31.07.2024 01:00
Deň 5
Paríž 2024
Live

Češka bola na kurte do desiatej večer, ale proti Schmiedlovej je aj tak jasná favoritka

Barbora Krejčíková v zápase proti Ukrajinke Eline Svitolinovej na OH 2024 v Paríži.
Barbora Krejčíková v zápase proti Ukrajinke Eline Svitolinovej na OH 2024 v Paríži. (Autor: TASR/AP)
Boris Vanya|31. júl 2024 o 00:20

Barbora Krejčíková hrá aj štvorhru s Kateřinou Siniakovou.

PARÍŽ, BRATISLAVA. Na kurte strávila dve a pol hodiny v zatiaľ najhorúcejší deň parížskej olympiády.

Po víťaznom zápase proti Talianke Paoliniovej  Anna Karolína Schmiedlová priznala, že už mala toho dosť. Bola taká vyčerpaná, že sa v prvom momente nevládala ani tešiť.

Až keď pozdravila súperku, empajrovú rozhodkyňu a zodvihla ruku, aby zamávala divákom, na jej tvári sa konečne objavil úsmev.

Štvrťfinálová súperka jedinej Slovenky v olympijskom tenisovom turnaji však bola na tom ešte horšie. 

Barbora Krejčíková hrala v utorok popoludní takmer tri hodiny proti Ukrajinke Eline Svitolinovej. Zdolala ju 7:6, 2:6 a 6:4, ale ešte nemala fajront.

Večer nastúpila s krajankou Kateřinou Siniakovou v 1. kole štvorhry proti dvojici Čchan Chao-Ling, Čchan Jüng-žan. Obhajkyne olympijského zlata z Tokia vyhrali 6:4 a 6:0, ale taiwanské sestry najmä v prvom sete tuho vzdorovali a na Krejčíkovej bolo badať únavu.

Zápas sa skončil o desiatej večer. Češka si veľa neoddýchne. Proti Schmiedlovej nastúpi na druhý zápas stredajšieho programu, ktorý sa začína na poludnie. Ale aj tak bude jasná favoritka. 

Pred dvoma týždňami Krejčíková ovládla grandslamový turnaj vo Wimbledone, vo svetovom rebríčku je aktuálne desiata o 57 miest vyššie než Slovenka. 

Napomenuli ju pre účes

V úvode olympijského turnaja sa poriadne nadrela, keď zdolala v takmer trojhodinovej tenisovej bitke Španielku Saru Sorribesovú Tormovú 4:6, 6:0 a 7:6 (2). Druhé kolo zvládla s prehľadom.

Číňanku Sin-jü Wangovú vyradila po setoch 6:3 a 6:2. Počas zápasu ju viackrát znervózňovali fanúšikovia, ktorí sa pohybovali v hľadisku, Češka s nimi viackrát gestikulovala. Od rozhodkyne dostala kuriózne napomenutie za to, že si príliš dlho upravovala drdol.

„Vravela som jej, že to rýchlejšie nešlo,“ krčila plecami v debate s českými novinármi. V roku 2021 v Paríži vyhrala svoj prvý grandslamový turnaj, ďalšie tri roky však v areáli Rolanda Garrosa zakaždým skončila už v 1. kole. 

Tak ďaleko sa dostal iba Mečíř

Po večernej štvorhre sa Krejčíková ponáhľala na regeneráciu. „Motivácia je obrovská. Zostáva posledných zopár dní, nechám tam všetko. Budem sa snažiť odohrať čo najlepší zápas a uvidím, ako sa budem cítiť ďalší deň. Hlava dokáže veľké veci," stihla povedať novinárom.

Krejčíková a Schmiedlová ešte proti sebe nikdy nehrali. Slovenka zdolala v kariére zatiaľ iba dve hráčky z elitnej desiatky rebríčka WTA - obe na olympiáde. V Riu 2016 Talianku Robertu Vinciovú, v tom čase svetovú osmičku a v Paríži v 3. kole Talianku Jasmine Paoliniovú, aktuálnu päťku.

Ak by Krejčíková postúpila do semifinále, bola by štvrtá Češka, ktorej sa to podarilo. Pred ňou to už dokázali Jana Novotná, dvakrát Petra Kvitová a naposledy Markéta Vondroušová.

Schmiedlová by v prípade senzačného víťazstva oživila spomienky na výsledky olympijského víťaza zo Soulu 1988 Miloslava Mečířa.

Pod piatimi kruhmi hrajú tenisti - na rozdiel od iných turnajov - aj o bronz.

Nachádzate sa tu:
Domov»Olympiáda Paríž 2024»Češka bola na kurte do desiatej večer, ale proti Schmiedlovej je aj tak jasná favoritka