Správy

Jesenní majstri – III. liga (1. časť)

Marián Červenka|4. feb 2020 o 17:50

TJ Spartak Myjava

(Zdroj: TJ Spartak Myjava, Autor: Vladimír Domen)

Zimnú prestávku naprieč súťažami ZsFZ vyplníme osemdielnou sériou článkov, ktoré budú počas februára mapovať všetkých jesenných majstrov mužských líg na západnom Slovensku. Začíname od najvyššej krajskej súťaže a to III. ligou západ, kde je na čele pred jarnou časťou TJ Spartak Myjava.

Niekdajší účastník Fortunaligy sa po prepade do IV. ligy severozápad pomaly, ale isto opätovne prediera smerom do najvyšších futbalových poschodí. Do súťažného ročníka III. ligy 2019/2020 vstupovali kopaničiari síce z pozície nováčika, no rozhodne nechceli byť len do počtu. „Už pred začiatkom ligy v kabíne odznelo, že naším cieľom bude hrať a skončiť v prvej šestke tabuľky. Tento cieľ sa nemení a chceme sa ho držať aj v jarnej časti TIPOS III. ligy západ. To však neznamená, že by sme chceli v niečom poľaviť. Práve naopak. Chceli by sme ešte zdynamizovať našu hru. Súperi sú v strehu a my musíme byť práve preto ešte lepší, rýchlejší a dynamickejší,“  uvádza tréner Myjavy Ladislav Hudec a následne hodnotí vydarenú jeseň, „sme samozrejme veľmi radi, že sme po jeseni skončili na prvom mieste v tabuľke so sedembodovým náskokom. Môžeme teda konštatovať, že po tejto stránke je cieľ splnený, a aj s dobrým bonusom. Nebolo to jednoduché, pretože špička v 3. lige je širšia, než to bolo v 4. lige. Aj z toho dôvodu nás teší, že sme sa „utrhli“ od týchto silných mužstiev. A pokiaľ ide o zápasy v prvej polovici ročníka, z trénerského pohľadu bola väčšina zápasov z hernej stránky dobrá a veríme, že aj zaujímavá pre diváka.“

Ladislav Hudec sa môže so svojím mužstvom dostať v priebehu dvoch sezón opäť do celoštátnej súťaže
Ladislav Hudec sa môže so svojím mužstvom dostať v priebehu dvoch sezón opäť do celoštátnej súťaže (Zdroj: TJ Spartak Myjava, Autor: Vladimír Domen)

Ako už naznačil 63-ročný šéf lavičky Spartaka, sedem bodov je pred jarnou časťou pomerne solídna východisková pozícia. Myjavčania sa okrem náskoku pred druhou Považskou Bystricou môžu pochváliť aj výbornou bilanciou:  jedenásť víťazstiev, tri remízy a len jedna jediná prehra  zo 6. kola na pôde nitrianskej rezervy. „Asi jeden z najdôležitejších zápasov bol určite doma s Malženicami. To bol veľmi dobrý súper a počas hry sme otočili na 2:1. Čo ma najviac mrzí, je prehra v Nitre. Stretnutie sme mali jasne v rukách, no nepremenili sme príležitosti a napokon sme ho veľmi ľahko prehrali. Čo sa hráčov týka, je jasné, že Tomáš Kóňa a Štefan Pekár priniesli kvalitu do nášho celku. Ale treba povedať aj to, že každý sa im v sezóne snaží priblížiť,“ uvádza Ladislav Hudec.

Dvojica Štefan Pekár a Tomáš Kóňa má dokopy vyše 500 ligových štartov
Dvojica Štefan Pekár a Tomáš Kóňa má dokopy vyše 500 ligových štartov (Zdroj: TJ Spartak Myjava, Autor: Vladimír Domen)

Napriek prvému miestu v tabuľke, deväťzápasovej šnúre bez prehry či jedenástim víťazstvám nezostala ani kabína lídra III. ligy počas zimy bez pohybu. „Zmeny sú už v podstate známe. V myjavskom drese nepokračujú štyria hráči. Tomáš Zmeko, Boris Kočica, Matúš Jorík a tiež dlhoročná stálica klubu Tomáš Marček. Čo sa týka príchodov, sú tu navrátilci z hosťovania vo Vrbovom – Martin Brezina a Dalibor Dubovský ml., z mládeže prišli Tomáš Fila a Lukáš Liška. A pribudli aj dve nové tváre – dvojčatá  Lukáš a Tomáš Marešovci,“ uvádza Hudec. 

32-ročný Tomáš Marček patril k zopár hráčom, ktorý na Kopaniciach zotrval aj po opustení Fortunaligy. Za Myjavu v nej odohral takmer 140 zápasov. Od jarnej časti bude nastupovať vo farbách Nového Mesta
32-ročný Tomáš Marček patril k zopár hráčom, ktorý na Kopaniciach zotrval aj po opustení Fortunaligy. Za Myjavu v nej odohral takmer 140 zápasov. Od jarnej časti bude nastupovať vo farbách Nového Mesta (Zdroj: TJ Spartak Myjava, Autor: Marián Bazala)

Kopaničiari odštartovali zimnú prípravu 9. januára v areáli futbalového štadióna na umelej tráve. Na nej majú hráči Spartaka za sebou už aj tri prípravné stretnutia a to proti Trenčianskym Stankovciam, Vrbovému a Dunajskej Lužnej. Zverenci Ladislava Hudeca vo všetkých dueloch zvíťazili, pričom ich skóre je 13:4. „Príprava je z nášho pohľadu štandardná. Veľkou výhodou je, že zima nie je taká, aká bývala kedysi. Je to cítiť napríklad aj v tom, že nemáme početné prechladnutia. Takže po tejto stránke sme spokojní. Inak trénujeme klasicky, pričom najmä prvé dva týždne sme sa venovali kondícii. Momentálne máme sériu prípravných zápasov plus tréningy. Svedomito sa pripravujeme, chalanom tréningový proces chutí a teší ma, že prípravné zápasy majú svoju kvalitu,“ hovorí Hudec. Jeho mužstvo si najbližšie zmeria sily cez víkend s Uherským Brodom a do konca februára ešte vyzve Rohožník a účastníka II. ligy Petržalku. Následne čaká na Myjavčanov sústredenie v Turecku (24. 2. až 2. 3.) a generálkou pred jarnou časťou bude 8. marca zápas vo Vrábľoch proti rezerve Zlatých Moraviec. „Myslím, že sa dá s naším herným prejavom viac pracovať. Chceme byť jednoducho dynamickejší. Ďalej nesmieme zaspať na vavrínoch, že máme 7-bodový náskok a nič sa nedeje. O postupe nehovoríme, keď budeme na konci prví, tak sa to bude riešiť. Cieľ vzhľadom k nejakým možným zmenám v súťaži je taký, aby sme boli v tabuľke hore, a najmä chceme hrať dobrý futbal, ktorý sa bude páčiť aj divákom,“ uzatvára kormidelník myjavského Spartaka.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: