Hlavné menu

Z vyše mesačnej kómy sa už neprebral

Šéfredaktor|30. júl 2017 o 00:00

Z futbalovej mapy Slovenska zmizol tradičný klub FC VSS Košice

Pred vyše mesiacom 13. júna futbalový klub FC VSS Košice – víťaz II. ligy - prostredníctvom svojej webovej stránky oficiálne oznámil, že ukončuje svoju športovú činnosť a prihlášku na nasledujúcu sezónu tak nepodá nielen seniorské A-mužstvo, ale ani jedno mládežnícke družstvo. Kým novinári a fanúšikovská obec vstrebávali túto šokujúcu informáciu, prezident klubu ešte v tú noc, pár minút pred polnocou, poslal prihlášku klubu do nového ročníka Fortuna ligy! Šok z lavírovania FC VSS bol dokonaný. Predstavitelia klubu tento neuveriteľný krok obhajovali tým, že po vypustení informácie o ukončení športovej činnosti sa ozvali podnikatelia a sponzori, ktorí nechceli nechať padnúť tradičnú značku.

Klub prežil klinickú smrť, no nachádzal sa v kóme. Dnes už vieme povedať, že sa z nej už nepreberie.

Počas piatich týždňov sa situácia ani o piaď nepohla dopredu. Naopak, rozklad klubu pokračoval a jedna jóbovka striedala druhú. Navyše klub vydal embargo na informácie, takže nik presne nevedel, čo sa kuje vo vnútri. Funkcionári nedvíhali telefóny a nekomunikovali s novinármi. Košickí potencionálni akcionári padli, rovnako tak možní spasitelia zo Zenitu Petrohrad. A nevyšiel ani posledný tajomný sponzor, za ktorého peniazmi čakal do poslednej chvíle prezident Blažej Podolák. Všeobecná mienka prepukla priam do hystérie čakania na odchod Nemanju Matiča z FC Chelsea, lebo vraj sa čakalo na výchovné z jeho prestupu, čo bol úplný blud. Pokračovanie FC VSS nestálo na prestupe Matiča. Košice už výchovné dostali - 300 000 eur, keď Matič prestupoval z Benfiky do FC Chelsea. Teraz by mohli dostať peniaze z fondu solidarity, kde je presne stanovené za akých podmienok. Navyše, peniaze by dostali iba vtedy, keby sa prestup vykonal medzi klubmi rôznych národných federácií. A Matič prestúpi najskôr do Manchesteru United, takže tým pádom Košiciam nekvapne nič.

Zúfalá situácia v klube kumulovala zúfale činy. Predpolnočné oživenie klubu sme už spomínali. Ďalší prišiel po tom, keď FC VSS nahlásili ako dejisko svojich domácich zápasov Žilinu... Štadiónu Lokomotívy totiž vypršala pasportizácia na II. ligu. Nová mohla prísť do platnosti iba vtedy, keby mal klub podpísanú zmluvu s majiteľmi Lokomotívy. A tú nemal. Keďže nik na okolí nemal vyhovujúci štadión, Košičania sa dohodli so Žilinou. Tam mali odohrať aj svoj duel 1. kola s Podbrezovou B...

Takmer neuveriteľne vyznievali správy, že klub doteraz nezačal s prípravou na súťaž! Hráčsky káder sa postupne rozpadal – Kotěra (Ústí nad Labem), Ritovski, Tóth (obaja Lokomotíva), Bilič (Podbrezová), Dramé, Morgan (obaja na skúške v Liberci), Ružinský (Inter Bratislava), a keď košickú loď opustil kapitán František Vancák a aj hlavný tréner Jozef Majoroš (Michalovce), bolo jasné, že žlto-modrý Titanic smeruje ku dnu.

Blažej Podolák do poslednej chvíle čakal na pomoc od tajomného slovenského akcionára, dokonca sa kalkulovalo aj s prípadnou jednou či dvoma kontumačnými prehrami, aby natiahol čas na jeho príchod, no nakoniec zvíťazil zdravý rozum. Kvôli regulárnosti súťaže sa šéf klubu nakoniec rozhodol zbytočne nenaťahovať kritickú situáciu a ukončil toto trápenie. Nemalo význam ďalej čakať.

Asociácia klubov II. ligy, ktorá rokovala vo Vyhniach, tak na poslednú chvíľu hľadala klub, ktorý nahradí FC VSS v súťaži. „VSS Košice nahradí klub AFC Nové Mesto nad Váhom, druhý tím zo skupiny Západ o zotrvanie v 2. lige v sezóne 2016/2017. AFC Nové Mesto nad Váhom sa definitívne stane účastníkom 2. ligy až po schválení VV SFZ v zrýchlenom konaní v zmysle čl. 19 bod C Rozpisu súťaží SFZ. Komisia SFZ pre riadenie 2. ligy oslovila aj víťaza skupiny Západ o zotrvanie v 2. lige v sezóne 2016/2017 Spartak Trnava "B" aj druhý tím zo skupiny Východ o zotrvanie v 2. lige MŠK Rimavská Sobota, oba zmienené kluby však neprejavili záujem o účinkovanie v 2. lige v sezóne 2017/2018, kým AFCNové Mesto nad Váhom áno," uvádza sa v stanovisku SFZ.

VYHLÁSENIE KLUBU

Vážení fanúšikovia a členovia klubu FC VSS Košice

s poľutovaním vám musíme oznámiť, že aj napriek našim snahám
a rokovaniam, ktoré prebiehali až do dnešného dňa, sa nám nepodarilo zabezpečiť financovanie na chod novej sezóny, preto sme museli pristúpiť ku krokom, ktoré sme už uviedli v našom vyhlásení zo dňa 13. 6. 2017. Dnes sme oficiálne oznámili príslušným orgánom SFZ, že k dnešnému dňu t. j. 27. 7. 2017, ukončujeme svoju športovú činnosť a to vo všetkých kategóriách. Veľmi nás to mrzí, avšak dúfame, že nás pochopíte, že sme inú možnosť nemali. Chceme sa vám, našim verným fanúšikom a členom klubu poďakovať za doterajšiu
spoluprácu, podporu a pochopenie.

Vedenie klubu FC VSS Košice, a. s.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: