Vlhová bola ďaleko za najlepšími. Obrovský slalom vyhrala Hectorová

Sklamaná Petra Vlhová po obrovskom slalome na ZOH 2022 v Pekingu.
Sklamaná Petra Vlhová po obrovskom slalome na ZOH 2022 v Pekingu. (Autor: TASR)
Sportnet, TASR|7. feb 2022 o 08:58 (aktualizované 7. feb 2022 o 09:38)

Slovenská lyžiarka nemala ideálny vstup do ZOH 2022 v Pekingu.

Zjazdové lyžovanie na ZOH Peking 2022

Ženy - obrovský slalom, 1.+2. kolo:

1.

Sara Hectorová

Švédsko

1:55,69 min

2.

Federica Brignoneová

Taliansko

+ 0,28 s

3.

Lara Gutová-Behramiová

Švajčiarsko

+ 0,72 s

4.

Katharina Truppeová

Rakúsko

+ 0,80 s

5.

Ragnhild Mowinckelová

Nórsko

+ 0,96 s

6.

Thea Louise Stjernesundová

Nórsko

+ 1,20 s

14.

Petra Vlhová

Slovensko

+ 2,46 s

Rebeka Jančová

Slovensko

nedokončila

PEKING. Slovenská lyžiarka Petra Vlhová obsadila v pondelňajšom obrovskom slalome na ZOH v Pekingu 14. priečku.

Za víťaznou Švédkou Sarou Hectorovou zaostala o 2,46 sekundy. Druhá skončila Talianka Federica Brignoneová (+ 0,28 s) a tretia bola Švajčiarka Lara Gutová-Behramiová (+ 0,72 s).

Hectorová potvrdila životnú formu aj na vrchole sezóny. Líderka Svetového pohára vyhrala v aktuálnej sezóne už štvrtý obrovský slalom.

Najrýchlejšou jazdou druhého kola sa prezentovala Švajčiarka Lara Gutová-Behramiová, ktorá poskočila z ôsmeho miesta až na bronzový stupienok.

Už v prvom kole nedokončila preteky obhajkyňa titulu Mikaela Shiffrinová z USA. Podobne dopadla aj Talianka Marta Bassinová.

Druhá Slovenka - Rebeka Jančová - bola po úvodnom kole na 48. mieste. Druhú jazdu však nedokončila.

Vlhová: Veľmi mi to nevyšlo

"V prvom aj druhom kole som sa trápila s tým, aká je podložka. Veľmi mi to nevyšlo. Trošku sa zmenili podmienky," zhodnotila Vlhová pre RTVS.

"Bohužiaľ, olympiáda je o tom, že buď to vyjde, alebo nie. Mrzí ma, že to nevyšlo, ale to je šport a nič sa nedá robiť. Snažila som sa ísť najlepšie, ako viem, ale nestačilo to na tie najlepšie. Už sa koncentrujem na slalom," dodala Vlhová.

Výkon Vlhovej zhodnotila v štúdiu RTVS Veronika Velez-Zuzulová.

"Mala som pocit, že môže získať cenný kov a vždy sa dá z jej slov usúdiť, či sa cíti dobre alebo zle. Už odštartovala stuhnutá, neviem či to bola tréma alebo tlak zohral nejakú úlohu. Bolo cítiť, že Petra nebola v dnešnom obrovskom slalome vôbec uvoľnená," hovorila Velez-Zuzulová.

Vlhová nevylepšila olympijské maximum

Vlhová zajazdila pod svoje možnosti už v prvom kole, keď sa na trati Ľadová rieka v horskom stredisku Jen-čching nevyhla chybám a po polovici pretekov jej patrila až 13. priečka s mankom 1,78 s na najrýchlejšiu Švédku Saru Hectorovú.

V druhom kole Vlhová plánovala jazdu na riziko, ale na špecifickom technickom snehu jej akoby poriadne nehranili lyže a chýbal jej plynulejší prechod bránkami.

Napriek agresívnejšiemu prejavu absentovala rýchlosť a napokon z toho bolo konečné 14. miesto. Dosiahla až šestnásty najlepší čas, za víťazkou zaostala o 2,46.

Vlhová nedokázala vylepšiť svoje maximum z obrovkého slalomu zo ZOH. Pred štyrmi rokmi v Pjongčangu bola trinásta a pred ôsmimi rokmi v Soči ešte ako tínedžerka devätnásta.

Sklamaná bola aj Shiffrinová

Už o dva dni príde na ZOH 2022 na rad slalom žien a to je parádna disciplína 26-ročnej Liptáčky.

V tejto sezóne Svetového pohára vyhrala päť zo siedmich slalomov a v predstihu si zabezpečila malý glóbus za celkový triumf v tejto najtočivejšej disciplíne.

Okrem Vlhovej zažili v pondelok v čínskom Národnom centre zjazdového lyžovania veľké sklamanie aj ďalšie dve veľké favoritky Talianka Marta Bassinová a Američanka Mikaela Shiffrinová.

Piata, resp. tretia žena hodnotenia obrovského slalomu v aktuálnej sezóne Svetového pohára vypadli už v hornej časti trate prvého kola.

Shiffrinová v tejto disciplíne neobhájila zlato z Pjongčangu 2018, pričom pod piatimi premiérovo nedokončila niektoré z pretekov.

"Snažím sa neustále zlepšovať a zdokonaľovať, aby som nerobila chyby a nevypadávala. Žiaľ, teraz som sa tomu nevyhla a som veľmi smutná. Potrebujem rýchly reset a koncentráciu na ďalšie preteky," uviedla Shiffrinová

Všetky informácie o ZOH Peking 2022

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Peking 2022»Program a výsledky»Alpské lyžovanie»Vlhová bola ďaleko za najlepšími. Obrovský slalom vyhrala Hectorová