02.02.2022 00:00
Deň -2
Peking 2022
Koniec

Olympiáda Peking 2022: Začala sa súťaž v curlingu (minúta po minúte)

Momentka zo zápasu Nórsko - Česko v curlingu, prvý zápas na ZOH 2022 v Pekingu.
Momentka zo zápasu Nórsko - Česko v curlingu, prvý zápas na ZOH 2022 v Pekingu. (Autor: TASR/AP)
Sportnet|1. feb 2022 o 00:00 (aktualizované 2. feb 2022 o 18:22)

Zimné olympijské hry minúta po minúte (live). Sledovali ste online zimnú olympiádu z dňa -2 (2.2.2022) v Pekingu 2022.

Olympiáda Peking 2022: Sledujte olympijské hry minútu po minúte (online)

18:15 Minútu po minúte sme ukončili. Ďakujeme za pozornosť
18:10 Čudná krajina, hovorí Klementová

Okrem tratí, ciest a bezprostredného okolia sneh nikde v areáli bežeckého lyžovania nevidieť, čo na holých kopcoch nepôsobí najlepšie.

"Je to také smutné prostredie. Ani žiaden strom, jedine, čo tu nasadili oni, no na tom je vidno, že je to všetko umelo vytvorené, je to taká zvláštna krajina," povedala Barbora Klementová.

17:30 Američania musia meniť vlajkonosičku

Za vlajkonosičku výpravy USA na zimných olympijských hrách v Pekingu oficiálne určili bobistku Elanu Meyersovú Taylorovú.

Tá však vlajku na štadióne v Pekingu niesť nebude, pretože je v karanténe po pozitívnom teste na koronavírus. Zastúpi ju rýchlokorčuliarka Brittany Bowová. Spolu s ňou ponesie vlajku aj hráč curlingu John Shuster.

17:20 Biatlonistov čaká veľká zima

„Čakáme, že tam bude veľmi chladno. Nastavujeme sa na to, že je tam tuhý mráz a zvykne tam fúkať silný vietor.

Budú to podobné podmienky ako pred štyrmi rokmi v Kórei. Tam sme si to odskúšali. Snaď nás nič extrémne neprekvapí. Skôr dúfam, že to bude naopak,“ vravela pred odletom Paulína Fialková.

Ivona a Paulína Fialkové.
Ivona a Paulína Fialkové. (Autor: TASR)
17:05 Nemec Seegert mal v Pekingu pozitívny test na covid

Prvým nemeckým športovcom s pozitívnym testom na koronavírus priamo v dejisku ZOH 2022 v Pekingu je krasokorčuliar Nolan Seegert.

Dvadsaťdeväťročný účastník olympiády je v karanténe na hotelovej izbe, pričom nemá žiadne symptómy ochorenia COVID-19.

Nemecký olympijský výbor (DOSB) v stredu tiež informoval, že infekcia Seegerta takmer určite vyradí z účasti v súťaži družstiev.

V nej mal štartovať v športovej dvojici s partnerkou Minervou Haseovou. Športovci, ktorí sú pozitívni v bubline v dejisku hier, musia mať na skrátenie 10-dňovej karantény dva negatívne PCR testy oddelené najmenej 24 hodinami. Informovala agentúra DPA.

17:00 Vlajkonosičke Šimoňákovej sa splnil sen

"To, že som bola nominovaná za vlajkonosičku na zimných olympijských hrách v Pekingu ma neskutočne potešilo. Stále tomu nemôžem uveriť a nesnívala som o tom asi nikdy. Je pre mňa najväčšia česť a pocta, že budem môcť niesť slovenskú vlajku," povedala nadšená Šimoňáková, ktorá už je niekoľko dní v dejisku hier.

Výprava hokejistov odletela do Pekingu v stredu. "Samozrejme, teší ma to, je to pre mňa veľká pocta a už sa nevieme dočkať, kedy prídeme do Pekingu. Pozdravujeme všetkých fanúšikov a držte nám palce," uviedol Hrivík.

