18.02.2022 | Semifinále
18.02.2022 | Semi.
2 - 0
(1:0, 0:0, 1:0)

Ako nastúpiť do zápasu o bronz? Radia Višňovský, Gáborík či Meszároš

Slovenská hokejová reprezentácia na ZOH 2022 v Pekingu.
Slovenská hokejová reprezentácia na ZOH 2022 v Pekingu. (Autor: TASR - Martin Baumann)

„Správny športovec bojuje do konca,“ hovorí Jozef Stümpel.

BRATISLAVA. Emócie ako na hojdačke zažívajú slovenskí hokejisti v Pekingu. Z totálnej eufórie k obrovskému sklamaniu. V priebehu 24 hodín.

Po semifinálovej prehre 0:2 s Fínskom sa musia rýchlo pozbierať, už v sobotu o 14.10 ich čaká zápas o bronz.

Ešte stále môžu siahnuť na medailu, ešte stále je veľmi blízko historický úspech.

S podobnými pocitmi sa musela vyrovnať pred 12 rokmi výnimočná generácia okolo Pavla Demitru, Mariána Hossu či Miroslava Šatana.

Aj oni sa na ZOH 2010 vo Vancouvri dostali medzi najlepšie štyri tímy turnaja. Aj oni prehrali semifinále (s Kanadou 2:3) a čakal ich súboj o bronz.

„Prežívali sme vtedy obrovské sklamanie. Smútili sme, ale nachystali sme sa potom na Fínov veľmi dobre. Viedli sme 3:1, už sme asi mali pocit, že nám medaily visia na krku. Vtedy som zažil najväčšie sklamanie v kariére.

Teraz je najdôležitejšie zregenerovať, dať hlavy dokopy. Zaspávať sa im bude veľmi ťažko, ale výhoda je, že zápas o bronz sa hrá hneď na ďalší deň. Nie je tréning, prechádzka, nebudú mať čas rozmýšľať nad prehrou,“ povedal vo vysielaní RTVS Marián Gáborík.

Na jeho slová nadviazal pre Sportnet ďalší pamätník olympiády vo Vancouveri Ľubomír Višňovský:

„Zápas o bronz je už v sobotu, čo je najlepšia možná vec. Deň navyše by mohol uškodiť. Chalani by nad všetkým zbytočne rozmýšľali, všetci by im písali, mali by to v hlavách. Či je únava alebo nie, na ten jeden zápas sa už treba skonsolidovať a zabrať. Som optimista, medailu získame,“ vraví.

Vyrovnať sa s prehrou v semifinále nie je ľahké, ale motivácia mať medailu z olympiády musí podľa Višňovského všetko prekonať.

„Po takom zápase sa cítiš ako taký lúzer, ale v ich prípade by som to tak vôbec nebral. Odohrali veľmi dobrý, vyrovnaný zápas proti najlepšiemu tímu na olympiáde.

Fíni boli aktívni, keď nechceli, zavreli to, nenapádali nás a šli sme do plných. Postrážili si to,“ konštatoval.

Vo Vancouveri 2010 bol súčasťou tímu aj obranca Andrej Meszároš. Aj on je pred zápasom o bronz optimista.

„Chalani musia teraz dobre zregenerovať, snažiť sa už nemyslieť na prehru, aj keď je to ťažké. V sobotu je nový deň, nový zápas. Stále hrajú o historický úspech, musia sa pozerať dopredu,“ povedal Meszároš.

Jozef Stümpel (15) bol súčasťou tímu, ktorý bojoval o medaily vo Vancouveri.
Jozef Stümpel (15) bol súčasťou tímu, ktorý bojoval o medaily vo Vancouveri. (Autor: TASR/Martin Baumann)

Množstvo veľkých, vypätých zápasov počas kariéry odohral aj Jozef Stümpel. Jeden z najlepších centrov slovenskej histórie si ako jeho bývalí spoluhráči praje, aby mužstvo zabralo a po prehre v semifinále ukázalo charakter v súboji o bronz.

„Sklamanie musí byť obrovské, na druhej strane, správny športovec bojuje do konca. Chalani majú pred sebou ešte jeden zápas, hádam ho zvládnu.

Či je dobré, že sa hrá hneď zajtra? To je otázne. Tí, čo hrajú neustále, toho majú už asi dosť. Ale tak, je to posledný zápas na turnaji, určite nájdu sily a na ľade nechajú všetko. Hokej hráme dobrý. Pár vecí by som chlapcom možno vytkol, ale to netreba ani mediálne rozoberať,“ konštatoval Stümpel.

Všetko o hokeji na ZOH 2022

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»ZOH 2022 Hokej»Ako nastúpiť do zápasu o bronz? Radia Višňovský, Gáborík či Meszároš