„Bojovala som trochu s podmienkami. Prvé i druhé kolo som sa trápila s podložkou. Moc mi to nevyšlo,“ hodnotila Vlhová po pretekoch.

Už v stredu Slovenku čaká jej kľúčová disciplína, ktorou je slalom. V aktuálnej sezóne v ňom vyhrala päť zo siedmich pretekoch a dva razy skončila druhá.

„Hneď sa koncentrujem na slalom. To, čo bolo tu, ostane tu. Budem sa snažiť sústrediť na slalom,“ vyhlásila Vlhová.

9:20 Jančová nedokončila druhé kolo

Rebeka Jančová nebude klasifikovaná v pondelňajšom obrovskom slalome. Po prvom kole bola na 48. mieste, ale druhú jazdu nedokončila. Chybu spravila už v hornej časti trate, a tak smutne ukončila svoj olympijský debut.

9:15 Vlhová nebola uvoľnená

Veronika Velez-Zuzulová hodnotila výkon Petry Vlhovej:

„Mala som pocit, že môže získať cenný kov a vždy sa dá z jej slov usúdiť, či sa cíti dobre alebo zle. Už odštartovala stuhnutá, neviem či to bola tréma alebo tlak zohral nejakú úlohu. Bolo cítiť, že Petra nebola v dnešnom obrovskom slalome vôbec uvoľnená," povedala v štúdiu RTVS.

9:10 Klaudia Medlová sa možno ešte predstaví v Pekingu

Zdravotný stav snoubordistky Klaudie Medlovej sa nezhoršil a je pravdepodobné, že v Pekingu bude môcť súťažiť v druhej freestyleovej disciplíne - Big Air.

"Klaudia má terapiu s fyzioterapeutom, bicykluje a dostáva lieky. Opuch sa nezväčšil a verí, že nastúpi. Deň pred pretekmi pôjde na snoubord a uvidí," povedal šéflekár slovenskej výpravy na ZOH Roman Fano.

9:05 Schöffmannová prišla o ďalší štart na olympiáde

Rakúska snoubordistka Sabine Schöffmannová mala pozitívny test na koronavírus. Je v karanténe a vynechá utorkový paralelný obrovský slalom.

Schöffmannová prišla o ZOH 2018 v Pjongčangu pre zlomeninu fibuly, pondelkový výsledok PCR testu ju obral o štart na ďalšej olympiáde. Je štvornásobná víťazka individuálnych pretekov v rámci Svetového pohára.

8:57 Hectorová získala zlatú medailu

Olympijskou šampiónkou v obrovskom slalome žien je Švédka Sara Hectorová. Potvrdila pozíciu líderky po prvom kole a dosiahla životný úspech.

Na pódiu ju doplnili druhá Federica Brignoneová a bronzová Lara Gutová-Behramiová.

8:35 Koniec pre O'Brienovú?

Obrovský slalom žien musel byť na niekoľko minút prerušený. Američanka Nina O'Brienová v závere 2. kola nepríjemne spadla a museli ju ošetrovať priamo na svahu. Teraz absolvuje vyšetrenia a je otázne, či sa pre ňu ZOH neskončili.

Zranená americká lyžiarka Nina O'Brienová počas obrovského slalomu v Pekingu.
Zranená americká lyžiarka Nina O'Brienová počas obrovského slalomu v Pekingu. (Autor: TASR/AP)
8:10 Američan mal pozitívny test na covid

Americký krasokorčuliar Vincent Zhou mal pozitívny test na koronavírus. Teraz čaká na výsledky kontrolných testov, aby mohol stihnúť súťaž sólistov.

Dvadsaťjedenročný bronzový medailista z MS 2019 mal pozitívny test jeden deň potom, ako vo voľnom programe v súťaži družstiev nezašiel podľa predstáv a vystúpenie pokazil. Informovala agentúra AP.

7:55 Hokejistky hrali zápas v respirátoroch

Ruské hokejistky pred zápasom s Kanadou márne čakali na výsledky povinných PCR testov, tie nedorazili včas. Preto museli mať všetky hráčky, rozhodcovia aj tréneri na tvári respirátory.

Výsledky testov sa nakoniec Rusky dozvedeli počas druhej prestávky. Všetky hráčky si tak v poslednej tretine mohli respirátory dať dole, lenže Kanaďanky sa rozhodli dohrať zápas s nimi.

Predchádzajúce zápasy olympijského hokejového turnaja sa hrali štandardne bez toho, aby museli mať hokejistky prekryté horné dýchacie cesty.

Hokejistky Ruska a Kanady odohrali zápas v respirátoroch.
Hokejistky Ruska a Kanady odohrali zápas v respirátoroch. (Autor: TASR/AP)
7:30 Štart posunuli o štvrťhodinu

Štart druhého kola obrovského slalomu žien organizátori posunuli o pätnásť minút, keďže sa drobne natiahol predošlý zjazd mužov. V akcii bude opäť aj Petra Vlhová, ktorá skončila v prvom kole na 13. mieste. Rebeka Jančová bola 48.

7:15 Slovensko nebude mať zastúpenie v mužskom super-G

Andreas Žampa nebude štartovať v utorkovom olympijskom super-G. Slovenský lyžiar pre TASR potvrdil, že sa po oneskorenom príchode do dejiska olympijských hier sústredí na obrovský slalom.

Andreas Žampa.
Andreas Žampa. (Autor: TASR/AP)
6:40 Pódium mužského zjazdu v šestnástich stotinách

Švajčiarsky lyžiar Beat Feuz získal zlatú medailu v pondelňajšom zjazde na ZOH v Pekingu. O 10 stotín sekundy zdolal Francúza Johana Clareyho, bronz si vybojoval Rakúšan Matthias Mayer s odstupom 0,16 sekundy.

6:30 Dve kanadské medaily v disciplíne slopestyle

Kanadský snoubordista Max Parrot získal zlatú medailu v disciplíne slopestyle. V pondelkovom finále dostal najlepšiu známku 90,96 za druhú jazdu.

Na striebornú pozíciu odsunul domáceho reprezentanta I-ming Sua. Bronz v Genting Snow Parku v Čang-ťia-kchou ukoristil ďalší Kanaďan Mark McMorris, ktorý získal už tretiu bronzovú medailu v kariére.

5:50 Kilde nezíska v zjazde ani medailu

Nórsky lyžiar Aleksander Aamodt Kilde bol najväčším favoritom pondelňajšieho olympijského zjazdu. Po jazdách prvých pätnástich pretekárov je však jasné, že prekvapujúco nezíska ani jeden z cenných kovov.

Momentálne patrí priateľovi americkej lyžiarky Mikaely Shiffrinovej až štvrtá priečka. Za zlatým úspechom má zatiaľ namierené Švajčiar Beat Feuz.

Nórsky lyžiar Aleksander Aamodt Kilde.
Nórsky lyžiar Aleksander Aamodt Kilde. (Autor: TASR/AP)
5:25 Ruskí krasokorčuliari potvrdili úlohu favorita

Krasokorčuliari Ruského olympijského výboru (ROC) získali zlaté medaily v tímovej súťaži. Po ôsmich súťažiach nazbierali 74 bodov a na striebornú pozíciu odsunuli reprezentantov USA. Bronzové medaily získali Japonci.

5:10 Nepríjemný pád nemeckého zjazdára

Mužský zjazd musel byť na niekoľko minút prerušený po tom, čo mal nepríjemný pád nemecký lyžiar Dominik Schwaiger. Spadol vo vysokej rýchlosti a zastavili ho až siete, ktoré lemujú olympijskú zjazdovku.

Dlho ležal na snehu a napokon bol za pomoci saní odvozený do cieľového priestoru. Teraz putuje do nemocnice, kde ho čakajú vyšetrenia.

4:45 Pribudli ďalšie prípady koronavírusu

V Pekingu pribudlo 24 nových prípadov nákazy koronavírusom. Dvanásť pozitívnych testov na Covid-19 mali športovci, resp. členovia realizačných tímov. Od 23. januára malo v dejisku ZOH pozitívny test celkovo 385 osôb.

4:20 Smútok Kanady znamenal radosť Švédska

V semifinále turnaja miešaných dvojíc v curlingu sa stretnú Taliani so Švédmi a Nóri s Veľkou Britániou. V pondelok v Pekingu vyvrcholila základná časť a veľkú drámu priniesol duel Talianov s obhajcami titulu z Kanady.

Kanaďania na postup do kvarteta potrebovali vyhrať nad dovtedy nezdolanými Talianmi. V opačnom prípade by sa z postupu tešili Švédi. Kanaďania prehrávali 2:4, ale v siedmom ende získali tri body.

Duel dospel napokon do extraendu. V ňom zostali v stredovom kruhu len dva kamene a voľným okom nebolo možné rozoznať, ktorý je bližšie k úplnému stredu. Prišla do akcie technika a tá víťazstvo 8:7 určila Taliansku.

4:05 Jančová napokon na 48. mieste

Rebeka Jančová už pozná svoje umiestnenie v 1. kole obrovského slalomu. Napokon jej patrí 48. miesto so spomenutým deväťsekundovým mankom na Saru Hectorovú. Petra Vlhová bude v 2. kole útočiť z trinásteho miesta.

3:45 Jančová stratila deväť sekúnd

Svoju jazdu v 1. kole obrovského slalomu má za sebou aj druhá slovenská reprezentantka Rebeka Jančová. Už teraz je však jasné, že nebude medzi Top 40. Na najlepšiu Švédku Saru Hectorovú stratila deväť sekúnd.

Slovenská lyžiarka Rebeka Jančová v 1. kole obrovského slalomu na ZOH 2022.
Slovenská lyžiarka Rebeka Jančová v 1. kole obrovského slalomu na ZOH 2022. (Autor: TASR)
3:05 Vlhová urobila chybu a stratila rýchlosť

Petra Vlhová bude v druhom kole obrovského slalomu útočiť zo zadných pozícii. Úvodná jazda jej nevyšla podľa predstáv a v záverečnej časti urobila chybu.

"Nebola to úplne ideálna jazda. Trochu som chybovala a nemala som ani dobrý pocit. Tesne pred poslednou pasážou do strminy som urobila chybu, stratila som rýchlosť a ani štart nebol ideálny," povedala pre RTVS Vlhová.

2:40 Bassinová aj Shiffrinová vypadli

Prvé kolo obrovského slalomu nedopadlo na ZOH 2022 úspešne pre dve favoritky. Obhajkyňa malého krištáľového glóbusu z tejto disciplíny Marta Bassinová a tiež Američanka Mikaela Shiffrinová nedokončili prvé kolo.

Mikaela Shiffrinová nedokončila na ZOH v Pekingu 1. kolo obrovského slalomu.
Mikaela Shiffrinová nedokončila na ZOH v Pekingu 1. kolo obrovského slalomu. (Autor: TASR/AP)
2:32 Vlhová sa dostala pod minútu

Petra Vlhová dosiahla čas 59,34 sekundy, no z jej reakcie nebolo vidno veľkú spokojnosť. Uvidíme ako sa so spomenutým časom vyrovnajú jej súperky.

2:25 Vlhová otvorí obrovský slalom

Petra Vlhová sa v obrovskom slalome predstaví s číslom jeden, takže jej jazda je na programe už o niekoľko desiatok sekúnd. V poslednom "obráku" pred ZOH skončila v talianskom Kronplatzi na výbornom druhom mieste.

Jej výkon môžete sledovať aj prostredníctvom ONLINE prenosu.


22:00 V akcii bude už aj Vlhová

Prvýkrát bude v Pekingu akcii Petra Vlhová, ktorú čaká obrovský slalom. Prvé kolo sa začína o 2.30 h, druhé je na programe o 7.30 h. V "obráku" sa predstaví aj osemnásťročná Rebeka Jančová.

V akcii budú aj biatlonistky Paulína FialkováIvona FialkováVeronika Machyniaková a Henrieta Horvátová. O kvalitný výsledok zabojujú vo vytrvalostných pretekoch na 15 kilometrov.

V sánkovaní bude mať Slovensko zástupkyňu aj v pondelok. V 1. a 2. jazde sa predstaví Katarína Šimoňáková, ktorá niesla spolu s hokejistom Marekom Hrivíkom vlajku Slovenska počas otváracieho ceremoniálu.

22:00 Pôjde sa zjazd mužov na druhý pokus?

Zimné olympijské hry 2022 v Pekingu pokračujú tretím súťažným dňom. Na programe je okrem iného zjazd mužov či obrovský slalom žien.

Mužský zjazd presunuli pre zlé poveternostné podmienky z nedele na pondelok. Zmena sa dotkla aj žien, ktorým sa zmenil čas oboch kôl - 2:30 h a 7:30 h.

V turnaji zmiešaných tímov v curlingu sa dnes rozhodne o semifinalistoch. Tiež sa hrajú ďalšie zápasy v hokejovom turnaji žien, krasokorčuliarov čakajú voľné jazdy v tímovej súťaži a chýbať nebude ani ženský biatlon.


Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Peking 2022»Program a výsledky»Olympiáda Peking 2022: Vlhovej ani Fialkovým sa nedarilo (minúta po minúte)