Vlhová nehľadala výhovorky. Úprimne, nemala som na najlepšie, tvrdí

Petra Vlhová.
Petra Vlhová. (Autor: TASR/AP)
Juraj Berzedi|7. feb 2022 o 09:25

V obrovskom slalome skončila štrnásta.

PEKING, BRATISLAVA. Slovenská lyžiarka Petra Vlhová bola po príchode do cieľa druhého kola riadne zadýchaná. Po chvíľke zamávala do kamery.

Vyzerala pomerne vyrovnaná. Aj napriek tomu, že vedela, že na zimných olympijských hrách v Pekingu nezíska v obrovskom slalome medailu.

Po svojej jazde bola až piata, pričom na štarte bolo ešte trinásť pretekárok. Napokon Vlhová skončila na štrnástom mieste.

Pred štyrmi rokmi v Pjongčangu skončila v obrovskom slalome trinásta.

Olympijskou víťazkou sa stala Švédka Sara Hectorová, pred Taliankou Federicou Brignoneovou a Larou Gutovou-Behramiovou zo Švajčiarska.

Je to šport, nič sa nedá robiť

Zdalo sa, akoby jej vôbec nesedel agresívny a technický sneh v Pekingu.

„Bojovala som trochu s podmienkami. Prvé i druhé kolo som sa trápila s podložkou. Moc mi to nevyšlo,“ hodnotila Vlhová pre RTVS Šport.

Ešte pred štartom obrovského slalomu pritom hovorila, že podmienky v horskom stredisku Jen-čching by jej mohli sedieť. Na tréningoch mala dobrý pocit.

„Trochu sa to zmenilo. Bohužiaľ, olympiáda je o tomto, buď to vyjde alebo to nevyjde. Mrzí ma, že to nevyšlo, ale je to šport a nič sa nedá robiť,“ povzdychla si 26-ročná Slovenka.

Na najlepšie to nestačilo

Zo šiestich obrovských slalomov v aktuálnej sezóne skončila trikrát na pódiu – tretia v Söldene, druhá v Lienzi i v Kronplatzi. Štvrtá a piata bola v Courcheveli.

Horší výsledok zaznamenala len v Kranskej Gore, kde skončila pätnásta. Aj preto pred olympiádou patrila k favoritkám na medaily.

V posledných predolympijských pretekoch Svetového pohára v Kronplatzi to vyzeralo, že forma slovenskej lyžiarky graduje. V Pekingu to v najtechnickejšej disciplíne nepotvrdila.

„Snažila som sa ísť najlepšie ako viem, ale nestačilo to na tie najlepšie. Dnes to bolo takto,“ skonštatovala Vlhová.

Tu sa berú len medaily

Už po úvodnom kole, v ktorom vypadli dve veľké favoritky - Talianka Marta Bassinová a Američanka Mikaela Shiffrinová, bolo zrejmé, že Vlhová nebude bojovať o medaily.

Na najrýchlejšiu Švédku Saru Hectorovú strácala 1,78 sekundy. Na tretiu Talianku Federicu Brignoneovú 1,36 sekundy.

„Nebola to úplne ideálna jazda, keďže som trochu chybovala a nemala som dobrý pocit. Tesne pred poslednou pasážou do strminy som stratila rýchlosť. Ani od štartu to nebolo úplne ideálne,“ vravela liptovská rodáč

Stále však bola odhodlaná bojovať.

„Už je to buď - alebo. Tu sa berú len medaily, uvidíme, ako to dopadne,“ dodala.

Som motivovaná na lepší výkon

Už v stredu Vlhovú čaká jej kľúčová disciplína, ktorou je slalom. V aktuálnej sezóne v ňom vyhrala päť zo siedmich pretekoch a dva razy skončila druhá.

„Hneď sa koncentrujem na slalom. To, čo bolo tu, ostane tu. Budem sa snažiť sústrediť na slalom,“ vyhlásila Vlhová.

V rozhovore bola vyrovnaná. Nevydarené preteky nebrala vôbec tragicky. A už tradične nehľadala žiadne výhovorky.

„Som motivovaná na lepší výkon. To, že mi to nevyšlo je jedna vec, urobila som všetko, čo bolo v mojich silách, ale šport je aj takýto,“ vravela Slovenka.

„Trochu som nešťastná, ale úprimne som nemala na tie najlepšie,“ dodala.

Všetky informácie o ZOH Peking 2022

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Peking 2022»Program a výsledky»Alpské lyžovanie»Vlhová nehľadala výhovorky. Úprimne, nemala som na najlepšie, tvrdí