07.02.2022 00:00
Deň 3
Peking 2022
Koniec

Mužský zjazd rozhodla desatina. Medailu má aj 41-ročný Francúz

Švajčiarsky lyžiar Beat Feuz ovládol zjazd na ZOH 2022.
Švajčiarsky lyžiar Beat Feuz ovládol zjazd na ZOH 2022. (Autor: TASR/AP)
TASR|7. feb 2022 o 07:05

Beat Feuz ziskom zlata skompletizoval medailovú zbierku.

Zjazdové lyžovanie na ZOH 2022

zjazd mužov:

1.

Beat Feuz

Švajčiarsko

1:42,69 min

2.

Johan Clarey

Francúzsko

+ 0,10 s

3.

Matthias Mayer

Rakúsko

+ 0,16 s

4.

James Crawford

Kanada

+ 0,23 s

5.

Aleksander Aamodt Kilde

Nórsko

+ 0,51 s

6.

Dominik Paris

Taliansko

+ 0,52 s

PEKING. Švajčiarsky lyžiar Beat Feuz získal zlatú medailu v pondelňajšom zjazde na zimných olympijských hrách 2022 v Pekingu.

O desať stotín sekundy zdolal Francúza Johana Clareyho, bronz si vybojoval Rakúšan Matthias Mayer s odstupom 0,16 sekundy. Slovensko nemalo v 42-člennom štartovom poli zastúpenie.

Muži mali kráľovskú disciplínu absolvovať už v nedeľu, ale pre silný nárazový vietor na zjazdovke "Skala" ju organizátori museli presunúť o deň neskôr.

Išlo sa na technicky veľmi náročnej trati s mnohými terénnymi vlnami, traverzmi a dvoma kľúčovými tiahlymi zákrutami.

Úvod pretekov poznačil pád Nemca Dominika Schwaigera, ktorého niekoľko minút ošetrovali na svahu a z neho ho transportovali na kanadských saniach.

Aj vinou prerušenia bol o čosi dlhšie na čele Rakúšan Vincent Kriechmayr, ktorý otvoril súťaž so štartovým číslom 1. V kresle vedúceho muža ho vystriedal až krajan Mayer, víťaz zjazdu zo Soči 2014 a super-G z Pjongčangu 2018.

Feuz sa na trať vydal s 13-kou a fantasticky zvládol predovšetkým záverečnú pasáž, kde ukrojil rozhodujúcu porciu času v porovnaní so súpermi.

Ukázal to aj napínavý súboj s Clareym, ktorý sa takmer na všetkých medzičasoch držal veľmi tesne v zelených číslach, v spodnej časti však klesol za Feuza. Vo veku 41 rokov však získal premiérovú olympijskú medailu.

Švajčiar sa vo veku 34 rokov dočkal olympijského zlata a svoju doplnil medailovú zbierku po tom, ako pred štyrmi rokmi získal striebro v super-G a bronz v zjazde. V ňom skončil za nórskym duom Aksel Lund Svindal a Kjetil Jansrud.

Prvý menovaný už ukončil profesionálnu kariéru, Jansrud sa stihol zotaviť do Pekingu po vážnom zranení kolena, ktoré utrpel po páde začiatkom decembra, no v štartovej listine napokon absentoval.

"Boli to vyrovnané a ťažké preteky na neznámej trati. Najkrajší okamih bol, keď do cieľa dorazil tridsiaty pretekár. Vtedy mi zavolali priateľka s dcérou a vyplavili sa všetky emócie," povedal Feuz podľa portálu laola1.at

Všetky informácie o ZOH Peking 2022

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Peking 2022»Program a výsledky»Alpské lyžovanie»Mužský zjazd rozhodla desatina. Medailu má aj 41-ročný Francúz