Topoľníky velia VI. lige Juh s top obranou. Cieľom je postup, má jasno tréner

Kapitán Adam Lelkes (v zelenom) strávil významnú časť kariéry v dunajskostredskom DAC. FOTO: Zoltán Kovács.
Kapitán Adam Lelkes (v zelenom) strávil významnú časť kariéry v dunajskostredskom DAC. FOTO: Zoltán Kovács.
Peter Popelka|18. dec 2023 o 07:46

Vicemajster VI. ligy Juh HUMMEL inkasoval od 4. septembra len raz. Topoľníky súťaž po jeseni vedú, no hneď tri tímy na ne strácajú len bod. Naplní mužstvo Gabriela Renczesa postupové ambície? A čo predvedie v druhom ročníku Zimnej ligy ZsFZ?

Kostolné Kračany na jar s náskokom osemnástich bodov jasne ovládli VI. ligu Juh a v predstihu slávili postup.

„Mali kvalitnejší tím než my. Snažili sme sa, ale na prvé miesto sme nemali,“ uznal Gabriel Renczes, lodivod Topoľníkov, ktoré v nadstavbe o postup napokon brali striebro.

Majstrovské ambície v aktuálnom ročníku však neskrýva.

„Cieľom mužstva pred každou sezónou je postúpiť do vyššej súťaže, inak by som tu nebol. Momentálne to máme dobre rozbehnuté a možno sa nám podarí aj postup do piatej ligy. Podmienky na to zabezpečené máme,“ vyložil Renczes karty na stôl. Rozhodne pritom nejde o veľkohubé vyhlásenie. Družstevník na jeseň obdržal 9 (slovom deväť!) gólov, pričom inkasoval iba v jednom z posledných deviatich kôl. VI. ligu Juh po jeseni vedie o bod pred Hornými Salibami, rezervou Galanty a Veľkým Blahovom.

„Dôležitá bola organizácia obrany, po štandardkách sme neinkasovali. Okrem toho máme až troch kvalitných brankárov. Keď boli prví dvaja na dovolenkách, zastúpil ich 56-ročný Tivadar Baranovics,“ pochválil tréner defenzívu svojho celku. „Mužstvo je v psychickej pohode a to sa odzrkadlilo pri zlomových momentoch zápasov.“

Znamenité výkony v zadných radoch ocenil aj 20-ročný univerzál Ákos Végh:

„Máme stabilnú defenzívnu štvoricu, ktorá sa nemení. Spolu s brankárom ju diriguje náš kapitán Adam Lelkes, veľmi skúsený hráč, ktorý je niečo ako náš tréner na ihrisku. Náš široký káder odvádza veľa práce aj na tréningoch,“ menuje Végh dôležité faktory vysokej úspešnosti.

Odchovanec Dunajskej Stredy okúsil aj piatu a štvrtú ligu s Gabčíkovom. V staršom doraste tu hral v strede poľa, no podľa vlastných slov sa cíti dobre aj na krídle. Čo Ákosa Véha minulý rok priviedlo práve do Topoľníkov?

„Tím Gabčíkova mal veľmi skúsených hráčov, nový tím som však musel hľadať aj kvôli škole a v Topoľníkoch som mal kamarátov. Vedel som, že tu tiež majú kvalitu a chcú hrať futbal, bolo to veľmi dobré rozhodnutie.“

Végh o sile svojho kádra pochybnosti nemá ani teraz: „Zatiaľ sme zo seba vydali stodesať percent. Chceme ďalej stavať na rýchlom a kombinačnom futbale, hráčov na to podľa mňa máme. Na tréningoch aj prípravných zápasoch sa chceme zamerať na udržanie formy, vstup do jarnej časti bude najdôležitejší.“

Tréner Renczes nechce byť s Topoľníkmi do počtu ani v Zimnej lige ZsFZ, novej súťaži na krajskej scéne, ktorá v januári pokračuje druhým ročníkom.

„Keďže podľa tabuľkového umiestnenia sme favoritmi našej skupiny, budem sklamaný, ak ju nevyhráme. Na 25. februára nemáme súpera, teda musíme postúpiť,“ odkazuje Renczes svojim zverencom.

„Súťaž je ideálna pre spestrenie prípravného obdobia. Viac než výsledky sledujeme počty nabehaných kilometrov, rýchlosť a kvalitu pohybu či nových hráčov,“ dodáva. Klub v rámci posilnenia A-mužstva rokuje s troma hráčmi, v prvom rade sa však chce zamerať na udržanie tímu z jesene.

Dočká sa s ním po dekáde návratu na vyššiu úroveň?

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: