04.08.2024 08:30
Deň 9
Minúta po minúte
Live

Nedáva najavo emócie, ignoruje médiá. Maďarský ufón získal v Paríži zlato

Maďarský plavec Kristóf Milák po víťazstve vo finále na 100 m motýlik na OH 2024.
Maďarský plavec Kristóf Milák po víťazstve vo finále na 100 m motýlik na OH 2024. (Autor: TASR/AP)
Titanilla Bőd|4. aug 2024 o 08:00

Plavec Kristóf Milák vyhral na 100 metrov motýlik.

PARÍŽ. Netrénuje, stratil sa, nič o ňom nevedia ani tréneri. Takéto chýry išli pred olympiádou v Paríži o Kristófovi Milákovi.

Maďarský plavec pred troma rokmi v Tokiu zvíťazil na 200 metrov motýlik a na kratšej trati bol druhý.

Mnohí však boli skeptickí, či dokáže svoje skvelé výsledky zopakovať. Vlani v máji totiž akoby zmizol z plavárne, netrénoval, vynechal vlaňajšie majstrovstvá sveta vo Fukuoke i tohtoročné v Dohe.

„Milák neodcestoval s olympijskou výpravou a už celý týždeň ho nevidel ani jeho tréner,“ zneli palcové titulky v maďarskej tlači pred otváracím ceremoniálom.

Svojský plavec však do Paríža napokon prišiel. Na 200 metrov motýlik síce neobhájil svoj titul, za francúzskym fenoménom Leonom Marchandom finišoval druhý, no na 100 metrov motýlik nikto nebol rýchlejší.

VIDEO: Vizualizácia finále 100 m motýlik mužov na OH 2024

 

V tejto disciplíne získal vôbec prvé olympijské zlato v histórii maďarského plávania.

Roztrhnuté plavky

Milák bol odjakživa zložitá povaha, ale medzi fenomenálnymi športovcami to nie je nič nezvyčajné.

Bol to on, kto v roku 2019 na 200 metrov motýlik prekonal svetový rekord Michaela Phelpsa. Rekordný čas chcel ukázať aj na olympiáde v Tokiu, no tesne pred pretekmi sa mu roztrhli plavky a to ho mierne rozhodilo: síce zvíťazil, ale „iba“ v olympijskom rekorde.

Vo vode sa vôbec netešil, tváril sa skôr nahnevane.

Emócie na ňom nebolo veľmi vidieť ani v Paríži. S novinármi sa Milák nebaví už vyše roka, nedáva rozhovory, obchádza mixzóny a nechodí ani na tlačové konferencie.

Po rozplavbe na 200 metrov motýlik sľúbil žurnalistom, že po skončení pretekov bude k dispozícii, ale to sa nestalo: ani keď získal striebro za Marchandom, ani keď zvíťazil na kratšej trati.

Veľký úspech? Nereálne

„Asi je v katastrofálnom stave. Už dlhé mesiace nerobí nič. Kristóf v minulosti povedal, že ak začne makať v januári, tak ešte môže dosiahnuť všetko, po čom túžime, takže teraz čakáme na január,“ povedal koncom decembra reprezentačný tréner maďarských plavcov Csaba Sós.

„Verím, že sa vráti. Viem, že každý čaká na Paríž, ale zdôrazňujem, že veľký úspech na olympiáde už nie je reálny,“ vravel vtedy.

V marci sa objavila informácia, že Milák začal spolupracovať s trénerom Balázsom Virthom a štartoval aj na majstrovstvách Maďarska, kde vyhral päť disciplín. Na 200 metrov motýlik dosiahol ôsmy najlepší čas roka a na 100 metrov motýlik dokonca druhý najlepší čas roka.

Nachádzate sa tu:
Domov»Olympiáda Paríž 2024»Nedáva najavo emócie, ignoruje médiá. Maďarský ufón získal v Paríži zlato