Zapotili by sa aj matematici. Zamotaný boj o elitnú súťaž východu vrcholí

O svoju príslušnosť v budúcej sezóne budú v poslednom kole hrať aj futbalisti Rudnian (v zelenom).
O svoju príslušnosť v budúcej sezóne budú v poslednom kole hrať aj futbalisti Rudnian (v zelenom). (Autor: facebook OŠK Rudňany)
Daniel Dedina|17. jún 2022 o 15:30

Pred posledným kolom je v hre viacero scenárov.

KOŠICE. Regionálne futbalové súťaže majú cez víkend na programe posledné kolo ročníka 2021/22. Na východe Slovenska sa už o mnohom rozhodlo v predstihu. Teraz ešte zostáva úloha rozlúštiť posledné tajničky.

Ako je známe, po skončení sezóny dôjde k výraznej reorganizácii súťaží. Tretia liga už bude mať len dve skupiny – Západ a Východ – a jej riadiacim orgánom sa stane Slovenský futbalový zväz. Najvyššou regionálnou súťažou bude IV. liga, resp. Majstrovstvá regiónu.

Ako to v tejto chvíli vyzerá s jej obsadením? Kde sa ešte o čo hrá a kto má ako rozdané karty?

Zoznam treťoligistov je známy

Už skôr spečatili svoj triumf v III. lige Východ a návrat do druhej ligy futbalisti 1. FC Tatran Prešov. Opačným smerom, z druhej ligy do tretej, si to namieril Partizán Bardejov.

Keďže východniari majú v zreorganizovanej tretej lige garantovaných desať miesteniek, Bardejovčanov doplnia tímy, ktoré sa umiestnia na 2. - 10. mieste súčasnej III. ligy Východ.

Pred posledným kolom (dva zápasy 30. kola boli predohraté: Prešov – Sobrance 5:0, Stropkov – Poprad 2:0) je už ich menoslov istý.

Ide o Spišskú Novú Ves, Lipany, Stropkov, TU Košice, Vranov nad Topľou, Sninu, Poprad, Giraltovce a Kalšu.

Znamená to, že obsadenie budúceho ročníka tretej ligy je z východoslovenského pohľadu uzavreté. Je však otázne, či všetky tímy právo štartu v spoločnej súťaži s mužstvami zo stredného Slovenska využijú.

Súboj Spišiakov: Rudňany či Krompachy?

Viac otáznikov – konkrétne štyri – sa v tejto chvíli objavuje pri zložení IV. ligy Východ, novej verzie najvyššej regionálnej súťaže.

Miesto v nej získajú tímy, ktoré sa umiestnia na 11. – 15. mieste súčasnej III. ligy Východ. V štyroch prípadoch je to jasné – Sobrance (majú už na konte aj zápas 30. kola), Spišské Podhradie, Svidník a Raslavice.

O piatu miestenku sa na diaľku pobijú Rudňany a Krompachy, pričom medzi obsadením predposledného a posledného miesta je diametrálny rozdiel. Kým pätnásty tím konečnej tabuľky bude pôsobiť v štvrtej lige, posledný sa prepadne do piatej.

V lepšej východiskovej pozícii sú pred záverečným kolom Rudňany, ktoré majú na konte o bod viac než neďaleké Krompachy a lepšiu bilanciu vzájomných zápasov.

Miesto

Mužstvo

Z

V

R

P

Skóre

Body

15.

Rudňany

29

4

2

23

39:98

14

16.

Krompachy

29

3

4

22

23:86

13

Krompašania potrebujú v poslednom kole vyhrať na ihrisku Lipian, ktoré však doma doposiaľ v tejto sezóne ani raz neprehrali.

A ak by aj Krompachy šokovali súpera, tromfy v rukách držia Rudňany. Hoci aj oni čelia jasnému favoritovi. V derby privítajú Spišskú Novú Ves, ktorá potrebuje bodovať na potvrdenie definitívy druhého miesta. Forma Rudnian je na jar žalostná, získali jediný bod a dosiahli skóre 13:55.

Vzájomné zápasy

Rudňany – Krompachy 5:1, Krompachy – Rudňany 1:1

Program 30. kola III. ligy Východ

Osem istých, traja otázni

Päť tímov zo súčasnej III. ligy Východ doplní v novej najvyššej regionálnej súťaži (IV. liga bude mať 16 účastníkov) jedenásť súčasných štvrtoligistov.

Pôjde o päť najlepších tímov z oboch súčasných vetví IV. ligy - Sever i Juh. Šieste miesto bude stačiť len tímu z jednej vetvy - tomu, ktorý bude mať po poslednom kole na konte viac bodov.

Istú miestenku zo IV. ligy Sever majú v tejto chvíli Stará Ľubovňa (víťaz súťaže), Gerlachov a Ľubotice.

V IV. lige Juh si v predstihu zabezpečilo definitívu päť účastníkov – Čaňa (víťaz súťaže), Medzev, Kechnec, Sokoľany, Pavlovce nad Uhom.

Celkovo ide o osem mužstiev, potrebujeme spoznať ešte tri.

Na šiestom mieste IV. ligy Juh s určitosťou skončia Budkovce, ktoré budú dúfať, že získajú viac bodov ako šiesty tím IV. ligy Sever. Budkovčania si svoje bodové konto (aktuálne 50 bodov) môžu ešte navýšiť, na záver hostia Krásnohorské Podhradie.

Omnoho zamotanejšia situácia je v IV. lige Sever. Najvýchodnejšiu pozíciu má štvrtý Sabinov (53 bodov). Ak doma zdolá Belú nad Cirochou, výsledky súperov ho nemusia zaujímať.

Na definitívu mu postačuje aj remíza. V takom prípade by sa síce mohol prepadnúť na šieste miesto, ale mal by viac bodov ako šiesty tím IV. ligy Juh (Budkovce).

Dôjde na minitabuľky či rozdiel skóre?

Potvrdenie pozície v prvej päťke IV. ligy Sever, ktoré znamená istotu novej štvrtej ligy, majú vo svojich rukách aj Medzilaborce.

Hoci priebežne im patrí až šieste miesto za Veľkým Šarišom (obaja 52 b.), bilancia vzájomných zápasov vyznieva v ich prospech. Medzilaborčania hostia v poslednom kole Záhradné, Veľký Šariš sa predstaví v Gerlachove.

To, že v Medzilaborciach pôjde skutočne o veľa, potvrdzuje fakt, že aj Záhradnému (49 b.) ešte bliká nádej na pokračovanie v štvrtej lige. A takisto Kežmarku (tiež 49 b.), ktorý odohrá svoj zápas v Spišskej Bele už o deň skôr, t. j. v sobotu.  

Miesto

Mužstvo

Z

V

R

P

Skóre

Body

4.

Sabinov

29

16

8

5

48:21

53

5.

Veľký Šariš

29

15

7

7

63:43

52

6.

Medzilaborce

29

16

4

9

59:48

52

7.

Kežmarok

29

14

7

8

64:43

49

8.

Záhradné

29

15

4

10

55:44

49

Existuje možnosť, že tri, respektíve dokonca až štyri tímy, budú mať po záverečnom kole na konte rovnaký počet bodov. Buď 53 (Sabinov, Veľký Šariš, Medzilaborce) alebo 52 (Veľký Šariš, Medzilaborce, Kežmarok, Záhradné).

O ich konečnom poradí by v takom prípade rozhodovala minitabuľka vzájomných zápasov zainteresovaných tímov.

Je tu ešte jeden scenár. A to ten, že tímy na šiestom mieste IV. ligy Sever i IV. ligy Juh budú mať rovnako 53 bodov. V takom prípade by rozhodoval rozdiel v skóre. Týka sa to Sabinova (+27), Veľkého Šariša (+20), Medzilaboriec (+11) a Budkoviec (+24).

Vzájomné zápasy

Sabinov: Veľký Šariš 1:4 (v), 6:0 (d), Medzilaborce 1:1 (d), 1:0 (v)

Veľký Šariš: Sabinov 4:1 (d), 0:6 (v), Medzilaborce 2:3 (v), 1:1 (d), Kežmarok 2:2 (d), 0:5 (v), Záhradné 2:1 (v), 2:0 (d)

Medzilaborce: Sabinov 1:1 (v), 0:1 (d), Veľký Šariš 3:2 (d), 1:1 (v), Kežmarok 0:6 (v), 1:1 (d), Záhradné 2:0 (v)

Kežmarok: Veľký Šariš 2:2 (v), 5:0 (d), Medzilaborce 6:0 (d), 1:1 (v), Záhradné 0:1 (d), 1:4 (v)

Záhradné: Veľký Šariš 1:2 (d), 0:2 (v), Medzilaborce 0:2 (d), Kežmarok 1:0 (v), 4:1 (d)

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Zapotili by sa aj matematici. Zamotaný boj o elitnú súťaž východu vrcholí