Hlavné menu

Brúsili si zuby, no vylámali si ich

Šéfredaktor|22. máj 2017 o 02:00

Na konci plieska bič. To si zrejme uvedomili aj prvoligoví futbalisti Tatrana Prešov, ktorí v predposlednom vystúpení v aktuálnom ročníku proti Dunajskej Strede chceli milo prekvapiť svojich priaznivcov a nečakane zaskočiť favorita. To im do veľkej miery aj vyšlo a veľa nechýbalo, aby zelenobieli dokonca vyhrali. Popravde, zaslúžili by si to za väčšiu aktivitu alebo lepšie povedané údernosť ich kontier, ktoré zakaždým „smrdeli“ gólom.

Rozlúčka s domácim prostredím v popradskom NTC teda Šarišanom čiastočne  vyšla, dokonca po prvom polčase aj vyhrávali. DAC síce natiahol svoju sériu zápasov bez prehry na číslo šestnásť, ale svojou profesorskou, mdlou, málo invenčnou hrou určite zaostal za očakávaním. O čo menej sa zviditeľnili hráči zo Žitného ostrova, o to viac neslávne upútali niektorí prívrženci tohto klubu, ktorí sa prejavili nekultúrnosťou, aroganciou a širokými ramenami bez štipky elementárnej slušnosti.

Hostia boli síce sebavedomí, veď im išlo ešte o vybojovanie si miestenky v pohárovej Európe, ale absolútne bezzubí v útoku. Taliana v bráne neohrozili, hoci mali loptu častejšie pod kontrolou. Lenže Tatran čakal na svoju šancu a tá prišla pár minút pred prestávkou, keď sa Streňo po vysunutí od Dupkalu dostal cez dvoch hráčov hostí, pohral sa s Ľuptákom a nečakanou strelou k bližšej žrdi otvoril skóre. To bol pre D. Stredu poriadny šok. Dalo sa predpokladať, že v šatni DAC  bude cez prestávku poriadne rušno. Padli tvrdé slová a kritika sa odrazila vo väčšej aktivite hostí v druhom polčase. Zanedlho bolo vyrovnané, keď sa hlavičkou presadil po centri z pravej strany kanonier Šafranko.  Mimochodom, tento hráč ešte vlani bol spoluhráčom Prešovčanov. Jeho gól však na zlepšenie vyhliadok účasti v Európskej lige nestačil, lebo bol jediný. Hostia síce miestami vyvinuli tlak na bránu Tatrana, no ten statočne odolával. Naopak, akonáhle sa mu naskytla možnosť, už aj vyrážal do brejkov a využíval okienka v potvorenej obrane D. Stredy. Definitívne k. o. mohol zasadiť lepšie postavenému celku Dupkala, ktorý však neuveriteľne prestrelil prázdnu bránu z niekoľkých krokov. Aj tesne pred koncom  Prešovčania poriadne zopárkrát podkúrili pred svätyňou DAC, pričom mimoriadne snaživý bol Streňo. V závere hostia vsadili na vabank, pri štandardkách sa rozbehol do pokutového územia hostiteľov aj brankár hostí Slávik, ale hostia takmer na to doplatili, keby D. Leško lepšie zacielil z veľkej diaľky, keď posielal loptu smerom na prázdnu bránu...

Domáci tréner Miroslav Jantek mal viac dôvodov na spokojnosť než jeho náprotivok. „Pripravili sme sa na spôsob hry súpera, ktorý nás možno nebral až tak celkom vážne a zrejme nás čiastočne podcenil. Po vyrovnaní sme však stratili dych a nechali sme hrať hostí, už sme nevládali natoľko držať krok s favoritom, ale predsa neskôr sme boli nebezpeční pri brejkoch. Dokonca sme výhru mohli strhnúť na našu stranu. Celkove futbalovo sme zápas zvládli a chlapci sa držali taktických pokynov, ktoré sme si povedali. Netvrdím, že výkon bol ideálny, s chybami však treba rátať. Bod je cenný, hlavne ak si uvedomíme, proti akému súperovi sme hrali.“

Nuž, pokiaľ mužstvo, ktoré si brúsi zuby na prienik do európskych zápolení, nezdolá Tatran (aj napriek tomu, že tentoraz nebol obetným baránkom berúc do úvahy predošlé vzájomné duely, v ktorých hladko prehral rozdielom triedy a nedal ani gól), tak nemá právo reprezentovať slovenský futbal na  medzinárodnej scéne.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: