Petíciu za amatérsky šport podporili tisícky ľudí. Husár chce lepšie čísla

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. (Autor: Ivan Mriška)
TASR|4. mar 2021 o 19:15

Zatiaľ riešime detaily s konzíliom, vraví Husár.

BRATISLAVA. Z amatérskeho futbalového prostredia vzišla minulý týždeň petícia na podporu amatérskeho športu na Slovensku, ktorú už podpísalo takmer sedemtisíc ľudí.

Jej cieľom je dostať športovcov opäť do pohybu a adresovaná je kompetentným predstaviteľom krajiny na čele s vládou, hlavným hygienikom, konzíliom odborníkov, pandemickou komisiou či ministerstvom školstva.

"Požadujeme čo najskoršie prijatie jasného plánu, podľa ktorého bude presne stanovené, kedy a na základe akých opatrení sa budeme môcť vrátiť k tréningom a súťaženiu," uvádza sa v petícii na webovej adrese https://www.peticie.com/za_navrat_sportu.

Mikloško: Dokážeme minimalizovať riziká

"Športovanie by malo byť považované za jednu z kľúčových priorít tejto doby. Pravidelná fyzická aktivita má dlhodobý prínos pre zdravie.

Odmalička budujeme v našich deťoch lásku ku športu a teraz ju pre zákaz môžu stratiť. Imunitu nezískajú sedením doma. Pohyb je všeobecne najlepšou zdravotnou prevenciou.

Nemôžeme ako spoločnosť dopustiť, aby bola najmladšej generácii v horizonte niekoľkých mesiacov odobraná možnosť aktívneho kolektívneho pohybu," uviedol v tlačovej správe pre TASR zakladateľ petície Michael Mikloško.

Ten je tiež rozhodcom Východoslovenského futbalového zväzu a tajomníkom Športovo-technickej komisie ObFZ Prešov.

"Sme presvedčení, že pri dodržaní jasných a zrozumiteľných nariadení dokážeme minimalizovať riziká spojené s prenosom nákazy. Všetci chápeme náročnosť situácie, ktorou ako spoločnosť prechádzame.

Ale je dôležité prijímať rozumné opatrenia, ktoré podporia zdravie každého z nás. Veríme, že vypočujete hlas detí, rodičov, dospelých športovcov, funkcionárov a predsedov zväzov a riešenie prijmete čo najskôr," dodal Mikloško.

Zo 411 súťaží sa hrajú len dve

Na Slovensku funguje 411 organizovaných futbalových súťaží dospelých, detí a žien, momentálne sa však hrajú len dve - Fortuna liga a II. liga.

"Vyzývam všetky klubu naprieč Slovenskom, aby sme sa spojili a vrátili futbalistom pohyb. U nás chýba deťom aj dospelým. Nielen šport ako taký, ale aj fyzický kontakt, ktorý je dôležitý pre duševné zdravie. Situácia je neúnosná a ďalej to takto nejde.

Chceme, aby nám vyrástla generácia počítačových maniakov? Čo mám informácie od rodičov, majú problém vôbec deti dostať von z bytu. Odvykli si od športu a na futbal zanevreli. O prvých členov sme už prišli a o ďalších nechceme.

Potrebujeme preto okamžite začať s tréningovým procesom. Sme pripravení dodržiavať všetky nariadenia, ktoré zamedzia šíreniu vírusu. Len už, prosím, začnime," apeluje predseda MFK Detva Zdenko Kamas.

Šuník: V budúcnosti nás to dobehne

Prezident najväčšieho amatérskeho futbalového klubu na Slovensku Robert Šuník z FC Baník Prievidza označil zákaz deťom športovať ako najväčšiu chybu spoločnosti:

My máme pripravený od 15. decembra systém na to, ako otvárať športoviská, ako športovať v jednotlivých športoch v interiéroch, v exteriéroch, na plavárňach, v telocvičniach, lyžiarskych strediskách.


Ivan Husár, štátny tajomník pre šport

"V budúcnosti nás to dobehne, pretože budeme mať vo všetkých športoch nižšiu hráčsku kvalitu. Aj na reprezentačnej úrovni.

Je nepochopiteľné, že vedenie štátu, samosprávy, ale najmä športové zväzy nevyvíjajú žiadnu aktivitu, teda aspoň o nej neinformujú, aby sa začalo so športom.

Treba okamžite stanoviť podmienky, podľa ktorých môžu deti trénovať. Keď sa môže chodiť s testami do obchodov, práce, som presvedčený, že by sa mohlo aj športovať. Sú oveľa nákazlivejšie prostredia ako futbalové ihrisko."

Husár: Čísla musia byť lepšie

"My máme pripravený od 15. decembra systém na to, ako otvárať športoviská, ako športovať v jednotlivých športoch v interiéroch, v exteriéroch, na plavárňach, v telocvičniach, lyžiarskych strediskách.

Toto všetko je nachystané, ale platiť to môže až vtedy, keď budú čísla lepšie. Keď sa prehupneme aspoň do tej bordovej fázy.

Zatiaľ riešime detaily s konzíliom, ktoré je prvou inštanciou na schvaľovanie dokumentov a ja pevne verím, že tento týždeň sa už definitívne dohodneme na tom, aby semafor bol verejný, zverejnený a vysvetlený.

A potom máme aj dostatok času na to, aby sme v ňom vychytali nejaké muchy," povedal pre TASR v reakcii štátny tajomník MŠVVaŠ SR pre šport Ivan Husár.

Covid automat pre šport je pripravený a zverejnený na webovej stránke MŠVVaŠ SR https://www.minedu.sk/covid-info/.


Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Petíciu za amatérsky šport podporili tisícky ľudí. Husár chce lepšie čísla