V Lipovej je dvojnásobný majster Slovenska. Pútec hrával na top úrovni za tri rôzne kluby

Peter Popelka|12. dec 2022 o 15:32

Na slovíčko so šikovným šiestoligistom.

Patril k jednej z najúspešnejších generácií v dejinách akadémie FC Nitra. Prvú mládežnícku ligu si zahral aj s Novou Baňou či Levicami, neskôr si vyskúšal najvyššiu oblastnú súťaž v drese Močenku a v súčasnosti loptu naháňa v Lipovej, kde počas letnej prestávky zmenil hosťovanie v trvalý prestup. Rozprával sa s nami dvojnásobný majster Slovenska Martin Pútec.

V ktorom klube ste začali robiť svoje prvé futbalové kroky?

Keď som mal sedem rokov, začínal som v klube OŠK Brehy v mojej rodnej obci.

Ako sa zrodil váš prestup do Novej Bane? Akú súťaž hrávala vaša kategória?

U nás v dedine žiacku kategóriu zrušili, všetci chlapci teda boli pozvaní ísť hrávať do klubu MFK Nová Baňa. Ja som sa dostal do kategórie mladších žiakov U12, kde sme v tom čase hrali 1. ligu.

Čo vám dalo polročné pôsobenie v Slovane Levice?

V Leviciach som odohral moju poslednú polsezónu v žiackej kategórii, kde som začal v prvej lige U15 nastupovať proti mužstvám ako Slovan Bratislava alebo Spartak Trnava, čo bolo pre mňa veľmi motivujúce a taktiež to bol pre mňa veľký zážitok.

Kto stál za vaším príchodom na FC Nitra? Čo o ňom rozhodlo?

Nakoľko sa mi v Leviciach polsezóna veľmi vydarila, mal som telefonát od pána Seka z FC Nitra, ktorý sa ma spýtal, či by som nemal záujem prísť na tréning. Pozval ma, aby som sa zúčastnil letnej prípravy v kategórii U16, kde sa mi podarilo dostať.

Získali ste pod Zoborom aj nejaké trofeje? Na ktorý osobný či tímový úspech spomínate najradšej?

V Nitre bol môj ročník 1998 veľmi silný. Keď už sme sa dostali do kategórie U19, začal som nastupovať do zápasov len sporadicky a rozhodol som sa vrátiť späť na Novú Baňu. V tej sezóne sa chalanom podarilo byť majstrami Slovenska. O rok som to skúsil znova, ale priebeh bol taký istý. Nedokázal som sa prebojovať k väčšej minutáži, tak som opäť vrátil. Aj v tejto sezóne sa chalanom podarilo zopakovať úspech a stali sa majstrami Slovenska. Keďže som mal nejaké minúty odohrané, po skončení sezóny som k oceneným chalanom patril tiež.

Ako hodnotíte svoju treťoligovú skúsenosť v prvom tíme Novej Bane?

Do A-mužstva Novej Bane sa mi podarilo dostať ešte v dorasteneckom veku. Skúseností som tam nabral veľmi veľa a ťažím z nich dodnes. Určite to bola zatiaľ najlepšia súťaž, kde som hrával.

Prečo ste sa po odchode rozhodli zamieriť do oblastnej súťaže? Čo vás priviedlo práve do FK Močenok?

Do oblastnej súťaže som sa dostal hlavne vďaka mojej priateľke, teraz už snúbenici, ktorá býva v Močenku. Do FK Močenok ma priviedla vtipná príhoda, kde ma chlapci pri poháriku nahovorili prísť na prípravný zápas. Z kvality vtedajšej 6.ligy som zostal veľmi prekvapený a tak som súhlasil s prestupom do FK Močenok.

Ako spomínate na pôsobenie v klube, kde ste v poslednej sezóne pripravili o body dva tímy z top trojky?

Pôsobenie v Močenku by som rozdelil na dve časti. Začiatok bol z môjho pohľadu dobrý. Stretli sme sa super partia chalanov, s ktorými som kamarát dodnes. Po čase klub zmenil filozofiu a začal preferovať cudzích hráčov miesto domácich, čím nastali v kádri veľké zmeny. Krátko nato som sa rozhodol zmeniť pôsobisko aj ja.

Čo vravíte na kvalitu dnešnej VI. ligy, ktorú ste si vyskúšali ako hráč Lipovej? V čom bol podľa vás rozdiel v porovnaní s predošlou súťažou?

Kvalita 6. ligy je na slušnej úrovni, nakoľko v každom mužstve sú hráči, ktorí hrali vyššie súťaže alebo mladí perspektívni futbalisti. Keď to mám porovnať, za mňa je hlavný rozdiel v tempe hry. Samozrejme, čím vyššia súťaž, tým rýchlejšie tempo je, takisto aj po technickej stránke je to náročnejšie.

Ako sa vám podarilo bodovať s vicelídrom z Tvrdošoviec i lídrom zo Šiah, keď ste sa do zápasu vrátili za stavu 1:4?

Určite za tým stojí najmä to, že sme oba zápasy odohrali na domácom ihrisku, kde sú naše výkony veľmi solídne. S Tvrdošovcami sme hrali koncentrovane celý zápas, kde sa im podarilo premeniť len jednu šancu a my sme na konci zápasu boli odmenený vyrovnaním. So Šahami to bol zápas dvoch rozdielnych polčasov, kde sme v prvom vyhoreli a v druhom chceli niečo spraviť s výsledkom. Na začiatku druhého polčasu sme dostali červenú kartu, v tom momente si hostia asi mysleli, že už nemusia hrať, čo nás zomklo a behom 15 minút sa nám podarilo zápas vyrovnať.

Ako ste spokojný s vývojom aktuálnej sezóny? Čo by ste ako tím prípadne mohli počas zimnej prestávky zlepšiť?

S jesennou časťou sme spokojní tak na 80 percent. Čakali sme, že budeme o pár miest vyššie v tabuľke. Mrzia nás 3-4 zápasy, kde sme mohli mať plný bodový zisk, čo sa nám nepodarilo. Do jari chceme určite zlepšiť premieňanie šancí a vyrovnanosť výkonov.

FOTO: Marián Pecho/FB Futbaloviny.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: