09.08.2024 07:30
Deň 14
Minúta po minúte
Live

Francúzi raz vstali z mŕtvych, no Španieli ovládli aj olympijský futbalový turnaj

Radosť futbalistov Španielska.
Radosť futbalistov Španielska. (Autor: TASR/AP)
Titanilla Bőd|9. aug 2024 o 20:58

Španielsko zvíťazilo 5:3 po predĺžení.

PARÍŽ. V drvivej väčšine športov je olympiáda absolútny vrchol. Vo futbale to neplatí.

Účasť tých najlepších hráčov sveta najprv znemožnilo pravidlo o amatéroch. Od hier v Barcelone, teda už 32 rokov, na turnaji pod piatimi kruhmi štartujú prakticky tímy do 23 rokov, pričom v kádri môžu mať troch starších futbalistov.

Ženský futbal figuruje v programe hier od Atlanty 1996 a tam nie sú žiadne vekové obmedzenia.

Aj keď pre futbalistov olympijské hry nie sú prioritou, vo finále mužského turnaja na OH 2024 v Paríži odohrali domáci Francúzi so Španielskom zápas, ktorý si budú fanúšikovia dlho pamätať.

Zlaté medaily získali napokon Španieli, ktorí po predĺžení zvíťazili 5:3.

Legendy na trávniku

Park princov sa zaplnil do posledného miesta, finále mužského futbalového turnaja bolo aj pre novinárov takzvaným „high-demand eventom“, na ktorý potrebovali osobitný elektronický lístok.

Zopár kolegov sa napriek tomu pokúsilo oklamať systém, niektorí dokonca sa dostali až na novinársku tribúnu, no nekompromisný dobrovoľník, ktorý kontroloval lístky, ich poslal preč.

Pred úvodným výkopom prišli na trávnik dve veľké osobnosti: speváčka Gala najprv naživo zaspievala neodmysliteľný hit každého futbalového zápasu od medzinárodných stretnutí až po deviatu ligu: Freed from Desire.

VIDEO: Zostrih zápasu Španielsko - Francúzsko na OH 2024

Podujatie otvoril divadelnou palicou dlhoročný tréner Arsenalu Arséne Wenger za ovácie publika.

Kým si Wenger iba užíval potlesk, jeho bývalý zverenec a terajší tréner francúzskej olympijskej reprezentácie Thierry Henry bol v napätí.

Obaja hrali o druhé zlato

Jeho zverenci chceli získať druhé francúzske futbalové zlato v histórii olympiád. Predtým sa to Francúzom podarilo v roku 1984 v Los Angeles, keď zdolali Brazíliu 2:0. Z olympiád majú ešte aj jedno striebro, to získali pred 124 rokmi, práve v Paríži.

Teraz počas cesty do finále zdolali Francúzi Spojené štáty americké, Guineu, Nový Zéland, Argentínu, pričom v týchto štyroch zápasoch ani neinkasovali. V semifinále vyradili Egypt po predĺžení 3:1.

Španieli vyhrali domáci olympijský turnaj v Barcelone a dvakrát získali striebro, v roku 2000 v Sydney a pred troma rokmi v Tokiu.

Na tohtoročnom turnaji si poradili s Uzbekistanom a Dominikánskou republikou, potom síce v skupine prehrali s Egyptom, ale následne vo štvrťfinále zdolali Japonsko a v semifinále aj Maroko.

Dva góly Fermina Lópeza

Finále sa hralo na domácom štadióne Parížu Saint-Germain. Jeden hráč zo základných zostáv sa tam mohol cítiť ako doma.

Španielsky brankár Arnau Tenas prestúpil do PSG pred rokom a vlani v decembri sa ako náhradník stal hrdinom po vylúčení Gianluigiho Donnarummu v zápase na ihrisku Le Havre.

Tenas vtedy nastúpil na ihrisko v jedenástej minúte a predviedol sedem zákrokov, čo bol pre striedajúceho brankára najviac od roku 2016.

V úvodných minútach olympijského finále sa však zdalo, že Tenas bude skôr smutný hrdina: v 11. minúte nevýrazným „volejbalovým“ dotykom nezabránil gólu po strele Enza Millota.

Domáci diváci boli vo vytržení, rýchlo ich však umlčal záložník Barcelony Fermin López.

21-ročný futbalista bol aj v kádri Španielov na majstrovstvách Európy, tam sa dostal na ihrisku na 29 minút v zápase s Albánskom, na olympiáde je však ťahúňom Španielska.

Už pred finále mal na konte štyri góly a v ňom rýchlo pridal ďalšie dva v 18. a v 25. minúte. Zverenci Henryho pozične vôbec nezvládli rýchle španielske protiútoky.

Keď o tri minúty neskôr skóroval z priameho kopu aj Alex Baena a Španieli vyhrávali už 3:1, publikum v Parku princov neverilo vlastným očiam.

Chladnokrvný Mateta

Diváci sa mierne ožili až po zahlásení, že rozhodca pridáva k prvému polčasu sedem minút. Poctivo povzbudzovali aj v druhom polčase, ale v bránke Španielov si začal veriť aj Tenas a ukázal pár pekných zákrokov.

Dvanásť minút pred koncom zápas zdramatizoval striedajúci hráč AS Monaco Maghnes Akliouche, keď tečoval priamy kop Michaela Olisa a znížil na 2:3.

Francúzi sa viackrát dožadovali penalty po zákrokoch v pokutovom území a dočkali sa v poslednej minúte riadneho hracieho času: na pokyn VAR-u brazílsky rozhodca Ramon Abatti ešte raz si pozrel situáciu a na veľkú radosť xxx tisíc ľudí nariadil pokutový kop.

Ten s chladnou hlavou premenil najlepší strelec Francúzov na turnaji, útočník Crystal Palace Jean-Philippe Mateta. Bol to jeho piaty presný zásah na olympiáde.

V pridanom čase trafil ešte Turrientes brvno a tak nasledovalo predĺženie.

Dva góly Camella

Ak by sa energia z tribún nejakou jednoduchou matematickou rovnicou premenila na góly na ihrisku, Francúzi by mali vyhrať predĺženie minimálne o tri góly.

Fanúšikovia boli v tranze a celý Park princov sa zjednotil v pokriku „Allez, les Bleus!“

Španieli sa však nevzdávali a dokázali ešte raz udrieť. Presne v 100. minúte skóroval striedajúci Sergio Camello, ktorý dostal loptu na hranici šestnástky a prehodil francúzskeho brankára.

Španieli viedli 4:3 a na štadióne akoby niekto vypol zvuk. Francúzi sa však usilovali o vyrovnanie a v závere zápasu hrali už absolútny vabank.

Práve to využili Španieli, keď tesne pred koncom vyhodil loptu na Sergia Camella brankár Tenas a futbalista Rayo Vallecano vsietil aj piaty gól Španielov.

Španieli po majstrovstvách Európy dokázali zvíťaziť aj na olympiáde. V Lige majstrov triumfoval Real Madrid, znamená to, že Španielsko v tomto roku úplne ovládlo medzinárodný futbal.

