Mali sme šťastie, Slovensko bolo 40 minút lepšie, vraví Fín Sasu Hovi

Harri Säteri držal Fínsko v semifinálovom zápase na ZOH 2022 v Pekingu nad vodou.
Harri Säteri držal Fínsko v semifinálovom zápase na ZOH 2022 v Pekingu nad vodou. (Autor: TASR/AP)
Stanislav Benčat|18. feb 2022 o 08:45

Slovenský útok je kvalitný, rýchly. Ale ustáli sme to, vraví bývalý brankár Slovana.

„Dobré ráno. U nás je o niečo krajšie, ako na Slovensku, ale bol to veľmi dobrý zápas,“ povedal niekoľko minút po konci semifinálového duelu medzi Fínsko a Slovenskom SASU HOVI.

Fínsky brankár, ktorý v minulosti pôsobil v bratislavskom Slovane, bol rád, že jeho krajina si zahrá o olympijské zlato. Priznal však, že severania mali na ceste k poslednému zápasu na turnaji kus šťastia.

Ako hodnotíte duel?

Som rád, že sme vo finále, hoci, nemuseli sme tam byť. Slovensko bolo lepšie. Až ma to za vás trochu mrzí. Hrali ste výborne.

V porovnaní s úvodným duelom na turnaji, ktorý Fínsko vyhralo 6:2, to bol úplne iný zápas...

Čakal som, že bude vyrovnanejší než prvý. Veľmi sa mi páčil váš zápas proti Amerike, máte úžasnú fazónu. Aj Fínsko sa prezentuje na turnaji skvelými výkonmi, čo sa ukázalo najmä otočkou z 0:3 na 4:3 proti Švédsku. Bol som však zvedavý, ako to zvládneme vzadu. Slovenský útok je kvalitný, rýchly. Ale ustáli sme to.

Myslel som si, že vpredu budeme viac aktívni a vytvoríme si mnoho šancí. Od druhej tretiny sme však len bránili.

Fínsku napokon stačil jeden gól a strojová hra mužstva.

Proti Slovensku sme ukázali, aká kvalitná je naša defenzíva a zároveň fakt, že nám stačí aj jeden gól. Pred finále to je dôležitá informácia. Slovensko nás poriadne preverilo. Štyridsať minút ste držali puk na svojich hokejkách, zopár šancí sme mali, ale inak to bolo len o našej odolnosti a bojovnosti.

Dôležitým faktorom boli presilovky. Fínsko hralo dve, z toho raz 5 proti 3, Slovensko ani jednu. Ako to vnímate?

Z pohľadu našej výhry to bolo zlomové, že sme nefaulovali. V zápase so Švédskom sme dostali všetky tri góly v oslabení. Tréner Jukka Jalonen určite dohovoril chalanom, aby sa to viac nezopakovalo. Ak by sme hrali v oslabení, mohlo sa to skončiť inak.

Hrdinom Fínska je brankár Harri Säteri, ktorý sa blysol čistým kontom. Pritom pôvodne mal byť až dvojka za Jussim Olkinuorom.

Je to tak. Olkinuora však mal krátko pred štartom hier covid, nemohol trénovať, a tak sa stal jednotkou Säteri. Na turnaji má výbornú, životnú formu. Nevyráža puky, pôsobí sebaisto. Ani vo finále nedostane veľa gólov.

Sasu Hovi.
Sasu Hovi. (Autor: TASR/Martin Baumann)

Fínsko čaká boj o zlato. Koho si prajete za súpera?

Vidím to na Švédov. Získame zlato, Slovensko bude mať bronz!

Slovensko má vo svojom strede veľký talent Juraja Slafkovského. Keď sme sa rozprávali pred olympiádou, hovorili ste, že má potenciál a herne sa vám páči. Päť gólov ste však asi nečakali ani vy. Ako hodnotia jeho výkony vo Fínsku, kde aj hráva?

Všetci o ňom hovoria! Vedeli sme, že je dobrý, ale päť gólov na olympiáde pre sedemnásťročného chlapca? Je to niečo neuveriteľné. Má formu, hokej si užíva. Výborný hráč.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»ZOH 2022 Hokej»Mali sme šťastie, Slovensko bolo 40 minút lepšie, vraví Fín Sasu Hovi