01.08.2024 07:30
Deň 6
Paríž 2024

Šieste miesto je pekné, ale Kubo mohol vyhrať, vravel Grigarov tréner

Jakub Grigar reaguje v cieli po finálovej jazde v kategórii K1
Fotogaléria (16)
Jakub Grigar reaguje v cieli po finálovej jazde v kategórii K1 (Autor: TASR)
Titanilla Bőd|1. aug 2024 o 21:10

Grigara mrzelo, že nedokál ukázať ľuďom, čo v ňom je.

PARÍŽ. Na štarte sa usmieval, v cieli bol sklamaný. Slovenský vodný slalomár Jakub Grigar vo finále K1 mužov na OH 2024 v Paríži zajazdil bez penalizácie, ale na stupne víťazov to nestačilo.

Po svojej jazde bol priebežne štvrtý a nasledovali ďalší štyria pretekári. Nakoniec obsadil šieste miesto.

Na víťaza Giovanniho de Gennara z Talianska stratil necelé dve sekundy. V prvej šestke zajazdilo až päť pretekárov bez ťuku, odstupy boli minimálne.

Fotogaléria: Jakub Grigar na OH 2024 v Paríži (semifinále + finále)

Stratil veľa času i síl

"Stroskotalo to celé na jednej drobnej chybe, keď som pravdepodobne málo pretočil loď, alebo dal zlý náklon, alebo zle som načasoval záber a valec ma vôbec nechytil. Poslal ma štyri metre pod bránou," opísal kritický moment Grigar.

Odohral sa na bránkach 13-14.

"Stratil som tam veľa času aj veľa síl a bol z toho čas, s ktorým som už na medailu nemohol pomýšľať," doplnil.

Bez tohto momentu by na pódiu asi nechýbal. "Šieste miesto berieme, je to pekné, ale Kubo mohol dnes vyhrať," tvrdil aj tréner Stanislav Gejdoš.

Tretíkrát v top 6

Grigar má veselú povahu, aj na štarte pôsobil uvoľnene, usmial sa, keď ho predstavoval miestny hlásateľ.

Po pretekoch však neskrýval sklamanie. "Išiel som dobrú jazdu, no potom príde tá jedna stotina, keď treba rozhodnúť a ak zlyháte, stratíte svoj životný cieľ," povzdychol si.

V momente, keď uvidel svoje umiestnenie, by sa najradšej hneď vrátil na tú inkriminovanú bránku.

Náročnejšie úseky trate zvládol dobre, no zaváhal na úseku, ktorý podľa neho kajakár olympijských kvalít má zvládnuť zavretými očami.

Na jeho tretej olympiáde bol to jeho tretí výsledok v top 6. Pred ôsmimi rokmi v Riu skočil piaty, pred tromi rokmi v Tokiu získal striebro. Vtedy zvíťazil Čech Jiří Prskavec, ktorý tentoraz spravil až dva ťuky a skončil na ôsmom mieste. To však Grigar ani nevnímal.

"Myslím si, že od štvrtého až po spodok všetci prehrali," skonštatoval.

Preteky v Paríži boli podľa neho kvalitnejšie, ako na predchádzajúcej olympiáde. "Vidno to aj na tom, že v Tokiu som mal medailu so stratou 3,22 sekundy a tu so stratou 1,99 sekundy som skončil šiesty," skonštatoval Grigar.

Taký je slalom

Svoje olympijské vystúpenia porovnávať nechcel. Vravel, že neboli iné len trate a preteky, ale aj on sám sa za ten čas menil.

Trať v Paríži mu však sedela. "Mrzí ma, že som nepodal lepší výkon," povedal.

Paralela medzi Riom a Parížom však je, že Grigar mohol získať medailu aj v týchto pretekoch, no má iba jednu, z Tokia.

"V Riu mi voda robila veľké problémy, no tu to bola pravdepodobne moja chyba, nejaké zlé stotinové rozhodnutie, kde som mohol spraviť niečo lepšie," vravel novinárom Grigar.

Podľa trénera Stanislava Gedjoša to však vôbec nie je isté.

"Finálová jazda bola úžasná. Pozriem si tú bránku aj na kamere, ukážem aj Kubovi, že všetko sa dobre urobilo. Žiaľ, taký je slalom," vravel tréner.

S Grigarom začal spolupracovať pred Tokiom. Vnímal ho ako býka, ktorého držia v klietke. "Vedel som, že máme na to, aby sme ho skrotili a tú býčiu krv našli na trati," vysvetľoval.

Sklamal aj sám seba

V marci si Grigar zranil rameno, na vodu sa vrátil až v apríli. Veľakrát išiel cez bolesť a veľkú únavu. Na olympiáde už ho však zranené rameno neobmedzovalo.

Uznal, že bude trvať istý čas, kým sa cez toto sklamanie dostane.

"Už je to osemnásť rokov, keď som si prvý raz sadol do lode. V tých úplných začiatkoch kariéry si neúspech beriete, poviete si, že sa z neho poučíte a nabudúce bude lepšie. Aj potom si poviete, že sa z neho poučíte a bude lepšie.

Takto to pokračuje každými pretekmi a to ma strašne mrzí, že nedokážem ukázať ľuďom, čo je vo mne. Nedokážem predviesť tú jazdu, ktorá by mi priniesla olympijské zlato. Mrzí ma, že som sklamal ľudí, ktorí mi držali palce a hlavne som sklamal sám seba, " vravel smutný Grigar.

Americká gymnastka Simone Bilesová pózuje so zlatou medailou
št 23:55
Medaily na OH Paríž 2024: Najviac cenných kovov má doposiaľ USA (1. august)Pozrite si medailovú bilancia krajín na OH Paríž 2024 po dni 6 (streda, 31. júl)
št 23:55
Slovenský windsurfista Róbert Kubín počas OH 2024.
št 19:34
Windsurfista Kubín má olympijskú premiéru za sebou, skončil na predposlednom miesteDo bojov o medaily postúpilo desať najlepších pretekárov.
št 19:34
Iga Swiateková.
št 14:1111
Ďalší šok na tenisovom turnaji. Svetová jednotka Swiateková zabojuje iba o bronzovú medailuV druhom semifinále sa stretnú Slovenka Anna-Karolína Schmiedlová a Chorvátka Donna Vekičová.
št 14:1111
Leon Marchand so zlatom za 200 m prsia na OH v Paríži.
Miloslav Šebelašt 13:50
Má otca delfína a matku žraloka? Najúžasnejšie double v histórii športu, nadchýnal sa aj PhelpsLéon Marchand dokázal, čo nik pred ním.
Miloslav Šebelašt 13:50
Donna Vekičová vo štvrťfinále tenisového turnaja proti Ukrajinke Kosťukovej na OH 2024 v Paríži.
št 16:2517
Tréner Pláteník: Prekvapilo by ma, keby Vekičová zápas proti Schmiedlovej fyzicky zvládla Tri rady, ako môže Schmiedlová uspieť proti Vekičovej.
št 16:2517
Jakub Grigaronline
št 16:103
ONLINE: Jakub Grigar bojoval zo všetkých síl, obhájiť striebro sa mu nepodariloSledujte online prenos z finále K1 mužov vo vodnom slalome na OH 2024. Predstaví sa aj Jakub Grigar.
št 16:103
Jakub Grigar pádluje na trati prvej kvalifikačnej jazdy v kategórii K1 mužov počas olympijských hier v Paríži.
Šimon Čopšt 16:072
Zabojuje o medaily. Jakub Grigar postúpil do olympijského fináleIstotu postupu mal hneď po dojazde do cieľa.
Šimon Čopšt 16:072
Barbora Krejčíková na OH 2024 v Paríži.
Miloslav Šebelašt 10:0616
Nedá sa to vydržať. Som rada, že vôbec stojím, vravela. Krejčíková kritizuje náročný program na OHČeská tenistka praje Schmiedlovej, aby v Paríži získala medailu.
Miloslav Šebelašt 10:0616
Rafael Nadal počas olympijských hier.
Nikola Baďovášt 12:301
Nadal: Emócie sú dôležitejšie ako výsledky. Posledný zápas na antuke? MožnoŠpanielsky tenista vyhral 22 grandslamových titulov vo dvojhre.
Nikola Baďovášt 12:301
Adriana Ruanová Olivová.
št 15:02
Guatemala čakala na zlato 92 rokov. Národná hrdinka prekonala rekord Rehák-ŠtefečekovejNa OH 2016 v brazílskom Riu de Janeiro pôsobila ako dobrovoľníčka.
št 15:02
Leonel Martínez (vpravo) na OH 2024 v Paríži.
št 14:44
Po 40 rokoch sa opäť predstavil na olympiáde, 60-ročný Venezuelčan sa chce prebojovať aj na ďalšie OHDlhšiu prestávku ako Martínez medzi dvomi účasťami na olympijských hrách mal v minulosti iba japonský parkúrový jazdec Hokecu Hiroši, a to 44 rokov.
št 14:44
Hana Burzalová na trati počas chôdze žien na 20 km.
št 13:39
Burzalová v cieli nevedela, ako sa umiestnila. Pripustila aj olympijský tlakZa svojím osobným rekordom zaostala o takmer tri a pol minúty.
št 13:39
Peter Sagan.
št 14:23
Do Paríža zavíta Peter Sagan, v Slovenskom dome absolvuje autogramiáduSagan zavíta do Slovenského olympijského domu v Paríži v sobotu 3. augusta.
št 14:23
Matej Duša v rozplavbe na 50 m voľným spôsobom mužov na OH v Paríži.
št 14:1913
Duša bol po rozplavbe kritický. Všetko ovplyvnil zlý štart. Mal som na to, uviedolPre dvadsaťštyriročného plavca to bolo jediné vystúpenie na jeho premiérovej olympiáde.
št 14:1913
Slovenský reprezentant v plávaní Matej Duša.
št 11:47
Duša sa do semifinále určite nepozrie, vo svojej rozplavbe skončil posledný Slovenský plavec sa predstavil na 50 m voľným spôsobom.
št 11:47
Ni Sia Lian reprezentujúca Luxembursko na OH 2024 v Paríži.
Boris Vanyašt 10:251
Teta Ni hrala na olympiáde aj po šesťdesiatke. V Paríži ju vyobjímal veľkovojvodaPatrí k najstarším účastníkom hier.
Boris Vanyašt 10:251
Slovenské chodkyne sprava Mária Katerinka Czaková a Hana Burzalová na trati počas chôdze žien na 20 km.
št 11:28
Katerinka Czáková dosiahla svoje najlepšie umiestnenie, po pretekoch bola u zdravotníkovZ triumfu sa tešila čínska chodkyňa a úradujúca svetová rekordérka Ťia-jü Jang.
št 11:28
Slovenský chodec Dominik Černý na trati počas chôdze mužov na 20 km.
št 10:43
Černý bol so svojim výkonom veľmi nespokojný. Nohy mi nešli, na viac som nemal, hovoríZa svojim osobným maximom zaostal takmer o tri minúty.
št 10:43
Ilustračná fotka.
št 11:15
Nečakaná voľba. Výbor nominoval na stovku vytrvalkyňu, národnú šampiónku odignorovalŠpecialistka na dlhé trate sa v tejto disciplíne predstaví na najvyššej úrovni vôbec prvýkrát v kariére.
št 11:15
Slovenský chodec Dominik Černý na trati počas chôdze mužov na 20 km.
št 09:32
Černý sa v závere pretekov posunul dopredu, za osobným rekordom výrazne zaostalZ triumfu sa tešil ekvádorský reprezentant Brian Pintado.
št 09:32
Leon Marchand
št 01:132
Nedokázal to ani Phelps. Francúzsky fenomén predviedol historické výkonyLeon Marchand ovládol 200 m motýlik a prsia za jeden večer.
št 01:132
Carlos Alcaraz
št 17:10
Alcaraz ešte netratil set, obhajca skončil. Djokovič otočil druhý set a zabojuje o fináleKvarteto semifinalistov dopĺňa Kanaďan.
št 17:10
Slovenská lukostreľkyňa Denisa Baránková na OH 2024 v Paríži.
št 08:411
Baránkovú vyradila domáca favoritka. Nebol to zlý výkon, zhodnotila SlovenkaSlovenská lukostrelkyňa neprešla do 2. kola, rovnako ako vo svojej premiére pod piatimi kruhmi pred troma rokmi v Tokiu.
št 08:411
Favour Ofiliová.
št 10:02
Obrovské zlyhanie federácie. Národnú šampiónku nestihla prihlásiť na preteky stovkyV Paríži tak bude súťažiť len v behu na 200 m a predstaví sa aj v štafete 4x100 m.
št 10:02
Svetový rekordér v desaťboji Kevin Mayer nebude štartovať na OH v Paríži.
št 17:46
Smutná správa pre Francúzov, svetový rekordér v desaťboji v Paríži nebude štartovať Nestihol sa zotaviť zo zranenia.
št 17:46
Mária Katerinka Czaková na trati počas chôdze žien na 20 km.
št 13:281
Czaková mala v cieli viac ako 40-stupňovú horúčku, odniesli ju do ľadovej vaneV Paríži pod Eiffelovou vežou dosiahla svoje olympijské maximum.
št 13:281
Donna Vekičová na OH 2024 v Paríži.
št 12:0011
Exprezidentka ju takmer rozplakala. Ak zdolám Schmiedlovú, môžem zomrieť, hovorí VekičováJej vášňou je móda a vonné sviečky.
št 12:0011
Jakub Grigar.online
št 12:30
ONLINE: Vodný slalom na OH 2024, Jakub Grigar dnes LIVE (semifinále K1)Sledujte online prenos zo semifinále K1 mužov vo vodnom slalome na OH 2024. Predstaví sa aj Jakub Grigar.
št 12:30
Jakub Grigar.online
št 12:30
ONLINE: Vodný slalom na OH 2024, Jakub Grigar dnes LIVE (semifinále K1)Sledujte online prenos zo semifinále K1 mužov vo vodnom slalome na OH 2024. Predstaví sa aj Jakub Grigar.
št 12:30
Summer McIntoshová so zlatou medailou na OH 2024 v Paríži.
št 22:00
Mladý Maďar získal premiérové zlato, kanadská tínedžerka prekonala olympijský rekordLedecká získala už 13. olympijskú medailu, čím sa stala najdekorovanejšou plavkyňou v histórii OH.
št 22:00
Richard Tury na Olympijskom festivale pri jazere Kuchajda
št 22:122
Predviedol som pád na krk, srandoval. Tury sa ukázal fanúšikom v BratislaveRichard Tury sa po olympijskom úspechu v Paríži vrátil na Slovensko.
št 22:122
Andy Murray
št 23:18
Koniec jednej veľkej éry. Andy Murray sa v Paríži definitívne rozlúčil s kariérouBritský tenista je víťaz Wimbledonu, US Open, olympijskej dvojhry aj Davisovho pohára.
št 23:18
Nachádzate sa tu:
Domov»Olympiáda Paríž 2024»Šieste miesto je pekné, ale Kubo mohol vyhrať, vravel Grigarov tréner