Budú hrať Škriniar a spol. v Košiciach už na budúci rok? Je to veľmi reálne

Vizualizácia Košickej futbalovej arény po kompletnej dostavbe.
Vizualizácia Košickej futbalovej arény po kompletnej dostavbe. (Autor: kosice.sk)
Daniel Dedina|13. jan 2023 o 07:00

Štadión dostavia firma, s ktorou pred rokom ukončili spoluprácu.

KOŠICE. Kedy sa odohrá prvý futbalový zápas na kompletne dostavanom štadióne v Košiciach? „Predpokladáme, že na jar 2024,“ vravel v lete minulého roka pre Sportnet Marcel Gibóda, predseda predstavenstva Košickej futbalovej arény.

Tento termín je dôležitý aj z hľadiska toho, že ak Slovensku pridelia EURO 2025 hráčov do 21 rokov, Košice by boli jedným z dejísk tohto turnaja.

V úvode roka 2023 prišla dôležitá informácia. Avizovaný termín nielenže naberá na reálnosti, ale známa je už spoločnosť, ktoré štadión do finálnej podoby dostavia. Tu sa vynára jedna pikantéria.

Po výpovedi vyhrali znova. A za viac

Košickú futbalovú arénu pôvodne stavalo konzorcium firiem AVA-stav a OHL ŽS Slovakia. To malo štadión dostavať do finálnej podoby – chýbajú ešte tribúny za bránkami a po rohoch štadióna, ktoré s oboma už hotovými tribúnami vytvoria súvislý celok - košická radnica však s ním pred rokom rozviazala zmluvu.

Argumentovala porušením dohody, podľa ktorej malo konzorcium do 20. decembra 2021 garantovať cenu zákazky v hodnote 4,6 milióna eur.

Košická futbalová aréna je už teraz pýchou Košíc. Má však zatiaľ len dve tribúny.
Košická futbalová aréna je už teraz pýchou Košíc. Má však zatiaľ len dve tribúny. (Autor: Visit Košice)

Napriek tomu, že termín dodržaný bol, konzorcium si pýtalo o milión eur viac. Podľa denníka Korzár to zdôvodnilo zdražovaním u subdodávateľov.

V priebehu roka 2022 bolo vypísané nové verejné obstarávanie na zhotoviteľa štadióna. Spomedzi štyroch uchádzačov vzišiel víťaz – a je ním opäť spoločnosť AVA-stav.

Už medzičasom bolo zrejmé, že víťazná ponuka (5,86 milióna eur bez DPH) bude vyššia než tá, ktorá mesto pred časom viedla k rozviazaniu zmluvy.

„Nemohli sme si dovoliť ďalej priamo navyšovať cenu a aj preto sme pristúpili k čistejšiemu spôsobu. Povedali sme si, že ak má dôjsť k navýšeniu ceny, nech sa tak stane prostredníctvom verejného obstarávania,“ vysvetľoval Gibóda.

Výsledok verejnej súťaže sa stane definitívnym 23. januára, keď neúspešným uchádzačom uplynú lehoty na prípadné odvolanie sa. 

Hotovo má byť o jedenásť mesiacov

Práce na dokončení Košickej futbalovej arény, ktorá je v prevádzke od februára 2022 a svoje domáce zápasy v nej hráva druholigový klub FC Košice, by sa mali rozbehnúť ešte počas tejto zimy.

Stavebné práce majú trvať jedenásť mesiacov, železobetónová konštrukcia tribún má byť hotová v priebehu siedmich a oceľová konštrukcia strechy deviatich mesiacov. Termín kompletného dostavania KFA je jar budúceho roka.

„Rozumiem kritike verejnosti smerom k vyššej cene dostavby, no ako ukázala aj samotná otvorená súťaž, taká je situácia na trhu. Vzhľadom na okolnosti, ako aj požiadavky štátu, ktorý nám poskytol štátnu pomoc vo výške štyri milióny eur na dostavbu, bolo nevyhnutné, aby sme túto súťaž uskutočnili. Verím, že vyriešime aj zvyšné byrokratické prekážky a dostavbe KFA už naozaj nebude stáť nič v ceste,“ skonštatoval aktuálne Gibóda na webe kosice.sk.

Aréna v súčasnosti disponuje certifikátom UEFA pre štadióny tretej kategórie. Zápasy Fortuna ligy, o ktorú sa Košičania usilujú, sa na ňom môžu hrať aj v súčasnej podobe.

Súčasná celková kapacita 5 836 miest na sedenie sa po kompletnej dostavbe zvýši na 12 625 miest, štadión splní všetky podmienky pre zaradenie do kategórie UEFA 4 a budú sa na ňom môcť hrať aj medzinárodné zápasy.

To znamená, že východ Slovenska môže po dlhom čase znova hostiť stretnutia seniorskej reprezentácie Slovenska.

Slovenská reprezentácia hráva v súčasnosti svoje domáce zápasy predovšetkým v Bratislave a Trnave.
Slovenská reprezentácia hráva v súčasnosti svoje domáce zápasy predovšetkým v Bratislave a Trnave. (Autor: TASR)

Zápasy budú bez obmedzení

Aj v priebehu stavebných prác bude Košická futbalová aréna fungovať s minimálnymi bezpečnostnými obmedzeniami.

Za prítomnosti divákov sa budú odohrávať nielen stretnutia FC Košice, ale aj odvetný barážový duel o účasť v osemfinále Európskej konferenčnej ligy SC Dnipro-1 – AEK Larnaka, ktorý je na programe 23. februára.

Okrem štvormiliónovej dotácie, ktorú schválila vláda Slovenskej republiky na návrh Ministerstva školstva, vedy, výskumu a športu, bude dostavba financovaná aj z úveru vo výške 2,6 milióna eur. Ten v septembri minulého roka schválili poslanci košického mestského zastupiteľstva.

„Snahou mesta a KFA je, aby už v nasledujúcom roku mohol štadión získať plnohodnotný certifikát UEFA IV. kategórie a metropola východu tak mohla privítať v roku 2024 aj našu seniorskú reprezentáciu v niektorom z jej medzištátnych zápasov. V roku 2025 sa s KFA počíta ako s jedným z dejísk majstrovstiev Európy hráčov do 21 rokov,“ uvádza Mesto Košice na svojom webe.

Harmonogram dostavby KFA

Verejné obstarávanie na dostavbu Košickej futbalovej arény bolo rozdelené na tri časti.

V prvej sa hľadal dodávateľ stavebných prác na výstavbu železobetónovej a oceľovej konštrukcie a ďalšie s tým súvisiace práce. Cieľom dostavby je dokončenie tribún za bránkami a po rohoch štadióna tak, aby spolu s oboma už hotovými tribúnami mohli tvoriť súvislý celok.

Ďalšou časťou bude verejné obstarávanie pre koncové zariadenia infraštruktúry štadióna ako sú napr. zobrazovacie LED panely, turnikety a kamery. Tretia časť bude učená pre dodanie sedadiel.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Domov»Futbalnet»Budú hrať Škriniar a spol. v Košiciach už na budúci rok? Je to veľmi reálne