Hlavné menu

Slováci dobyli Afroditin ostrov

Marcel Eperješi|6. máj 2016 o 02:00

Rozhodcovia z VsFZ na Ayia Napa Easter Cup 2016

Slováci dobyli Afroditin ostrov

Slováci dobyli Afroditin ostrov

V dňoch od 22.04.2016 do 29.04.2016 sa výprava slovenských futbalových rozhodcov /Patrik ADAMČO, Tomáš BEDNÁR, Dávid CAPÍK, Martin DOHÁL, Denis HAVIRA, Jaroslav NOSÁĽ, Peter ZIEMBA/ zúčastnila na Ayia Napa Easter Cup 2016 – International Tournament. O uvedenej akcií sme sa porozprávali so zainteresovanými rozhodcami a to Patrikom Adamčom a Dávidom Capíkom.

Patrik, pre Slovákov je Cyprus menej známa futbalová krajina, tak skús nám najprv vysvetliť ako ste sa s kolegami  dostali  na uvedenú akciu?   

Na tento prestížny medzinárodný turnaj žiakov a dorastencov, ktorý sa koná každoročne v meste Ayia Napa na Cypre, sme sa dostali cez zahraničnú rozhodcovskú organizáciu, ktorá nám účasť na tomto turnaji sprostredkovala. Hlavným iniciátorom zo strany Slovákov bol náš republikový rozhodca Peter Ziemba, ktorý s uvedenou organizáciou dlhoročne úspešne spolupracuje a ktorý mal na starosti všetky dôležité záležitosti.

Dávid, skús nám v stručnosti popísať turnaj a organizáciu turnaja?

Jednalo sa už o 16. ročník futbalového turnaja pod názvom Ayia Napa Youth Soccer Festival. Festivalu sa zúčastnili talenty od ročníka narodenia 2000 a vyššie. Futbalovú hru reprezentovali nie len mladí chlapci z Cypru, ale aj z Libanonu, Jordánska, Egypta či Poľska.  Na turnaji sa blysli aj známe futbalové akadémie akými sú : Fc Barcelona, Juventus Turín, Arsenal Londýn , Real Madrid a taktiež nechýbalo ani domáce mužstvo APOEL Nicosia, či grécky Olympiakos Pireus. Turnaj nás milo prekvapil, svojou vysokou kvalitou či už hráčskou alebo organizačnou štruktúrou turnaja.  Musím pochváliť organizáciu nielen na ihriskách kde bol veľký počet dobrovoľníkov, ale taktiež ubytovanie. Bývali sme vo 4* hoteli s veľkým výberom jedál a možnosťou využiť bazén v areáli hotela, ktorí sme denne využívali na pozápasovú regeneráciu. Náš hotel bol situovaný priamov cesntre mesta Ayia Napa, kde v neďaleko bola krásna pláž, ktorú sme si vo voľnom čase taktiež užili.

Patrik, aký bol rozhodcovský program ?

Pred samým začiatkom turnaja a taktiež na konci každého hracieho dňa sme absolvovali pohovor s našimi dánskymi a nemeckými delegátmi a taktiež s hlavným organizátorom turnaja z Cypru, ktorý nám poskytol všetky dôležité informácie a pokyny týkajúce sa zápasov. Na tomto pohovore každý z nás obdŕžal delegáciu zápasov na nasledujúci deň. Rozhodcovia boli dôkladne vyberaný a to z celej Európy. Mali sme tu kolegov z Nemecka, Belgicka, Španielska, Cypru a Poľska s ktorými sme vytvorili skvelý kolektív. Samozrejme, že na každý zápas bol pridelený delegát, ktorý mal na starosti hodnotenie našich výkonov a podľa toho sa aj ďalej odvíjalo naše ďalšie pôsobenie na tomto turnaji. Boli vytvárané rôzne rozhodcovské trojice a nebolo podmienkou aby všetci traja rozhodcovia pochádzali z toho istého štátu a tak sme si mohli otestovať naše vedomosti z anglického jazyka, keďže angličtina sa stala na tomto turnaji doménou. Organizácia turnaja bola na špičkovej úrovni. Presne po raňajkách nás vždy v dohodnutú hodinu čakal autobus, ktorý nás doviezol priamo na miesto a rovnako po konci zápasu. Počas zápasov nám bol zabezpečený pitný režim a taktiež nám bol pridelený zapisovač, ktorý mal na starosti všetko vrátane strelcov gólov, žltých a červených kariet a všetkých ostatných záležitostí, čiže sme mohli naplno venovať len a len rozhodovaniu. Na turnaji sa dokonca objavil aj cyperský delegát UEFA, ktorý nás na zápasoch mohol  pozorovať a odovzdať nám dôležité rady.

Dávid, ako vy a Vaši slovenskí kolegovia dopadli v hodnotení kompetentných?

Dánski a nemeckí delegáti boli podľa ich slov s nami maximálne spokojní, a aj preto sa do hlavného finále najvyššej kategórie dostali traja Slováci. Zaujímavosťou bolo, že Patrikovi, ktorý bol hlavný rozhodca, na čiare asistovali naši republikoví rozhodcovia Peter Ziemba a Martin Dohál. Ich spolupráca vo finálovom stretnutí  fungovala na veľmi vysokej úrovni, začo dostali uznanie či už od trénerov oboch družstiev ale taktiež aj od hlavného organizátora turnaja. Ďalší moji kolegovia, a to Tomáš Bednár a Jaroslav Nosáľ sa dostali do semifinále, čo môžeme taktiež považovať za veľký úspech pre našu slovenskú výpravu.

Aby sme nezabudli, tak v mene celej výpravy by sme chceli predovšetkým poďakovať nášmu kolegovi a predovšetkým kamarátovi Petrovi Ziembovi , ktorý nás nielenže na turnaj pozval ale taktiež aj všetko príkladne zorganizoval. Samozrejmosťou je že, naše ďakujem patrí v neposlednom rade predsedovi Komisie rozhodcov VsFZ  Gabrielovi Ádamovi z dôvodu, že nás všetkých z regiónu na takýto turnaj v priebehu sezóny uvoľnil“, uviedli spoločne na záver Patrik Adamčo a Dávid Capík.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: