Vlhová stratila skoro dve sekundy, Shiffrinová nedokončila prvé kolo

Slovenská lyžiarka Petra Vlhová počas obrovského slalomu na ZOH 2022 v Pekingu.
Slovenská lyžiarka Petra Vlhová počas obrovského slalomu na ZOH 2022 v Pekingu. (Autor: TASR)
Sportnet, TASR|7. feb 2022 o 02:54 (aktualizované 7. feb 2022 o 05:27)

Ďalšia Slovenka Rebeka Jančová obsadila 48. miesto.

Zjazdové lyžovanie na ZOH Peking 2022

Ženy - obrovský slalom, 1. kolo:

1.

Sara Hectorová

Švédsko

57,56 s

2.

Katharina Truppeová

Rakúsko

+ 0,30 s

3.

Federica Brignoneová

Taliansko

+ 0,42 s

4.

Meta Hrovatová

Slovinsko

+ 0,92 s

5.

Ragnhild Mowinckelová

Nórsko

+ 1,02 s

6.

Nina O'Brienová

USA

+ 1,25 s

13.

Petra Vlhová

Slovensko

+ 1,78 s

48.

Rebeka Jančová

Slovensko 

+ 9,00 s

PEKING. Slovenská lyžiarka Petra Vlhová obsadila v 1. kole obrovského slalomu na ZOH v Pekingu delenú 13. priečku. Druhé kolo je na programe o 7.30 h.

Za vedúcou Švédkou Sarou Hectorovou zaostala o 1,78 sekundy. Na druhej priečke sa prekvapujúco usadila Rakúšanka Katharina Truppeová (+ 0,30 s) a bronzovú pozíciu zatiaľ drží Talianka Federica Brignoneová (+ 0,42 s).

Prvé kolo nedokončilo celkovo 21 pretekárok, vrátane obhajkyne titulu Mikaely Shiffrinovej z USA či talianskej spolufavoritky Marty Bassinovej.

Okrem Vlhovej bola v akcii aj druhá slovenská reprezentantka Rebeka Jančová. Tá stratila na Hectorovú presne deväť sekúnd a klasifikovali ju na 48. mieste.

Vlhová: Od štartu to nebolo ideálne

Dvadsaťšesťročná Vlhová otvorila úvodnú súťaž alpských lyžiarok na pekinských hrách so štartovým číslom jeden.

Na zjazdovku "Ľadová rieka" v horskom stredisku Jen-čching sa od prvých bránok vrhla so svojou typickou agresivitou, ale na rytmicky postavenej trati mala menšie problémy na dvoch miestach.

Musela korigovať smer a hoci opticky jej to až tak neuškodilo, časy niektorých súperiek ukázali, že do výsledkovej listiny prvého kola sa chyby premietli pomerne výrazne. Rovnako rýchla bola Rakúšanka Katharina Liensbergerová.

Petra Vlhová počas obrovského slalomu na ZOH 2022 v Pekingu.
Petra Vlhová počas obrovského slalomu na ZOH 2022 v Pekingu. (Autor: TASR/AP)

"Nebola to úplne ideálna jazda, trošku som chybila a nemala som ani dobrý pocit. Zatiaľ je to takto, všetko je otvorené, uvidíme v druhom kole (7.30 SEČ).

Tesne pred poslednou pasážou do strminy som urobila chybu a stratila som rýchlosť," povedala po svojej jazde Vlhová v rozhovore pre RTVS.

"Ani od štartu to však nebolo ideálne. V druhom kole to je buď-alebo, tu sa berú len medaily, pôjdem naplno a uvidíme, ako to dopadne," dodala.

Zažíva svoju tretiu olympijskú účasť, v obrovskom slalome skončila v Soči 2014 na 24. pozícii a pred štyrmi rokmi v Pjongčangu bola trinásta.

Shiffrinová sa nezmestila do bránky

Omnoho lepšie možnosti trate využila Brignoneová, ale ani jej čistá jazda nestačila na Hectorovú, ktorá má vynikajúcu formu.

Výsledky v tejto sezóne Svetového pohára z nej robili najväčšiu adeptku na zlato, zvíťazila už v troch súťažiach a vedie aj hodnotenie disciplíny.

Tieto predpoklady začala napĺňať aj na vrcholnom podujatí, keď dravou a zároveň bezchybnou jazdou odstavila väčšinu konkurencie.

Američanka Mikaela Shiffrinová nedokončila na ZOH v Pekingu 1. kolo obrovského slalomu.
Američanka Mikaela Shiffrinová nedokončila na ZOH v Pekingu 1. kolo obrovského slalomu. (Autor: TASR/AP)

Ako-tak sa k nej priblížili iba Truppeová a Brignoneová, okrem nich mala menšie než sekundové manko už len Slovinka Meta Hrovatová.

Veľkým rozčarovaním sa preteky skončili pre obhajkyňu zlata Shiffrinovú, ktorá už v najvrchnejšom úseku nezahranila, šmykla sa po boku a nezmestila sa do nasledujúcej bránky. Bassinová spadla ešte skôr.

"Deň sa skončil predtým, ako sa vôbec začal. Je to veľké sklamanie, ale nebudem plakať, to by bolo iba mrhanie energie. Ako ste mohli vidieť, deje sa čokoľvek a deje sa to naozaj, naozaj rýchlo," citovala agentúra AP Shiffrinovú, ktorá išla krátko po vypadnutí trénovať na stredajší slalom.

Všetky informácie o ZOH Peking 2022

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Peking 2022»Program a výsledky»Alpské lyžovanie»Vlhová stratila skoro dve sekundy, Shiffrinová nedokončila prvé kolo