Hlavné menu

Tréning je prioritou a tomu podriaďujú všetko

Šéfredaktor|3. nov 2017 o 00:00

Plavnica zápasí tiež s tým, čo iní, ale predsa je v laufe

Určite v ostatných týždňoch sú vo vytržení priaznivci treťoligovej Plavnice. Bodaj by nie, veď kolektív FK Družstevník dosahuje výborné výsledky a má naďalej podporu priaznivého vetra. Tento kolektív by rád skončil jesennú časť s doterajšou bilanciou a zaknihoval historické umiestnenie. Od 7. kola, keď doma nestačil na Lipany, sa narovnal a dosiahol v ďalších siedmich vystúpeniach päť víťazstiev a dve remízy.

Určite za týmito úspešnými výsledkami netreba hľadať nič „nadpozemské“, je to odraz viacerých pozitívnych skutočností. Napríklad to, že tréner Róbert Petruš nastolil takú hernú filozofiu, s ktorou sa zverenci stotožňujú a vyhovuje im. Samotný lodivod našiel niekoľko odpovedí na základnú otázku: V čom treba hľadať pozadie úspechov?

„Pripisujem to hlavne tomu, že mužstvo poctivo trénuje, chlapci chodia s radosťou na tréningy a  pomaličky  sa zžívajú s tým, ako si predstavujem, aby sa tak hralo. Sme v pohode, s úsmevom na tvári prichádzajú zverenci na tréningy aj z neho odchádzajú. Všetko klape, som spokojný s prístupom borcov, ich nasadením v príprave i v zápasoch a sú zaslúžene tam, kde sú.“ Nuž, na prvé počutie je to naozaj jednoduché, ako sa dopracovať k dobrému postaveniu v pelotóne, ale realita je neraz iná. Viacerí lodivodi si v amatérskom futbale ťažkajú na to, že na tréningy nechodí dosť hráčov, lebo im v tom bránia pracovné povinnosti. Ako si to kočíruje R. Petruš? „U nás je to tak, že si chlapci vedia zariadiť povinnosti, pre nich je tréning vecou cti aj priorita. Možno ešte viac ako samotný zápas. Takže každý urobí všetko pre to, aby na tréningu nechýbal. Možno niekedy nestihne dakto začiatok a príde počas tréningovej jednotky, ale nestane sa, aby sa dakto na to - s prepáčením za výraz - vykašľal. Hráči tvoria výbornú partiu, na tréningy sa tešia aj preto, že sa stretnú so svojimi kamarátmi. Takže potom je radosť pracovať s takýmto mančaftom.“ Samostatným problémom býva aj úzky káder v mnohých tímoch III. ligy. „Určite aj my nemáme veľké ramená pri pohľade na súpisku a nemôžeme vyskakovať, že máme početný káder. Pokiaľ sú zranenia alebo vykartičkovaní hráči,  tak sa to snažím dopĺňať mladíkmi zo dorastu. Mám však istotu, že okruh štrnástich-pätnástich jednotlivcov je stabilný a môžem sa na nich spoľahnúť aj v prípade, ak sa vyskytnú menšie boľačky.“ Pravdaže, aj Plavnica nehrá stále v rovnakej zostave, výpadky spôsobili to, že ani raz dosiaľ kolektív nenastúpil v najsilnejšom zložení. „Želal by som si, aby sme konečne hrali aspoň raz  kompletní. Veď stačí spomenúť, že v druhom kole sa zranil kľúčový ofenzívny hráč Kristián Tináth a zranenie neobišlo ani Tomáša Konkoľa. Proti Giraltovciam nehrali obaja stopéri, podchvíľou niekto vypadne. Lenže stále sme to nejako zaplátali tak, aby to vychádzalo. Treba aj improvizovať, zdvojené posty predsa nemáme.“

Naposledy Plavnica obstála naplno na pôde Bardejovskej Novej Vsi. Vzhľadom na to, v akej situácii sú obaja súperi, tak hostia boli jasným favoritom. Do prestávky umocnili svoju pozíciu dvoma zásahmi, vychádzali zo zabezpečenej obrany a rýchlych kontier, lebo predpokladali, že to by malo na domácich stačiť. Po zmene strán mohlo byť o výhre hostí rozhodnuté oveľa skôr. „Mali sme štyri vyložené šance, ktoré sme nezužitkovali. Potom prišla sporná penalta, z ktorej súper znížil. Našťastie sme to ustáli a v závere sme výhru spečatili tretím zásahom. Súper bol snaživý, nepríjemný, ale naše body sú zaslúžené.“ Mimochodom,  v druhom polčase hostia prišli o vylúčeného hráča. „Náš hráč sa nechal vyprovokovať po predošlom dosť likvidačnom zákroku naňho, ktorý zostal nepovšimnutý, no nechcem hodnotiť výkon rozhodcu. Určite naše oslabenie rivala nabudilo, začal hrať na náhodu a vysoké nakopávané lopty. Lenže naša obrana na čele s brankárom dobre fungovala. Spoľahli sme sa na kontry, tie nám vychádzali, no škoda, že sme ich prepásli s výnimkou posledného brejku a gólu do prázdnej brány. Lenže už oveľa skôr mohol  byť pokoj,“ dodal tréner Plavnice R. Petruš.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: