31.07.2024 01:00
Deň 5
Minúta po minúte
Live

Na medailu nemyslela, teraz o ňu bude hrať. Je to najväčší úspech, teší sa Schmiedlová

Anna Karolína Schmiedlová vo štvrťfinálovom zápase na OH 2024 v Paríži.
Fotogaléria (9)
Anna Karolína Schmiedlová vo štvrťfinálovom zápase na OH 2024 v Paríži. (Autor: TASR/AP)
Miloslav Šebela|31. júl 2024 o 17:00

Wimbledonskú víťazku nepustila na OH 2024 v Paríži ani do zápasu.

PARÍŽ, BRATISLAVA. Pred uzávierkou svetového rebríčka ohľadom olympijskej kvalifikácie tŕpla. V renkingu po vypadnutí na Roland Garros klesla a zdalo sa, že 80. priečka nemusí na účasť na OH 2024 v Paríži stačiť. 

Medzinárodná tenisová federácia miestenku Anny Karolíny Schmiedlovej potvrdila asi dva týždne po skončení kvalifikácie. Bolo to tesné nakoniec bola len druhá nad čiarou. 

Košičanka je však najväčším prekvapením olympijského turnaja. V Paríži prechádza turnajom bez zaváhania. 

Vyradila dve hráčky top10 za dva dni

V stredu po senzačnom výkone vyradila aj aktuálnu wimbledonskú šampiónku Barboru Krejčíkovú 6:4, 6:2.

Žiadny slovenský tenista v ére samostatnosti nehral v semifinále olympijského turnaja. Schmiedlová je prvá po Miloslavovi Mečířovi, ktorý v Soule 1988 vybojoval zlato. 

Slovenská tenistka hrá v Paríži nebojácne, výborne podáva a robí minimum chýb. V utorok v úmornej horúčave dokázala aj cez únavu vyradiť finalistku posledného Roland Garros Paoliniovú. V stredu tento výsledok potvrdila, keď zdolala ďalšiu hráčku svetovej desiatky – Krejčíkovú. 

To čo sa jej nepodarilo za posledných osem rokov ani raz, dosiahla teraz hneď dvakrát za dva dni. 

„Je to jednoznačne môj najlepší výsledok v kariére. Prežívam veľkú radosť. Porazila som štyri hráčky, ktoré sú oveľa vyššie v rebríčku ako ja. Beriem to, že som nemala, čo stratiť. Ale pred turnajom som rozhodne nečakala, že by som sa tu mohla dostať do semifinále,“ hovorila Schmiedlová pre Slovenskú televíziu. 

Fotogaléria zo zápasu Anna Karolína Schmiedlová - Barbora Krejčíková na OH Paríž 2024

Rola outsiderky jej pasuje

Krejčíková bola proti slovenskej tenistke jasnou favoritkou. Okrem toho aj v predchádzajúcich zápasoch hrala výborný tenis a mala za sebou sériu desiatich víťazných zápasov.

Pod jej výkon sa však zrejme podpísala únava z posledných dní, keďže česká tenistka hrá aj vo štvorhre, kde obhajuje zlato z Tokia.

Viditeľne nebola vo svojej koži. Hrala nevyrovnane, robila dvojchyby.

Dokázala striedať výborné pasáže s hroznými. V druhom sete Schmiedlová dokázala získať šesť hier po sebe, čo sa takejto kvalitnej hráčke nestáva. Trikrát navyše zakončila hru tým, že urobila dvochybu.

Schmiedlovej akoby pozícia outsiderky pasovala. Na turnaji je jedna z hráčok s najnižším renkingom. Napriek tomu dokázala favoritky predčiť. Krejčíkovú prakticky nepustila do zápasu. Viedla od prvej hry. 

Mala dobré podanie, hrala agresívne, prakticky nekazila a dokázala zakončovať výmeny. Bolo na nej znať, že do zápasu ide s čistou hlavou.

„Nastupovala som s tým, že nemám, čo stratiť a môžem znovu vyhrať. Chcela som hrať odvážny tenis, a keď som viedla, ostala som sústredená a nerobila som chyby. Dostala som sa na vlnu, na ktorej som si verila pri každom údere. Som rada, že sa mi tu darí,“ tešila sa. 

Kedy začala veriť, že môže Krejčíkovú zdolať?.

„Asi možno za stavu 5:2 na konci druhého setu. Cítila som však, že ma nečaká už len ľahká práca. Predtým sme odohrali dva ťažké gemy, kde Barbora hrala na hranici rizika a dala do servisu a returnu veľkú razanciu. Na iných turnajoch by mi to robilo asi problém, ale tu hrám na relatívne dobrej vlne a nepripúšťala som si, že by som mohla prehrať,“ vysvetľovala pre olympic.sk.

Na medailu doteraz nemyslela

V Paríži ju za každých okolností čakajú ešte dva zápasy. 

V semifinále nastúpi vo štvrtok proti víťazke zápasu Marta Kosťukovová – Donna Vekičová. Následný medailový zápas bude hrať cez víkend. Zápas o bronz sa bude hrať v sobotu.

Finále je naplánované na nedeľu. V druhej polovici pavúka je aj svetová jednotka a najväčšia favoritka turnaja Iga Swiateková.

„Na medailu som doteraz vôbec nemyslela a hralo sa mi dobre. Rozhodne je to môj najväčší úspech byť v olympijskom semifinále. Uvidíme ako to dopadne ďalej,“ hovorila skromne. 

Schmiedlová je slovenskou tenisovou jednotkou. Na začiatku kariéry sa jej darilo a vo svetovom rebríčku bola 26. Potom však prišiel prepad, herne sa trápila. Nedarilo sa jej na úspechy nadviazať.

Zlepšila sa pod vedením aktuálneho trénera Ladislava Simona. Vrátila sa do svetovej stovky. V Paríži podáva životné výkony. 

V minulosti akoby jej chýbal víťazný inštinkt, teraz dokáže na kurte trápiť aj silné hráčky.

V stredu ju v hľadisku na dvorcoch Roland Garros povzbudzovali aj dvaja slovenskí olympijskí víťazi – Matej Tóth a Petra Vlhová. 

Okrem toho jej posielajú správy tisícky fanúšikov.

„Nikdy mi toľko ľudí nepísalo, je to veľmi pekné. Ďakujem všetkým za podporu, rodine, kamarátom, aj fanúšikom,“ doplnila 29-ročná tenistka. 

Na súboj o finále by mala nastúpiť už vo štvrtok. S oboma súperkami má Slovenka negatívnu bilanciu. S Ukrajinkou Kosťukovovou 1:3. Jediné víťazstvo nad ňou dosiahla práve na antuke. Naposledy však proti sebe hrali pred štyrmi rokmi. Kosťuková je svetová 19.

S Vekičovou odohrala Schmiedlová jediný zápas. Pred šiestimi rokmi v Luxemburgu a prehrala hladko 0:6, 1:6.

 "Je to asi jedno, ani s jednou som v poslednej dobe nehrala. Sú rebríčkovo aj výsledkami podobné. Uvidíme," hovorila Schmiedlová pre TASR.

Slovenská lukostreľkyňa Denisa Baránková počas kvalifikácie olympijského luku na OH 2024 v Parížionline
dnes 15:10
ONLINE: Lukostreľba na OH 2024 dnes, Denisa Baránková LIVE (1. kolo) Sledujte s nami online prenos z lukostreľby žien na OH 2024 v Paríži. V akcii je slovenská reprezentantka Denisa Baránková.
dnes 15:10
Súťaže šermiarov sa konajú vo Veľkom paláci.reportáž
Titanilla Bőddnes 17:15
Tá úľava, keď zbadáte svoj batoh na chrbte trénera olympijského medailistuUdržateľnosť znamená, že všetci sa musia vzdať určitého komfortu.
Titanilla Bőddnes 17:15
Zuzana Paňková na OH 2024 v Paríži. online
dnes 16:252
ONLINE: Vodný slalom na OH 2024, Zuzana Paňková dnes LIVE (finále C1)Sledujte online prenos z finále C1 žien vo vodnom slalome na OH 2024. Predstaví sa aj Zuzana Paňková.
dnes 16:252
Zuzana Paňková na OH 2024 v Paríži.
Nikola Baďovádnes 16:181
Nenechala sa strhnúť, že musí niečo doháňať, tvrdí expert. Paňková si postup postrážilaV semifinálovej jazde si pripísala dve trestné sekundy
Nikola Baďovádnes 16:181
Anna Karolína Schmiedlová vo štvrťfinále OH 2024 v Paríži.
dnes 18:012
Tréner zdôrazňuje pokoru. Schmiedlová zmietla Krejčíkovú aj vďaka ľadovej vaniŠtvrťfinálový úspech Schmiedlovej zhodnotil jej tréner Ladislav Simon.
dnes 18:012
Simone Bilesová na OH 2024 v Paríži.
Šimon Čopdnes 12:306
Pre psychické problémy zabudla cviky. Kráľovná gymnastiky predviedla historický comebackPred finále absolvovala terapiu a potom ukázala, prečo ju prezývajú "G.O.A.T" (najlepšia v histórii).
Šimon Čopdnes 12:306
Anna Karolína Schmiedlová vo štvrťfinále OH v Paríži 2024.
dnes 15:1984
Fantastická Schmiedlová sa postarala o ďalšie prekvapenie. Na OH bude bojovať o medailyNasadenú deviatku zdolala v dvoch setoch.
dnes 15:1984
Zuzana Paňková na OH 2024 v Paríži. online
dnes 12:30
ONLINE: Vodný slalom na OH 2024, Zuzana Paňková dnes LIVE (semifinále C1)Sledujte online prenos zo semifinále C1 žien vo vodnom slalome na OH 2024. Predstaví sa aj Zuzana Paňková.
dnes 12:30
Slovenský strelec Patrik Jány počas OH 2024 v Paríži.
dnes 10:24
Jány mal po zlom úvode finále na dosah. Najhorší výstrel si však nechal na koniecZ kvalifikácie nepostúpil ani v jeho druhej disciplíne.
dnes 10:24
Slovenská reprezentantka v športovej streľbe Zuzana Rehák Štefečeková počas OH 2024.
Miroslav Kováčikdnes 12:006
Rehák Štefečeková splnila aspoň druhý cieľ. Strieľala bez stresu a výrazne si polepšilaV druhý kvalifikačný deň minula iba jeden terč.
Miroslav Kováčikdnes 12:006
John Rahm.
Šimon Čopdnes 15:40
Najbohatší je golfista. Ktorí športovci z OH 2024 zarábajú najviac?Medzi najbohatšími sú hlavne basketbalisti.
Šimon Čopdnes 15:40
Barbora Krejčíková v zápase proti Ukrajinke Eline Svitolinovej na OH 2024 v Paríži.
Boris Vanyadnes 00:204
Češka bola na kurte do desiatej večer, ale proti Schmiedlovej je aj tak jasná favoritkaBarbora Krejčíková hrá aj štvorhru s Kateřinou Siniakovou.
Boris Vanyadnes 00:204
Iga Swiateková.
dnes 11:04
Swiatekovej sa oplatila trpezlivosť, na štvrťfinále sa chce pripraviť hlavne taktickyPodmienky vo francúzskej metropole budú v stredu o to náročnejšie, že ortuť teplomera by mala stúpnuť nad 35 stupňov Celzia a dokonca by mohla atakovať štyridsiatku.
dnes 11:04
Cassandre Beaugrandová.
dnes 10:491
VIDEO: Podporovali ju tisícky ľudí. Domáca triatlonistka uspela, pretekárky plávali aj v SeineDruhé miesto získala švajčiarska triatlonistka.
dnes 10:491
Alex Yee.
dnes 13:09
Napínavý finiš rozhodli zvyšné sily. Zo zlata sa napokon tešil veľký favoritPred súperom prišiel do cieľa o šesť sekúnd.
dnes 13:09
Carlos Alcaraz a Rafael Nadal.
Miloslav Šebeladnes 11:351
Alcaraza čaká krutý zápasový program. Hrať s Rafom je však ľahké, vravíNadal sa po olympiáde rozhodne, či ukončí kariéru.
Miloslav Šebeladnes 11:351
Novak Djokovič
dnes 16:06
Alcaraz je neuveriteľný. Favorit na zlato je však Djokovič, myslí si BeckerDjokovič je vo svojich 37 rokoch neuveriteľne fit, hovorí nemecká legenda.
dnes 16:06
Nachádzate sa tu:
Domov»Olympiáda Paríž 2024»Na medailu nemyslela, teraz o ňu bude hrať. Je to najväčší úspech, teší sa Schmiedlová