Stephen Curry a Bogdan Bogdanovič.
Martin Kozinkadnes 07:3055
Srbi sa Američanov nezľakli: Sú to ľudia ako my. Diali sa zvláštne veci, kritizovali arbitrovDiváci sledovali zápas turnaja. Srbskí basketbalisti boli kúsok od senzácie.
Martin Kozinkadnes 07:3055
Jakub Vadlejch na OH 2024 v Paríži.
Nikola Baďovádnes 13:00
Čechovi chýbali štyri centimetre, inokedy by získal zlato. Štvrté miesto je kruté, vraví legendaŽelezný tvrdí, že rekordný pokus v druhej sérii súťaž uzavrel.
Nikola Baďovádnes 13:00
Unikátne športovisko na OH v Paríži pod Eiffelovou vežou.reportáž
Titanilla Bőddnes 08:003
Blikajúca Eiffelovka, ozbrojení muži v čiernom, či mexické vlny. Dá sa tu sústrediť na šport?Štadión pre plážový volejbal je hit olympiády.
Titanilla Bőddnes 08:003
Volejbalisti USA.
dnes 18:03
Napravili si chuť zo semifinále. Američania po troch tesných setoch berú bronzDruhý set vyhrali až 30:28.
dnes 18:03
Juhokórejská strelkyňa Kim Ye-ji
dnes 09:35
Ďakovala Muskovi, že ju preslávil. Kórejčanka po návrate domov skolabovalaStala sa fenoménom sociálnych médií vďaka futuristickým okuliarom.
dnes 09:35
Beatrice Chebetová.
dnes 22:11
VIDEO: Skvelé výsledky kenskej atlétky. V Paríži si vybojovala vytrvalecké doubleStriebro získala v novom talianskom rekorde Nadia Battoclettiová
dnes 22:11
Slovenský reprezentant v zápasení Tajmuraz Salkazanov a Uzbek Razambek Žamalov na OH 2024.
dnes 12:2717
Salkazanov nezvládol hneď úvodný súboj, jeho šanca na medailu však stále žijeTajmuraz Salkazanov potrebuje pomoc svojho premožiteľa.
dnes 12:2717
Kyree King a Kenneth Bednarek.
dnes 20:04
VIDEO: Katastrofická odovzdávka v podaní Američanov. Medailu nezískali ani po 20 rokochZlatú medailu získali bežci Kanady.
dnes 20:04
Tajmuraz Salkazanov (vpravo) na ME 2024 v Bukurešti, kde obhájil zlato.
Boris Vanyadnes 07:0014
Aj za Slovensko zápasí o medailu borec z Kaukazu. Legende sa tento trend nepáčiTajmuraz Salkazanov zápasí v kategórii do 74 kg.
Boris Vanyadnes 07:0014
Boxerka Atheyna Bylonová na OH 2024 v Paríži.
dnes 11:15
Začala neskoro, na box ju nahovorili kolegovia. Policajtka zburcovala krajinu, dovezie medailuPred rokom 2012 nikdy nestála v ringu. Veteránka zabojuje o olympijské zlato.
dnes 11:15
Lukostrelkyňa Yaylagul Ramazanovová.
Nikola Baďovádnes 16:39
Pred posledným výstrelom ju dieťa koplo. Tehotná lukostrelkyňa trafila najvyššie skóreLekár im účasť odobril.
Nikola Baďovádnes 16:39
Benjamin Thomas
dnes 10:53
Rachot fanúšikov ho oslobodil od bolesti. Toto už nikdy nezažijete, vraví zlatý FrancúzDomáci dráhový cyklista získal zlato napriek pádu.
dnes 10:53
Medailistky v skejtboardingu v disciplíne park si robia víťaznú seflie fotografiu.
Miloslav Šebeladnes 13:302
Medailisti v Paríži si robia selfie priamo na stupňoch. Iba športovci KĽDR nemôžu vziať mobil do rúkVíťazná selfie je súčasťou propagácie jedného zo sponzorov MOV.
Miloslav Šebeladnes 13:302
Momentka z finále pozemného hokeja na OH 2024: Holandsko - Nemecko
dnes 14:30
Hrajú na zemi, emócie majú ako na ľade. Hokejové finále v Paríži sa skončilo šarvátkouZo zisku zlatej medaily sa na OH 2024 v Paríži po 24 rokoch radovali Holanďania.
dnes 14:30
zľava primátor mesta Košice Jaroslav Polaček, viceprimátor Paríža a bývalý starosta francúzskej metropoly Christophe Najdovski pózujú s pamätnou sochou
dnes 15:171
Založil Medzinárodný maratón mieru. Slovenský dom si pripomenul odkaz BukovskéhoMedzi hosťami v slovenskom dome boli aj Kipchoge Keino, Tegla Loroupeová či prezident prezident Európskej atletiky.
dnes 15:171
Hádzanári Nemecka oslavujú postup do finále na OH 2024.
dnes 18:32
Dvomi gólmi v závere rozhodli o postupe. Nemci zabojujú o olympijské zlatoV súboji o zlato sa stretnú s víťazom duelu Slovinsko - Dánsko.
dnes 18:32
Ami Juasová.
dnes 22:35
VIDEO: Historické zlato smeruje do Japonska. Vo finále brejkingu sa predstavila aj LitovčankaBrejking zažil olympijskú premiéru na OH.
dnes 22:35
Nachádzate sa tu:
Domov»Olympiáda Paríž 2024»Francúzi raz vstali z mŕtvych, no Španieli ovládli aj olympijský futbalový turnaj