04.08.2024 08:30
Deň 9
Minúta po minúte
Live

Dopredu o tom nevedel, zistil to na poslednú chvíľu. Sagan odštartoval mužské preteky

Peter Sagan štartuje preteky s hromadným štartom na OH 2024.
Fotogaléria (11)
Peter Sagan štartuje preteky s hromadným štartom na OH 2024. (Autor: TASR)
TASR|4. aug 2024 o 11:02

Trojnásobný majster sveta zavítal po pretekoch aj do slovenského domu.

PARÍŽ. Sobotné olympijské preteky cyklistov, v ktorých obsadil Slovák Lukáš Kubiš 29. miesto, odštartoval na Trocadere jeho známejší krajan Peter Sagan.

Trojnásobný majster sveta zavítal po pretekoch aj do slovenského domu a prezradil, že k pozvaniu od Medzinárodnej cyklistickej únie (UCI) prišlo na poslednú chvíľu.

Sagan ukončil pred dvoma týždňami kariéru, na majstrovstvách Slovenska v cross-country obsadil druhé miesto.

Už predtým avizoval, že končí svoje pôsobenie na cestnom bicykli a bude sa sústrediť na horský, no v tejto sezóne absolvoval s tímom Pierre Baguette aj cestné preteky Okolo Maďarska a Okolo Slovenska.

Na horskom bicykli sa snažil kvalifikovať do Paríža, o jeho účasti sa hovorilo aj prostredníctvom voľnej karty. Nástup do tejto sezóny však sťažila operácia srdca.

Komplikácie prišli vo februári na horských pretekoch v španielskej Chelve. Pod kožu mu implantovali senzor tepu, ktorý má monitorovať jeho stav.

"Určite je jednoduchšie byť tu v pozícii fanúšika alebo komentátora ako športovca. Nevadí, že tu nepretekám. Podľa mňa je všetko tak, ako má byť, ja som sa s tým zmieril.

Som rád, že som tu mohol byť a zúčastniť sa na tomto podujatí," povedal Sagan. Priznal, že ponuka na odštartovanie pretekov prišla na poslednú chvíľu.

Fotogaléria: Lukáš Kubiš počas pretekov s hromadným štartom na OH v Paríži 2024

"Prišlo pozvanie od UCI, bolo to na poslednú chvíľu. Volali mi dva dni dozadu, či by som neprišiel. Je to super a veľmi si vážim pozvanie na preteky aj do slovenského domu," povedal Sagan.

Na Elyzejských poliach bol 34-ročný cyklista sedemkrát vyhlásený za víťaza zeleného dresu za triumf v bodovacej súťaži Tour de France.

"Okrem toho som mal možnosť byť tu tri týždne predtým, ako sa narodil môj syn. Bolo to pre nejaké veci a problémy, ktoré mohli nastať, ale všetko dopadlo dobre. K Parížu mám teda špeciálny vzťah," prezradil Sagan.

On sám súťažil pod piatimi kruhmi trikrát. Na svojich prvých OH v Londýne obsadil 34. miesto v cestných pretekoch.

V Riu súťažil na horských a skončil na 35. pozícii, tokijské cestné preteky nedokončil. Kubiš sa zúčastnil na prvom ročníku Detskej tour Petra Sagana v roku 2014 a obsadil druhé miesto v kategórii starších žiakov.

V sobotu prekonal Saganove olympijské maximum. "Som s tým v pohode, som rád aj za druhých," povedal ohľadom výkonu mladšieho krajana Sagan.

V Paríži získal cyklistické zlato Belgičan Remco Evenepoel. Na Tour de France, ktorá sa skončila len pred dvoma týždňami, obsadil celkové tretie miesto, vyhral jednu etapu a získal biely dres pre najlepšieho pretekára do 25 rokov.

"On je už teraz hviezda, uvidíme, ako to dokáže ustáť počas ďalších rokov. Myslím si však, že vyhral už dosť dôležité preteky na to, aby bol sám sebou," zhodnotil pre TASR Sagan.

Nachádzate sa tu:
Domov»Olympiáda Paríž 2024»Dopredu o tom nevedel, zistil to na poslednú chvíľu. Sagan odštartoval mužské preteky