Kluby žiadajú návrat na ihriská. Podpisuje sa petícia za amatérsky šport

(Autor: Ivan Mriška)
Ivan Mriška|22. feb 2021 o 15:30

Vo futbale sa hrajú len dve súťaže, ďalších 409 má stále stopku.

BRATISLAVA. Ihriská sú pusté, lopty uložené už niekoľko mesiacov v sklade a dresy v skrini. Deti trénujú iba doma v obývačke alebo skôr vôbec.

Amatérsky šport na Slovensku sa v čase pandémie nachádza v hlbokej kóme. Podobne je na tom ešte Česká republika, ale v ďalších susedných krajinách sa trénuje a vrcholia prípravy na jarnú časť sezóny. Zmení sa na tom niečo v dohľadnom čase?

V ankete na sociálnych sieťach z 1500 ľudí až 1454 vyslovilo názor, že by sa amatérske športové súťaže mali rozbehnúť aj na Slovensku.

Petícia žiada prijatie plánu

V pondelok sa na webe objavila petícia, ktorej cieľom je dostať športovcov opäť do pohybu.

Je adresovaná kompetentným predstaviteľom krajiny na čele s vládou, hlavným hygienikom, konzíliom odborníkov, pandemickou komisiou či ministerstvom školstva.

Požadujeme čo najskoršie prijatie jasného plánu, podľa ktorého bude presne stanovené, kedy a na základe akých opatrení sa budeme môcť vrátiť k tréningom a súťaženiu,“ uvádza sa v petícii.

Šport ako kľúčová priorita

Síce bez divákov, ale po ihriskách v Maďarsku, Rakúsku, Poľsku a na Ukrajine už behajú deti a dospelí bez obmedzení.

Najbližšie týždne plánujú začať s trénovaním aj v Česku.

„Športovanie by malo byť považované za jednu z kľúčových priorít tejto doby. Pravidelná fyzická aktivita má dlhodobý prínos pre zdravie. Odmalička budujeme v našich deťoch lásku ku športu a teraz ju pre zákaz môžu stratiť. Imunitu nezískajú sedením doma. Pohyb je všeobecne najlepšou zdravotnou prevenciou.

Nemôžeme ako spoločnosť dopustiť, aby bola najmladšej generácii v horizonte niekoľkých mesiacov odobraná možnosť aktívneho kolektívneho pohybu,“ uviedol zakladateľ petície Michael Mikloško, ktorý je tiež rozhodcom Východoslovenského futbalového zväzu a tajomníkom Športovo-technickej komisie ObFZ Prešov.

(Autor: Ivan Mriška)

Sú ochotní dodržiavať nariadenia

Amatérski športovci sú pripravení dodržiavať nariadenia, ktoré by bránili šíreniu koronavírusu na športoviskách.

„Sme presvedčení, že pri dodržaní jasných a zrozumiteľných nariadení dokážeme minimalizovať riziká spojené s prenosom nákazy. Všetci chápeme náročnosť situácie, ktorou ako spoločnosť prechádzame. Ale je dôležité prijímať rozumné opatrenia, ktoré podporia zdravie každého z nás.

Veríme, že vypočujete hlas detí, rodičov, dospelých športovcov, funkcionárov a predsedov zväzov a riešenie prijmete čo najskôr,“ odkázal Mikloško.

Generácia počítačových maniakov?

Na Slovensku funguje 411 organizovaných futbalových súťaží dospelých, detí a žien, momentálne sa však hrajú len dve. Fortuna liga a druhá liga.

„Vyzývam všetky klubu naprieč Slovenskom, aby sme sa spojili a vrátili futbalistom pohyb. U nás chýba deťom aj dospelým. Nielen šport ako taký, ale aj fyzický kontakt, ktorý je dôležitý pre duševné zdravie. Situácia je neúnosná a ďalej to takto nejde,“ apeluje predseda MFK Detva Zdenko Kamas.

Na sociálnej sieti založil skupinu, ktorá má pomôcť vrátiť mladým ľuďom šport na amatérskej úrovni.

„Chceme, aby nám vyrástla generácia počítačových maniakov? Čo mám informácie od rodičov, majú problém vôbec deti dostať von z bytu. Odvykli si od športu a na futbal zanevreli.

O prvých členov sme už prišli a o ďalších nechceme. Potrebujeme preto okamžite začať s tréningovým procesom. Sme pripravení dodržiavať všetky nariadenia, ktoré zamedzia šíreniu vírusu. Len už, prosím, začnime,“ povedal.

V Detve aktuálne posielajú hráčom individuálne tréningové plány, ale podľa Kamasa to nestačí. 

„Skúšali sme spojenie naživo cez rôzne aplikácie, ale nie je to ono. Priamy kontakt trénera s hráčmi je nenahraditeľný,“ dodal.

(Autor: Ivan Mriška)

Keď do obchodov, tak aj na ihrisko

Prezident najväčšieho amatérskeho futbalového klubu na Slovensku označil zákaz deťom športovať ako najväčšiu chybu spoločnosti.

„V budúcnosti nás to dobehne, pretože budeme mať vo všetkých športoch nižšiu hráčsku kvalitu. Aj na reprezentačnej úrovni.

Je nepochopiteľné, že vedenie štátu, samosprávy, ale najmä športové zväzy nevyvíjajú žiadnu aktivitu, teda aspoň o nej neinformujú, aby sa začalo so športom. Treba okamžite stanoviť podmienky, podľa ktorých môžu deti trénovať,“ uviedol Robert Šuník z FC Baník Prievidza.

Podľa neho je vyššie riziko nákazy inde ako na športoviskách.

„Keď sa môže chodiť s testami do obchodov, práce, som presvedčený, že by sa mohlo aj športovať. Sú oveľa nákazlivejšie prostredia ako futbalové ihrisko,“ dodal.

Mentálny kouč: Deti sa musia hýbať

Podľa mentálneho kouča Michala Kopčana môže mať absencia pohybu a športu u mladých ľudí vplyv na celú spoločnosť

„Ak má byť krajina zdravá, deti sa musia hýbať. Šport buduje fyzickú, ale aj mentálnu odolnosť. Ak chceme mať úspešných ľudí, musí sa situácia dať čo najskôr do poriadku.

Predstavitelia zodpovední za nariadenia by mali zvážiť situáciu, aby mladí ľudia mohli športovať. Aspoň vonkajšie športy, keď aj s testovaním. Veľká väčšina s tým určite nebude mať problém,“ uviedol.

Chýbajú podmienky pre amatérsky šport

Nedávno bol do praxe zavedený Covid automat, systém pre monitorovanie vývoja epidémie a prijímanie protiepidemických opatrení v závislosti od intenzity šírenia.

Automat však uvádza podmienky len pre profesionálny a rekreačný šport. Ale nie pre organizovaný amatérsky šport.

„Šport na Slovensku spadá pod Ministerstvo školstva, čo nie je ideálne riešenie. Tajomník pre šport má zviazané ruky a zatiaľ takmer nič nepresadil. Keď má ministra kultúra, mal by ho mať aj šport,“ tvrdí Peter Moravčík, prezident FK Lokomotíva Trnava.

V Slovenskom futbalovom zväze je registrovaných vyše 400-tisíc osôc a má takmer stotisíc aktívnych členov, podľa šéfa trnavskej Lokomotívy by preto mal klásť väčší dôraz na amatérske súťaže, aby sa čo najskôr začalo s tréningami, zápasmi.

„Futbal je najväčšie športové hnutie, preto za členské prídu na SFZ najvyššie dotácie. Práve preto nesmieme zabúdať na amatérov, ktorých je podstatne viac ako profesionálov. Bez amatérskeho futbalu by ten profesionálny nefungoval. Zoberme si len, koľko reprezentantov vzišlo z dedín. Skoro všetci,“ uzavrel Moravčík, ktorý v minulosti zastával pozíciu predsedu Komisie mládeže Západoslovenského futbalového zväzu.


Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Kluby žiadajú návrat na ihriská. Podpisuje sa petícia za amatérsky šport