Katarína Šimoňáková.
Katarína Šimoňáková. (Autor: TASR/AP)
16:45 Kanadská vlajkonosička a kapitánka hokejistiek túži po ďalšej zlatej medaile

Marie-Philip Poulinová prvýkrát nastúpila v drese Kanady na zimných olympijských hrách vo Vancouveri, keď mala 18 rokov. To jej však nebránilo v tom, aby dvoma gólmi rozhodla finále proti odvekému rivalovi z USA.

O štyri roky neskôr v Soči 2014 už mala reputáciu líderky kanadského tímu a vo finále to bol opäť jej zápas.

V roku 2018 v Pjongčangu sa síce Kanaďanky museli skloniť pred súperkami z USA, ale aktuálne v Pekingu im finálovú prehru 2:3 po nájazdoch chcú odplatiť aj s úrokmi.

Teraz bude aj vlajkonosičkou Kanady na piatkovom otváracom ceremoniáli ZOH 2022 na Národnom štadióne v Pekingu.

"V našom tíme je 13 hráčok s olympijskými skúsenosťami a ak ich naplno využijeme, útok na ďalšie zlato by mal byť reálny. Ak sa vo finále opäť stretneme s hráčkami USA, chceme im odplatiť prehru spred štyroch rokov,” skonštatovala už 30-ročná skúsená útočníčka.

16:25 Majstri sveta v curlingu na úvod vyhrali na OH

Úradujúci majstri sveta Briti zaznamenali tri body v treťom a siedmom ende a zdolali Švédov 9:5.

Malý počet povzbudzujúcich divákov sa dostal na tribúny haly Ice Cube, predtým známej ako Water Cube. V nej na OH 2008 získal americký plavec Michael Phelps osem zlatých medailí.

Zimné olympijské hry v Pekingu 2022:

Curling - zmiešané tímy:

Švédsko - Veľká Británia 5:9

Austrália - USA 5:6

Nórsko - Česko 6:7

Čína - Švajčiarsko 7:6

16:05 Pápež František vyzdvihol paralympionikov aj športovcov z tímu utečencov

Hlava katolíckej cirkvi prezentovala verejnú výzvu, aby šport "urobil svet viac bratským". Pápež v stredu hostil pravidelnú audienciu, na ktorej tiež uviedol, že šport môže vytvoriť "mosty priateľstva a solidarity" a že "skutočná zlatá medaila" je medailou solidarity medzi ľuďmi rôznych národov, kultúr a vierovyznaní.

"Spoločne získame najdôležitejšiu medailu, ak príklad športovcov so zdravotným znevýhodnením pomôže každému prekonať predsudky či strach a urobí našu komunitu ústretovejšou a inkluzívnejšou,“ povedal pontifik a a špeciálne pozdravil športovcov z tímu utečencov, ich príbehy sa ho mimoriadne dotkli.

"Nech ich svedectvo pomôže povzbudiť občianske spoločnosti, aby sa s čoraz väčšou dôverou otvorili všetkým a nenechali nikoho v úzadí,“ pokračoval František, veľký futbalový fanúšik.

15:55 Vlhová môže získať množstvo medailí, vraví agentúra AP

Američanka Mikaela Shiffrinová má šancu získať medailu vo všetkých piatich olympijských vystúpeniach na ZOH 2022.

Podľa agentúry AP by jej však status predpokladanej multimedailistky z Jen-čchingu mohla prekaziť jej slovenská rivalka Petra Vlhová.

A podľa jej švajčiarskeho trénera Maura Piniho prišla do Pekingu s veľkými plánmi.

15:30 Obhajcovia striebra v curlingu Švajčiari prehrali na úvod s Čínou

Čínski reprezentanti v curlingu si na úvod turnaja miešaných tímov na zimných olympijských hrách pripísali víťazstvo 7:6 nad obhajcami striebra Švajčiarmi.

V Pekingu štartuje 10 družstiev, ktoré v prvej fáze odohrajú súboje v jedinej skupine a najlepšie štyri postúpia do boja o medaily.

Čínski reprezentanti v curlingu.
Čínski reprezentanti v curlingu. (Autor: TASR/AP)
14:41 Rakúsko prišlo o ďalšiu olympioničku pre covid

Skokanka na lyžiach Jacqueline Seifriedsbergerová mala pozitívny test na koronavírus bezprostredne pred odletom do dejiska zimných olympijských hier. 

Rakúska výprava tak prišla už o svoju druhú nominovanú zástupkyňu v tejto disciplíne v Pekingu po líderke seriálu Svetového pohára Marite Kramerovej. 

Seifriedsbergerovú, ktorá je držiteľka troch tímových a jednej individuálnej medaily z majstrovstiev sveta, nahradí na ZOH Sophie Sorschagová.

14:30 Vlhovci si pochvaľujú podmienky v Pekingu

Člen tímu Petry Vlhovej a zároveň brat slovenskej lyžiarky Boris Vlha pochválil podmienky, ktoré sú v dejisku zimných olympijských hier.

"Prvý pocit bol veľmi príjemný. Z ubytovania, ale aj celkovo je vynikajúci. Izby sú parádne, všetko je nové, čisté a upratané. Boli sme veľmi prekvapení. Zatiaľ to je v tomto smere najlepšie, čo sme na ZOH zažili," uviedol pre tasr Vlha.

V stredu si slovenská medailová nádej vyskúšala trať a aj s ňou bol celý tím nadmieru spokojný.

13:43 Slovenskí vlajkonosiči budú Hrivík a Šimoňáková

Hokejista Marek Hrivík a sánkarka Katarína Šimoňáková ponesú slovenskú vlajku na piatkovom otváracom ceremoniáli ZOH 2022 v Pekingu.

"Výber slovenských vlajkonosičov bol v prípade ZOH v Pekingu z viacerých dôvodov komplikovaný. Mnohí športovci z horských dedín v Jen-čchingu a Čang-ťia-kchou, ktoré sú od čínskej metropoly dosť vzdialené, na účasť na slávnostnom otvorení rezignovali," prezradil v stredu hlavný tlačový atašé slovenskej výpravy Ľubomír Souček.

13:05 Začínajú sa prvé zápasy na olympiáde

V stredu o 13.05 hod. sa oficiálne začínajú prvé zápasy zimných olympijských hier v Pekingu. V akcii je osem curlingových tímov, vrátane Českej republiky.

Slováci dnes ešte v žiadnom športe neštartujú.

12:55 Cehlárikov návrat do reprezentácie je komplikovaný

Slovenská hokejová reprezentácia rieši pred štartom zimných olympijských hier viacero problémov s pozitívnymi testami na koronavírus.

Na odlet čakajú pre pozitívne testy útočníci Peter Cehlárik, Michal Krištof a obranca Mário Grman.

Predovšetkým s prvým menovaným to však nevyzerá ideálne, zatiaľ nie je isté, kedy by sa mohol pripojiť k tímu.

12:10 Dánski hokejisti majú problém, veľa hráčov má koronavírus

Hokejisti dánskej reprezentácie absolvovali v stredu svoj prvý predolympijský tréning. Museli sa však vyrovnať s absenciou až šiestich hráčov.

Tí skončili v izolácii po odhalení pozitívnych testov na covid-19. Ide o štyroch hráčov základnej zostavy a dvaja sú z tzv. taxi tímu - náhradníkov. Tréner po tréningu nevedel vymenovať všetkých nakazených hráčov, zostáva však optimista.

Dánsko hrá svoj prvý zápas 9. februára proti Česku.

12:00 Tréner verí, že Vlhová získa medailu v každej disciplíne

Najväčšia slovenská medailová nádej Petra Vlhová by mohla v Pekingu získať dve či tri medaily. Zhodli sa na tom v ankete experti Šimon Klimčík, Rastislav Mažgút a Jana Wolnerová.

"Ako tréner by som mal veriť, že získa medailu v každej disciplíne. To by bol optimálny scenár, ktorý vôbec nie je vylúčený," povedal Vlhovej kondičný tréner Klimčík.

11:48 Koronavírus má aj šéf talianskych olympionikov

Prezident Talianskeho olympijského výboru Giovanni Malagó mal pozitívny test na koronavírus už priamo v dejisku ZOH 2022 v čínskom Pekingu, nachádza sa v izolácii.

Člen Medzinárodného olympijského výboru (MOV) je šéfom organizátorov pre nasledujúce zimné olympijské hry, ktoré sa v Taliansku uskutočnia v roku 2026 v Miláne a Cortine d'Ampezzo.

11:23 Snoubordista Deibold prišiel o olympiádu pre zranenie hlavy

Zranenie hlavy sa mu stalo osudným. Americký pretekár v snoubordkrose Alex Deibold sa musel odhlásiť zo zimných olympijských hier v Pekingu.

Minulý víkend na pretekoch Svetového pohára v Taliansku nezvládol svoju jazdu a škaredo spadol.

Deibold získal bronzovú medailu na ZOH 2014 v ruskom Soči v snoubordkrose a aj v Pekingu mal útočiť na jednu z medailí.

10:41 Lašákov test bol falošne pozitívny, Krištof je už negatívny

Slovenská hokejová reprezentácia dnes večer odlieta do dejiska zimných olympijských hier v Pekingu aj s trénerom brankárov Jánom Lašákom. Ten mal síce v pondelok pozitívny test na koronavírus, laboratórium však jeho test vyhodnotilo ako falošne pozitívny

Podľa utorňajších testov sa ukázal negatívny výsledok aj v prípade Michala Krištofa. Ten však zatiaľ na palube lietadla nesedí, musí absolvovať ešte niekoľko testov.

„Jeho stav budeme ďalej sledovať, ale je to na dobrej ceste. U Petra Cehlárika a Mária Grmana máme stále rovnaké výsledky. Zatiaľ teda nepocestujú, ale sme trpezliví,“ objasnil asistent generálneho manažéra Oto Haščák. 

Informuje o tom webová stránka Slovenského zväzu ľadového hokeja.

10:10 Slovensko získa tri medaily, predpovedajú Američania

Americká spoločnosť pre analýzu športových dát Gracenote Sports predpovedá, že Slovensko získa na ZOH v Pekingu tri cenné kovy (1-1-1).

Podľa Gracenote tak bude slovenská výprava spolu s fínskou osemnásta najúspešnejšia. Česko by malo skončiť s bilanciou 1-0-2 až za Slovenskom na 20. mieste.

Spoločnosť v prípade Slovenska nezverejnila konkrétne disciplíny, v ktorých by olympionici mali získať medaily. Lyžiarku Petru Vlhovú však na svojom portáli spomína ako najväčšiu rivalku americkej nádeje Mikaely Shiffrinovej.

10:00 Brankár Konrád bude vďačný za postup do štvrťfinále

Slovenský brankár Branislav Konrád by mal byť jednotkou slovenského tímu na hokejovom turnaji zimných olympijských hier.

V rozhovore pre SPORTNET.sk hovorí o svojom nedávnom vážnom zranení či aktuálnych očakávaniach.

"Štvrťfinále bude skvelé. Všetko navyše by bola úplná paráda. Treba však ísť postupne, s pokorou," povedal.

09:05 V Pekingu vyše 30 prípadov covidu, väčšina v bubline

V dejisku ZOH v čínskom Pekingu zaznamenali v stredu ďalších 32 prípadov koronavírusu.

Viac ako polovica pozitívnych prípadov pochádza z olympijskej bubliny a ďalších 15 infikovaných bolo zachytených pri príchode do hlavného mesta Číny.

Medzinárodný olympijský výbor (MOV) neplánuje stanoviť vrchnú hranicu počtu nakazených, pri dosiahnutí ktorej by tohtoročné hry mohol zrušiť.

08:47 Odštartovala štafeta s olympijským ohňom

Skrátená trojdňová štafeta s olympijskou pochodňou odštartovala v stredu v Pekingu. Zimné olympijské hry sa v čínskej metropole začnú slávnostným ceremoniálom v piatok.

Prvý bežec s olympijským ohňom bol Luo Č'-chuan, 80-ročný bývalý čínsky rýchlokorčuliar a prvý majster sveta ázijskej krajiny v zimnom športe. Titul získal v roku 1963.

Pochodeň bude počas troch dní niesť viac ako 1000 ľudí.

Najznámejší čínsky basketbalista Yao Ming mal po štrnástich rokoch opäť česť niesť olympijskú pochodeň. Tá tak bola poriadne vysoko, veď samotný Ming meria 229 centimetrov.

V roku 2002 sa stal jednotkou draftu NBA. Celú kariéru v zámorí prežil vo farbách Houstonu Rockets a osemkrát si zahral v Zápase hviezd.

Po ukončení športovej kariéry sa angažoval v politike a od februára 2017 je predsedom Čínskej basketbalovej asociácie.

08:15 Dvaja Nóri vynechajú víkendovú súťaž

Obhajca striebornej medaile z Pjongčangu na strednom mostíku Johann Andre Forfang a jeho krajan Daniel-Andre Tande nestihnú prísť na zimné olympijské hry včas. Obaja boli pred štyrmi rokmi v súťaži družstiev členmi zlatého nórskeho tímu.

Po tom, ako mali v januári pozitívny test na koronavírus nestihnú splniť podmienku štyroch negatívnych PCR testov pred odletom do Číny.

Nepredstavia sa preto v nedeľňajšej súťaži na strednom mostíku.

06:30 Olympiáda nebola náš cieľ, vravia sestry Remeňové

Sesterská dvojica Mária a Zuzana Remeňové prispela k tomu, aby Slovensko mohlo poslať na zimné olympijské hry až osem biatlonistov.

V Pekingu však nebude štartovať. Ani jedna nie je očkovaná proti covid-19, čo je podmienkou organizátorov. Ako však povedali, štart na olympiáde v tejto sezóne pre ne nebol cieľom.

„Keďže nespĺňame podmienky pre účasť na olympijských hrách, upravili sme náš súťažný program a sústredili sme sa na juniorské majstrovstvá Európy, kde sme vybojovali dobré výsledky. Takže nás nemrzí, že v Pekingu nebudeme súťažiť,“ vysvetľuje v rozhovore pre Sportnet.sk Zuzana.

00:10 Na Slovákov si ešte treba počkať

Prví zo slovenských reprezentantov sa v Pekingu predstavia až 5. februára. Klaudia Medlová pôjde kvalifikáciu v disciplíne slopestyle. Predstaví sa aj miešaná biatlonová štafeta a sánkari Jozef Ninis a Marián Skupek.

Kompletný program Slovákov na ZOH 2022 nájdete na tomto odkaze >>>

00:00 Začínajú sa boje v Pekingu

Súťažné zápasy na ZOH 2022 v Pekingu sa hrajú už dva dni pred otváracím ceremoniálom. Na programe sú curlingové zápasy mixov.

Pozrite si dnešný program olympiády:

Súvisiaci obsah

Nachádzate sa tu:
Olympijské hry»Olympiáda Peking 2022»Program a výsledky»Olympiáda Peking 2022: Začala sa súťaž v curlingu (minúta po minúte)