Jurčo zažil niečo nezvyčajné, Slafkovský si doma pripomenul Vianoce

Na snímke zľava športový manažér HC Košice Gabriel Spilar, slovenskí hokejoví reprezentanti Tomáš Jurčo a Juraj Slafkovský a prezident klubu HC Košice Július Lang.
Na snímke zľava športový manažér HC Košice Gabriel Spilar, slovenskí hokejoví reprezentanti Tomáš Jurčo a Juraj Slafkovský a prezident klubu HC Košice Július Lang. (Autor: TASR – Roman Hanc)
Patrik Fotta|23. feb 2022 o 23:30

Jurča odviezla z Bratislavy do Košíc priateľka.

KOŠICE. Po búrlivých oslavách na Námestí SNP v Bratislave si užili bronzových chlapcov aj fanúšikovia na východe Slovenska.

Útočníci Juraj Slafkovský a Tomáš Jurčo prijali pozvanie svojho materského klubu HC Košice vhodiť slávnostné buly pred zápasom extraligy s Novými Zámkami.

Obaja košickí rodáci zavítali do Steel Arény aj s cennými olympijskými kovmi z Pekingu.

Najviac si užil oslavnú jazdu autobusom

Cestu z hlavného mesta do metropoly východu by Jurčo po náročných oslavách, ako sám priznal, zvládol iba s ťažkosťami.

"Nebolo by dobré šoférovať po takej únave. Som vďačný, že si za volant sadla priateľka. Oslavy v Bratislave boli perfektné. Zažiť to na vlastnej koži bola paráda.

Najlepšia bola jazda autobusom ulicami Bratislavy. Aj ľudia, ktorí stáli v zápche nám mávali a usmievali sa miesto toho, aby boli nervózni. Na Slovensku je to niečo nezvyčajné," opísal Jurčo.

Juraj Slafkovský počas osláv na Námestí SNP v Bratislave.
Juraj Slafkovský počas osláv na Námestí SNP v Bratislave. (Autor: TASR - Jakub Kotian)

Na košických fanúšikov sa tešil, hoci by bol radšej, ak by ich na štadión mohlo prísť viac.

"Na druhej strane sme aj s Jurajom radi, že sme nemuseli hneď odísť do svojich tímov a mohli sme sa ešte potešiť s ľuďmi aj u nás doma," povedal Jurčo.

Z reakcie klubu bol prekvapený

Do svojho klubu Barys Nur-Sultan sa vráti už o pár dní. V KHL finišuje prestávka, ktorú mala liga počas konania ZOH.

"Tímy momentálne hrajú prípravné zápasy, aby sa rozohrali. Ja som tam ísť nemusel, keďže som bol v zápasovom tempe.

V klube boli radi, že som ich na olympiáde reprezentoval. Videl som aj nejaké gratulačné príspevky na Instagrame. Bol som až prekvapený, ako z toho boli nadšení," priznal Jurčo.

Aktuálne napätú situáciu medzi Ruskom a Ukrajinou, ktorá by mohla narušiť aj program KHL vníma zatiaľ s odstupom.

"Samozrejme, myslel som na to. Odozvy z klubu aj od agenta som dostal v zmysle, že sa nič nedeje a všetko je v poriadku. Dúfam, že sa na tom nič nezmení," uviedol Jurčo.

Rodičia ho držia pri zemi

Spomedzi slovenských hokejistov na seba v Pekingu jednoznačne najviac upútal pozornosť 17-ročný Košičan. So siedmimi gólmi sa stal Juraj Slafkovský najlepším strelcom aj najužitočnejším hráčom.

"Som neskutočne šťastný za to, do akej spoločnosti som sa dostal. Pozrel som si, akí hráči získali toto ocenenie predo mnou a je to pre mňa pocta. Kiežby som mal aspoň takú kariéru, ako mali oni," zaželal si Slafkovský.

S rastúcou popularitou sa vraj aj napriek mladému veku dokáže vyrovnať.

"Neviem si predstaviť, že by to mohlo so mnou akokoľvek zamávať. Mám svoj cieľ, ktorý chcem dosiahnuť a idem si za tým. Rodičia ma usmerňujú a držia pri zemi," skonštatoval veľký slovenský talent.

Medailu si vystaví v herni

Slafkovského vo fínskom Turku po návrate plánujú privítať menšou oslavou. Viac ako tá ho však zaujíma, či dostane v áčku väčšiu príležitosť ako v doterajšom priebehu sezóny.

"Verím, že som na nich svojimi výkonmi v Pekingu urobil menší tlak. Dúfam, že sa to zmení a budem hrať viac," uviedol Slafkovský.

Na stravu v Číne nebudú slovenskí hokejisti spomínať v dobrom. Aj preto sa tešili domov k svojim najbližším.

"Mama aj sestra sú skvelé kuchárky. Čokoľvek navaria, bude to veľký upgrade oproti tomu, čo sme jedli v Pekingu. Strava tam nebola ideálna. Viacerí chlapci tam schudli, vrátane mňa," pousmial sa Jurčo.

Medaila bude mať u neho doma špeciálne miesto, hoci zatiaľ sám nevie, kde si ju vystaví.

"Bude zrejme niekde v herni, kde mám odložené a zarámované dresy a vystavené trofeje. Popri puku, s ktorým som strelil prvý gól v NHL bude mať najdôležitejšie miesto," prezradil Jurčo.

Auto si určite ako prvé nekúpi

Slafkovského čaká po vydarenej olympiáde nabitý program. Okrem fínskej najvyššej súťaže by sa mal v lete zúčastniť aj svetových šampionátov do 18 aj 20 rokov a s veľkou pravdepodobnosťou si opäť zahrá aj na seniorských MS.

"Je toho veľa, ale mňa hokej baví. Tréneri osemnástky mi vraveli, že so mnou počítajú a boli by radi, ak by som prišiel pomôcť tímu prebojovať sa do najvyššej kategórie.

Chcel by som sa im takto odvďačiť za to, ako mi v minulosti pomohli oni. Záležať to však bude aj od povinností v klube. Vo Fínsku by sa malo v tom čase hrať play-off," vyhlásil Slafkovský.

Aj on priznal, že v Pekingu poriadne schudol. Veľmi rýchlo to však dobehol vďaka maminej strave.

"Pripravila mi môj obľúbený zemiakový šalát s rezňom. Ako na Vianoce. To môžem jesť stále, keď prídem domov. V Bratislave sme mali na obed halušky, šúľance a podobné jedlá, ktoré v Číne asi ani nepoznajú," povedal Slafkovský.

Peniaze z prémie, ktoré hokejisti dostali za bronz z olympiády, neplánuje Slafkovský rýchlo minúť.

"Asi viacerých prekvapím, ale určite mojou prvou investíciou nebude auto. Radšej si budem šetriť na niečo zmysluplnejšie. Sám ale ešte presne neviem, na čo ich miniem," uviedol 17-ročný hokejista.

Všetko o hokeji na ZOH 2022

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Sportnet na východe»Jurčo zažil niečo nezvyčajné, Slafkovský si doma pripomenul Vianoce