Výsledky Vlhovej a hokejistov nie sú o systémovej práci, vraví Siekel

Petra Vlhová so zlatou medailou zo ZOH Peking 2022.
Petra Vlhová so zlatou medailou zo ZOH Peking 2022. (Autor: TASR/AP)
TASR|26. feb 2022 o 08:43

Vo viacerých športoch podľa neho musí Slovensko zapracovať

BRATISLAVA. Prezident Slovenského olympijského a športového výboru (SOŠV) Anton Siekel hodnotí uplynulú zimnú olympiádu v Pekingu vďaka dvom medailám ako úspešnú.

Uvedomuje si však, že nie všetky výkony a výsledky slovenských reprezentantov splnili náročné kritériá. V predbežnej analýze, ktorú predstavia na budúci týždeň na výkonnom výbore, preto prezentuje plán opatrení a riešení súčasného stavu v slovenskom športe.

Výprava nadviazala na predchádzajúce zimné hry a aj z Pekingu priniesla cenné kovy. Lyžiarka Petra Vlhová potvrdila pozíciu favoritky a získala zlato v slalome, keď sa v druhom kole prepracovala z ôsmeho miesta až na vrchol.

O bronz sa postarali hokejisti, ktorí získali pod piatimi kruhmi historicky prvú medailu v tomto športe. Slovensko vyslalo do Číny dokopy 50 športovcov.

Reálny obraz športu

"Dve medaily odzrkadľujú stav, v akom sa slovenský šport nachádza. Petra Vlhová išla na ZOH ako veľká favoritka a potvrdila túto úlohu, slovenskí hokejisti išli ako taký čierny kôň turnaja.

Mali ambície, no nechceli sme predčasne hovoriť o tom, že by mohli doniesť medailu. Je to kolektívny šport a tam musí do seba zapadnúť veľa vecí. Mali sme ambície pozrieť sa na pekné umiestnenia napríklad aj u Klaudie Medlovej, prípadne Paulíny a Ivony Fialkových.

Máme športovcov, ktorí vedia bojovať o najvyššie umiestnenia, ale vždy to tak bude, že potrebujú aj kúsok športového šťastia," povedal Siekel.

Prezident SOŠV si uvedomuje, že ak chce Slovensko pomýšľať na medailové úspechy aj v budúcnosti, čaká celé športové hnutie ešte veľa práce.

"Z pohľadu športových fanúšikov je to výborné, ale stále nedostatočné z pohľadu nás, čo pracujeme v športe, pretože si uvedomujeme, že tieto výsledky sú síce krásne, ale nie sú výsledkom systémového snaženia sa, systémovej práce.

Myslím si, že jeden z takých predbežných záverov, ktoré odporučíme, je väčšie a konkrétnejšie financovanie športov, v ktorých máme šancu na úspechy. A možno bude dobré sa pozrieť aj na celkové financovanie športu inou optikou, ako tomu bolo doteraz," zdôraznil.

Podľa Siekela by si malo Slovensko zobrať za vzor porovnateľné krajiny, ktoré dokážu zbierať cenné kovy a najmä stále vychovávať mladé talenty vo viacerých športových odvetviach. "Keď budeme opakovať ten istý model a očakávať iné výsledky, tak je to naivné a neúčinné.

Musíme sa na to pozrieť optikou krajín, ktoré úspechy dosahujú a snažiť sa aplikovať túto prax na naše pomery. Keď sa budeme snažiť financovať šport na základe vzorcov a priemerov, tak budeme priemerní a budeme mať presne takéto výsledky. Ak chceme dosiahnuť výsledky v curlingu, v boboch, nových a moderných športoch, tak ich musíme podporiť."

Máme viaceré rezervy

Siekela sklamali najmä výsledky v športoch, v ktorých sa slovenskí reprezentanti umiestnili na konci výsledkovej listiny.

"Nie som sám, kto sa ťažko pozeral na výsledky napríklad nášho bežeckého lyžovania. Máme rezervy aj v biatlone.

Ten však pracuje s mládežou a vidieť tam veľký progres. Snažia sa maximálne nadviazať na úspechy Nasti Kuzminovej a treba im pomôcť. Máme odvetvia, ktoré sú už dlhodobo na periférii záujmu, čo mi je ľúto.

Združenári, skokani na lyžiach, momentálne sa ani nedá hovoriť, že by mali nejakú ambíciu sa kvalifikovať na ZOH. Príležitosti, kde by sme mali zapracovať, sú napríklad pri našich krasokorčuliaroch, bobistke Viktórii Čerňanskej. Viac ich podporiť, nie len finančne, ale aj systémovo, aby sa mohli kvalifikovať na ZOH a dosahovať tam úspechy," uviedol.

Slovensko by sa mal zamerať na konkrétne športy, ktoré majú pod Tatrami tradíciu, a zabezpečiť im silnejšiu podporu. "Vyberme si tie športy, identifikujme ich, predstavme ich verejnosti a povedzme, prečo práve tieto.

Z pohľadu tradície na Slovensku, možno nejakej príležitosti, prečo sú dôležité. A keď to bude curling, boby, sánkovanie, akrobatické lyžovanie, krasokorčuľovanie, nájdime symbiózu so zväzmi, národnými centrami i štátom," povedal.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»ZOH 2022 Hokej»Výsledky Vlhovej a hokejistov nie sú o systémovej práci, vraví Siekel