04.08.2024 08:30
Deň 9
Minúta po minúte
Live

Doteraz bol najlepší výsledok 6. miesto. Alfredová vybojovala pre karibskú krajinu prvú medailu

Julien Alfredová.
Julien Alfredová. (Autor: TASR/AP)
TASR|4. aug 2024 o 11:32

Zlatú medailu získala aj Thea LaFondová z Dominikánskej republiky.

PARÍŽ. Sobotňajší večer v Paríži znamenal historický míľnik pre dva malé karibské štáty Svätú Luciu a Dominiku.

Oba získali vôbec prvú olympijskú medailu a hneď najcennejšiu. Postarali sa o to atlétky, šprint na 100 m vyhrala Julien Alfredová a trojskok Thea LaFondová.

Obe ženy na seba tento rok už upozornili, keď sa v úvode marca stali halovými majsterkami sveta.

Alfredová však vo finále v Glasgowe na šesťdesiatke nemala za súperky najväčšie americké a jamajské hviezdy, a tak jej víťazný beh v Paríži mnohých prekvapil.

Najmä organizátorov hier, ktorí ako tvár atletických súťaží zvolili Sha'Carri Richardsonovú, hoci sa začali objavovať signály, že úradujúca majsterka sveta na stovke nemá životnú formu, na americkom šampionáte sa ani nekvalifikovala do Paríža na dvojstovke.

VIDEO: Julien Alfredová vyhrala finále 100 m žien

Alfredová vo finále napokon dominovala časom 10,72 s a pred Richardsonovou mala odstup 15 stotín sekundy. Naposledy mal niekto podobný náskok vo finále olympijskej stovky v Pekingu a bol to Usain Bolt.

Práve jamajský fenomén nedávnej minulosti bol pre reprezentantku Svätej Lucie vzorom. Ako sama priznala, ráno pred pretekmi si ešte pozrela video s jeho najlepšími behmi. Večer sa už ocitla vedľa neho na zozname olympijských šampiónov.

"Snažím sa zostať silná, ale asi začnem každú chvíľu plakať. Znamená to veľa pre mňa, mojich trénerov a moju krajinu. Som si istá, že teraz tam sú veľké oslavy," tešila sa v cieli Alfredová.

Svätá Lucia má 170.000 obyvateľov a doteraz mala na konte len jeden významnejší športový úspech, výškarka Levern Spenecerová obsadila vo finále výšky v Riu de Janeiru 6. miesto. "Keď som vyrastala, nemala som ani poriadnu obuv.

Behávala som bosá, v školskej uniforme, kdekoľvek sa dalo. Verím, že toto zlato pomôže mládeži, na Svätej Lucii sa vybuduje štadión a náš šport bude rásť," vyjadrila nádej 23-ročná Karibčanka.

VIDEO: Thea LaFondová vyhrala zlato v trojskoku žien

LaFondová prišla na hry pri neúčasti zranenej svetovej rekordérky Yulimar Rojasovej z Venezuely ako líderka tabuliek.

Práve v Glasgowe skočila 15,01 a v Paríži svoj národný rekord ešte o centimeter zlepšila, hoci pršalo.

"Dážď bol trochu v môj prospech. Pršať začalo hustejšie až po mojom víťaznom pokuse, vďakabohu," priznala historicky prvá úspešná športovkyňa zo štátu, ktorý si mnohí pletú s Dominikánskou republikou.

Dominika má iba 70.000 obyvateľov, ak by tak všetci prišli na Stade de France, kde sa konali atletické súťaže, zostali by voľné miesta.

Zásluhou LaFondovej tak na ňom prvýkrát v olympijskej histórii zaviala na najvyššom stožiari vlajka, ktorá má zo všetkých na svete najväčší podiel fialovej farby a to zásluhou štátneho znaku, v ktorom je papagáj amazoňan cisársky.

"Je to mimoriadna pocta. Byť Dominičankou, niesť vlajku, reprezentovať štát s iba 70.000 obyvateľmi a priniesť prvú medailu, prvé zlato. Ó Bože, aký úžasný rok," žasla po pretekoch LaFondová.

Danka Barteková. online
dnes 13:50
ONLINE: Strelectvo - skeet na OH 2024, Danka Barteková, Vanesa Hocková dnes LIVE (finále)Sledujte online prenos z finále skeetu žien na OH 2024. Predstavia sa v ňom aj slovenské reprezentantky Danka Barteková a Vanesa Hocková.
dnes 13:50
Jakub Grigar.online
dnes 12:30
ONLINE: Kajak kros na OH 2024, Jakub Grigar dnes LIVE (osemfinále)Sledujte online prenos z kajak krosu na OH 2024. Predstaví sa aj Jakub Grigar.
dnes 12:30
Peter Sagan štartuje preteky s hromadným štartom na OH 2024.
dnes 11:02
Dopredu o tom nevedel, zistil to na poslednú chvíľu. Sagan odštartoval mužské preteky Trojnásobný majster sveta zavítal po pretekoch aj do slovenského domu.
dnes 11:02
Nora Jenčušová.online
dnes 11:00
ONLINE: Hromadný štart žien na OH 2024 dnes, Nora Jenčušová LIVE (cyklistika)Sledujte online prenos z hromadného štartu žien na OH 2024. Predstaví sa v ňom aj slovenská cyklistka Nora Jenčušová.
dnes 11:00
Eliška Mintálová v disciplíne kajak kros počas OH v Paríži 2024.online
dnes 13:45
ONLINE: Kajak kros na OH 2024, Eliška Mintálová dnes LIVE (osemfinále)Sledujte online prenos z kajak krosu na OH 2024. Predstaví sa aj Eliška Mintálová.
dnes 13:45
Julien Alfredová.
dnes 11:321
Doteraz bol najlepší výsledok 6. miesto. Alfredová vybojovala pre karibskú krajinu prvú medailuZlatú medailu získala aj Thea LaFondová z Dominikánskej republiky.
dnes 11:321
Cristina Bucsaová a Sara Sorribesová Tormová.
dnes 14:16
Česko ďalšiu medailu zo štvorhry nezískalo. V súboji o bronz jasne podľahlo ŠpanielskuŠpanielky už v úvode potvrdili papierové predpoklady a v prvom geme získali brejk.
dnes 14:16
Nachádzate sa tu:
Domov»Olympiáda Paríž 2024»Doteraz bol najlepší výsledok 6. miesto. Alfredová vybojovala pre karibskú krajinu prvú medailu