Aj z výprasku sa dá poučiť

Šéfredaktor|14. sep 2018 o 00:00

Záhradnému duel pod Tatrami nastavil nemilosrdné zrkadlo

Do ostatného kola IV. ligy Sever boli bez prehry ešte dva celky, ale po minulom víkende to už neplatí. Zhodou okolností obaja, čo si držali čisté konto v kolóne prehier, zlyhali pod Tatrami. Ľubotice vo Svite a Záhradné v Poprade s domácim béčkom. Možno trochu prekvapením bola hladká porážka hráčov Záhradného, ale tréner Marián Merkovský sa pozrel na dianie realisticky a nehľadal žiadne výhovorky.

Už predtým v minulom súťažnom ročníku som hovoril, že popradská rezerva hrá najkonsolidovanejšie a najvyspelejšie, jej futbal má hlavu a pätu, má systém a pasoval som ju na postup. To sa ukázalo aj proti nám, pričom rozdiel v kvalite bol značný. Náš oslabený káder, keď nám chýbali pre choroby niektorí hráči a ďalší sa zranili, nemohol držať krok s hostiteľmi,“ podotkol kouč ŠK a dodal, že súper postavil väčšinu hráčov z áčka a béčkari sedeli na lavičke. Neboli sme schopní odohrať v takomto tempe deväťdesiat minút a premietlo sa to do vývoja na ihrisku.“ Ak neberieme prestávku, tak Popradčania rozhodli o triumfe v priebehu desiatich minút – na sklonku prvého a začiatku druhého polčasu. Postavenie Podtatrancov v pelotóne je zradné, k čomu prispeli niektoré skutočnosti v úvode zápolení a aj to, že tím má o jeden odohraný duel menej. Tempo, aké udali hostitelia, hostia nestrávili. Kým domáci denno-denne trénujú, o nás to neplatí, takže je jasné, kto mal prevahu. Aj hráčska kvalita je iná u nich, kde chlapci bojujú o miestenku v áčku, než u nás. V takomto zložení nemajú v súťaži žiadnu konkurenciu.“

M. Merkovský nemal veľmi čo vyčítať zverencom, lebo si uvedomoval rozdiely v hernej vyspelosti a futbalových danostiach.  Po prehre je vždy každý nazlostený, my nie sme výnimkou, ale ak berieme do úvahy silu súpera, tak výsledok zodpovedal tomu, čo sa na trávniku odohralo. Takže hoci je porážka krutá a vysoká, zodpovedá realite. A či sme mali nejaké šance na skórovanie? Pravdu povediac nejaké náznaky boli, ale finálna fáza stroskotala. Preto sme prvý raz v ročníku ani raz neskórovali.“  Zaujímalo nás, či sa v predošlých zápasoch sa vyskytli niektoré varovné signály? Niektoré duely sme zvládli silou vôle a ťažko povedať, či to bol istý druh výstrahy. Rozdiely v kvalite však prakticky neboli. Ja som zverencom povedal, že pre nás sa súťaž začína súperením so Svitom, lebo odvtedy nás čakali a čakajú silní konkurenti. Poprad máme za sebou, no na rad príde Gerlachov, Spišské Podhradie, Soľ, Kračúnovce, Ľubotice... Povinné body sme pozbierali a teraz sa ukáže skutočná sila tímu. Uvidíme, na čo vlastne máme. A či sa neobávam, žei ostatný výprask zalomcuje psychikou? Nuž, možno to bude mať vplyv na pohodu. Každý ide do duelu s túžbou vyhrať, no treba uznať aj kvalitu iných. Treba povedať, že ešte nie sme na takej úrovni, aby sme si namýšľali, že sme favorit. Treba ísť pomaly, s pokorou, doplnili sme káder deviatimi jednotlivcami a táto obmena sa nedá herne ustáliť zo dňa na deň. Musíme byť trpezliví, pokorní a prichodí nám dodržať postupnosť. Každý podobný duel ako ostatný ba nás mal posúvať ďalej, ide len o to, čo si zverenci z neho zoberú pre ďalšie dianie,“ dodal M. Merkovský.

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu: