Spišský hrad nahradili Tatry. Gól ligistovi už možno nedám, povzdychol si

Pohárový duel Spišské Podhradie - Zlaté Moravce sa hral na umelej tráve v Poprade-Strážach.
Pohárový duel Spišské Podhradie - Zlaté Moravce sa hral na umelej tráve v Poprade-Strážach. (Autor: Daniel Dedina)
Daniel Dedina|15. feb 2022 o 22:00

Zlaté Moravce sa vrátili do Popradu, opäť hrali proti tímu z iného mesta.

POPRAD. „Hrali výborne. Ak budú tak hrať aj proti Američanom, vyhrajú“. Fanúšikovia na tribúne v Poprade-Strážach ocenili výkon slovenských hokejistov, ktorí si v osemfinálovom stretnutí na olympiáde v Pekingu poradili s Nemeckom hladko 4:0. V tej chvíli ich však zaujímal predovšetkým futbal.

Na tamojšej umelej tráve sa konal dohrávaný duel 4. kola Slovnaft Cupu medzi Spišským Podhradím a Zlatými Moravcami.

Favorit bol jasný. V súboji treťoligistu s účastníkom najvyššej súťaže šlo o súboj Dávida s Goliášom. Tak to aj na ihrisku vyzeralo.

Zápas mal len pozitíva

ViOn mal hru jasne v rukách. V 17. minúte viedol 2:0, krátko po polhodine hry pridal skúsený Tomáš Ďubek tretí gól.

„Chceli sme rýchlo skórovať, čo sa nám podarilo. Víťazstvo je zaslúžené, ale pre nás je momentálne najdôležitejší piatkový domáci zápas proti Dunajskej Strede. V ňom chceme takisto uspieť,“ vravel stredopoliar ligistu Peter Kolesár.

Aj on sa v druhom polčase zapísal do listiny strelcov. V 81. minúte zvyšoval na 5:0. Zlaté Moravce sa následne presadili ešte dvakrát a vyhrali presvedčivo 7:0.

„Hrali sme v dobrom tempe, vytvorili si veľa príležitostí a dali veľa gólov. Vzadu sme udržali nulu, ustáli sme aj pokutový kop. Tento zápas má len pozitíva,“ pochvaľoval si tréner Zlatých Moraviec Ľuboš Benkovský.

V lige je cieľom záchrana

Futbalisti Zlatých Moraviec sa po troch dňoch vrátili do Popradu, kde v sobotu remizovali v jarnej fortunaligovej ouvertúre s Liptovským Mikulášom 0:0.

Národné tréningové centrum tentoraz vymenili za ihrisko v neďalekých Strážach. Zmenou bolo aj zloženie základnej zostavy, v ktorej nastúpilo až sedem nových hráčov.

Jedným z nich bol Peter Kolesár, ktorý proti Liptákom nehral vôbec. Celkovo je jeho doterajšia minutáž skromnejšia, v aktuálnej sezóne má v lige na konte len tri celé zápasy.

„Je to rozhodnutie trénera. Pracujem na sto percent a čakám na svoju šancu, respektíve väčší počet minút na ihrisku. Podarilo sa mi streliť aj gól, tak verím, že som trochu do toho prehovoril,“ poznamenal bývalý mládežnícky reprezentant Slovenska, ktorý je v Zlatých Moravciach na hosťovaní z Trnavy.

Takýchto situácií bolo v zápase minimum. Hráči Spišského Podhradia sa snažia ohroziť bránu Zlatých Moraviec.
Takýchto situácií bolo v zápase minimum. Hráči Spišského Podhradia sa snažia ohroziť bránu Zlatých Moraviec. (Autor: Daniel Dedina)

V závere zápasu sa po faule súpera zvíjal na zemi. Rozhodca Micheľ po chvíli čakania zápas ukončil. „Bol to len menší šrám. Nič vážne,“ dodal Kolesár.

Vo Fortuna lige patrí ViOn–u predposledné 11. miesto. Na Liptovský Mikuláš stráca jediný bod, pred posledným Pohroním má náskok šiestich. Do konca základnej časti zostávajú ešte dve kolá.

„V lige sme remizovali, teraz sme vyhrali. Chceme pokračovať v pozitívnejšej vlne, každý bod bude pre nás nesmierne dôležitý,“ uvedomuje si Benkovský.

Kým pred rokom sa Zlatomoravčania prebojovali do nadstavbovej skupiny o titul a obsadili konečné piate miesto, teraz je ich prvoradým cieľom záchrana.

„Táto sezóna nie je taká úspešná ako vlani. Napriek tomu ju stále môžeme otočiť vo svoj prospech,“ zdôraznil Benkovský.

Čakali dlho, ale dočkali sa

Gólovým hrdinom Spišského Podhradia sa mohol stať útočník Tomáš Ferenc. V závere si po faule na spoluhráča Ďuráka vzal loptu, ale pokutový kop nepremenil.

Striedajúci 18-ročný brankár Patrik Richter mu smer strely vystihol a loptu vyrazil. Zlaté Moravce z protiútoku pečatili skóre siedmym gólom.

„Zápas sme si užili. Bolo vidieť, že súper je kvalitatívne lepší a má viac natrénované. Penalta ma, samozrejme, mrzí. Takú šancu už proti fortunaligistovi možno v živote mať nebudem. Brankár ukázal šikovnosť,“ hodnotil Ferenc.

Tomáš Ferenc (vľavo) napáda stredopoliara Zlatých Moraviec Georgiosa Neofytidisa.
Tomáš Ferenc (vľavo) napáda stredopoliara Zlatých Moraviec Georgiosa Neofytidisa. (Autor: Daniel Dedina)

Jeho tím čakal na túto konfrontáciu poriadne dlho. Už minulý rok mal naraziť na Trenčín, ale po rozhodnutí riadiaceho orgánu súťaže dohrávali pohárový ročník len profesionálne tímy.

Spišské Podhradie bolo tentoraz nasadené priamo do 4. kola, ale termín stretnutia so Zlatými Moravcami sa kvôli pandemickým opatreniam a karanténam viackrát prekladal.

Napokon sa duel uskutočnil 15. februára, to znamená v čase, kedy sú amatérske tímy v štádiu zimnej prípravy.

Doma by prišlo tisíc divákov

„Na super kvalitnej umelej tráve to súperovi padalo a bol jasne lepší. Zápas sme chceli odohrať so cťou, výsledok sa mi zdá trocha privysoký. Nechceli sme len brániť a asi aj to je dôvod vysokej prehry,“ zamyslel sa predseda klubu Jozef Komara, ktorého mrzelo, že sa nemohlo hrať v Spišskom Podhradí.

Náplasťou bolo možno len to, že jednu úžasnú scenériu nahradila druhá. Namiesto Spišského hradu sa núkal výhľad na zasnežené Tatry.

„Chceli sme to odohrať pred domácimi divákmi. Netvrdím, že by sme boli vyrovnaným súperom, ale vyzeralo by to inak. Myslím si, že okolo tisíc divákov by na zápas prišlo,“ skonštatoval Komara, ktorého syn Tomáš je hrajúcim trénerom mužstva.

O tom, že pohárová skúsenosť s ligovým tímom hráčom Spišského Podhradia chutila, svedčia aj záverečné slová Tomáša Ferenca: „Budeme sa snažiť to znova dotiahnuť tak ďaleko ako teraz.“ 

Doplácajú na covid i ďalšie faktory

Aj Spišské Podhradie je vo svojej súťaži momentálne predposledné. Po neúplnej jesennej časti mu v tabuľke III. ligy Východ patrí 15. miesto. Regionálny futbal čaká po skončení sezóny reorganizácia.

„Doplácame na to, že pred dvoma rokmi, v začiatočnom covidovom období, nám skončilo sedem hráčov, ktorých je ťažké nahradiť. Navyše v konštelácii, ktorú v súčasnosti v tretej lige máme, že v rozpätí štyridsiatich kilometrov je až päť mužstiev,“ hovorí Jozef Komara.

Nájsť kvalitného hráča je podľa neho veľmi ťažké. Na to, aby platili legionárov, možnosti nemajú.

„Z dorastu dokážeme do kádra doplniť jedného-dvoch hráčov za sezónu. Ani v Prešove či Košiciach toho momentálne veľa nevyberiete, Poprad sa borí so svojimi problémami. Má to vplyv aj na okolie. Chce to trpezlivú prácu,“ doplnil Komara.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Spišský hrad nahradili Tatry. Gól ligistovi už možno nedám, povzdychol si